Menu
Blogi

Tilaa turkulaiselle taiteelle!

Asetuin ehdolle ensimmäisissä kuntavaaleissa vuonna 2008. 

Minulla oli silloin kaksi pääteemaa ja syytä lähteä kuntapolitiikkaan mukaan. Halusin pysäyttää toriparkkihankkeen ja lisää kohtuuhintaisia tiloja taiteelle ja kulttuurille. Noh, toriparkin osalta kävi kuten kävi. Kulttuurin ja taiteen tilatarpeet ovat sen sijaan jälleen akuutteja.

Taiteen ja kulttuurin tiloista on Turussa jouduttu vääntämään aivan liian pitkään ottaen huomioon kulttuurin tärkeän roolin kaupungille ja Turun halun brändätä itsensä kulttuuri- ja sivistyskaupungiksi. Taiteilijat ovat kerta toisensa jälkeen saaneet häädön niistä rakennuksista, joissa ovat työskennelleet ja kerta toisensa jälkeen on luvattu pysyviä ratkaisuja onnistumatta siinä. Linnakiinteistön myynti tapahtui esimerkiksi juuri ennen vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden alkua.  

Monet Jokikadulta, VR:n Konepajalta ja Linnakiinteistöstä siirtymään joutuneet taiteilijat löysivät uudet työtilat Barkerin vanhasta tehdaskiinteistöstä. Nyt kiinteistön omistaja on muuttamassa tilat asunnoiksi ja taiteilijoiden työtilojen vuokrasopimukset loppuvat vuodenvaihteessa. Samaan aikaan myös Turun ylioppilasteatteri ja Teatteri Mundo ovat joutumassa jättämään nykyiset tilansa. Ylioppilasteatteri joutuu lähtemään kiinteistön omistajan päättämän vuokrankorotuksen takia, ja Mundo, koska kaupunki itse on laittanut myyntiin puutalon, jossa teatteri toimii. Yhteensä 250 taiteilijaa on menettämässä työtilansa Turussa. Toimijat ovat käynnistäneet #tilataiteelle kampanjan, jota kuntavaaliehdokkaana tuen. 

On selvää, että kaupungin pitää pystyä löytämään korvaavia tiloja niin teatteriyhteisöille, kuin työtiloja tarvitseville kuvataiteilijoillekin. Se on sekä kaupungin vastuu, että Turun kaupungin intressi. Kaupunki voisi kuitenkin hyötyä paljon enemmänkin, jos nyt ollaan valmiita tarttumaan tilaisuuteen luoda kunnollinen kulttuurikeskus, joka Turusta vielä puuttuu. Kulttuurialan toimijat ovat itse ehdottaneet Taiteen talon perustamista Rettigin vanhaan tupakkatehtaaseen vanhan Suurtorin vieressä. Vierailimme eilen Rettigin talossa Mirka Muukkosen kanssa. Paikalla oli Turun vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Sara Koiranen, läänintaiteilija Annika Dahlsten, Jussi Fredriksson sekä kiinteistönomistajan Åbo Akademin säätiön edustaja. 

Tila tarjoaa aivan mielettömät mahdollisuudet saada Turkuunkin kunnollinen kulttuurin ja taiteen keskuksen. Tilat soveltuvat työtiloiksi ja esiintymistiloiksi, minkä lisäksi paikalle on mahdollista saada myös keikka- ja baaritoimintaa. Nyt on toisin sanoen mahdollista tehdä ratkaisu, joka olisi pitkäaikainen ja samalla toisi hienon lisän Turun kaupungin kulttuurielämään. Samalla se tukisi vieressä sijaitsevan Vanhan Suurtorin elävöittämistä. Turulla ei ole varaa hukata tätä mahdollisuutta.