Menu

På svenska

Jag är Li Andersson, 36 år, riksdagsledamot, ordförande för Vänsterförbundet och stadsfullmäktigeledamot i Åbo. Jag har en liten dotter som heter Ava. Jag är född i Åbo år 1987 och har bott här hela mitt liv. 

Jag har varit med i politiken i över 10 år och drivs fortfarande av tre stora målsättningar: att minska fattigdomen och öka jämlikheten samt att lösa klimatkrisen. 

I politiken vill jag speciellt arbeta för såväl barns och ungas som äldres service och rättigheter. Det är speciellt i början och i slutskedet av våra liv som vi är som mest beroende av att välfärdstjänsterna fungerar, och att vården är kvalitativ och genomsyras av medmänsklighet. Lika viktigt är det att vi gör mer för att åtgärda klimatkrisen och minskningen av naturens mångfald. Tiden håller på att ta slut, och vi har inte råd att misslyckas med att svara på dessa globala kriser, som påverkar både miljön och varenda människa på jorden.

Före livet i politiken hann jag jobba bland annat i kassan i Muminvärlden, som hotellreceptionist, servitris och diskare, “feissare” för Greenpeace, översättare och med att sortera frukter på em gård i Frankrike. Jag har även arbetat som generalsekreterare för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, som distriktssekreterare för Vänsterunga i Egentliga Finland samt som praktikant på organisationen Civil Rights Defenders. 

Jag är politices kandidat. Jga har studerat folkrätt vid Åbo Akademi, jag specialiserade mig på internationell asyl- och flyktingrätt och mänskliga rättigheter. Som biämne studerade jag det ryska språket och kulturen. 

På min fritid försöker jag läsa så mycket som möjligt, det är det bästa sättet att slappna av och utvecklar ens tankar. Jag njuter även av stressfria morgnar, av att vinterbada, gå på keikkan och spendera tid med mina vänner. Jag är obotligt kaffeberoende.