Menu

Listä

Seuraava koko kansan presidentti

Minun Suomessani ulkopolitiikan keskiössä ovat ihmisoikeudet, kansainvälinen oikeus ja kestävä kehitys. Nato-jäsenmaana Suomen on tehtävä tiivistä yhteistyötä erityisesti muiden Pohjoismaiden kanssa ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi. Suomen tulee noudattaa Ruotsin, Tanskan ja Norjan linjaa eikä sallia ydinaseita omalla maaperällään. Yhteistyö tekee meistä vahvempia myös maailmanpolitiikan muutosten keskellä.   

Suomen on tehtävä ihmisoikeusperustaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Meidän on toimittava aktiivisena rauhanvälittäjänä maailmalla. 


Ilmastokriisi on aikamme suurin uhka niin ihmiselle, luonnolle kuin turvallisuudelle. Haluan nostaa ilmastokriisin ulkopolitiikan keskiöön. Meidän on tehtävä kaikki mahdollinen sen syvenemisen ehkäisemiseksi. 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja sen vaikutuksiin sopeutuminen on ihmiskunnan suurin haaste, jossa emme voi epäonnistua. Se on huomioitava kaikissa Suomen ulkosuhteissa niin kansainvälisissä kauppasuhteissa kuin kehitysyhteistyössä.  

Oikeudenmukainen ilmasto- ja ympäristöpolitiikka vähentää konflikteja, turvaa ruokajärjestelmän ja lisää ihmisten hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Presidentti on aina myös arvojohtaja, joka nostaa esiin yhteiskunnallisia ongelmia ja epäkohtia. Presidenttinä keskittyisin tekemään töitä erityisesti heidän kanssaan, joiden ääni kuuluu yhteiskunnassamme kaikista heikoimmin.  Köyhyys, eriarvoisuus, asunnottomuus ja nuorten pahoinvointi ovat todellisuutta Suomessa. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi meidän pitää tehdä enemmän.

Listä

Olen Li Andersson, 36 vuotta, kansanedustaja, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Turussa. Minulla on pieni tytär nimeltä Ava. Olen syntynyt Turussa vuonna 1987 ja asunut täällä koko elämäni. 

Olen ollut politiikassa mukana yli 10 vuotta, ja edelleen minua ajaa eteenpäin kolme isoa tavoitetta: ihmisten tasa-arvon lisääminen, köyhyyden vähentäminen sekä ilmastokriisin ratkaiseminen. Minut valittiin Turun kaupunginvaltuustoon vuonna 2012, eduskuntaan vuonna 2015 ja vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2016. 

Politiikassa haluan erityisesti edistää niin lasten ja nuorten kuin ikäihmisten asemaa ja palveluita. Juuri elämän alussa ja loppuvaiheessa olemme kaikki kaikkein eniten riippuvaisia siitä, että hyvinvointipalvelut toimivat, ja että hoiva on inhimillistä ja laadukasta. Yhtä lailla tärkeää on se, että Suomi lisää vauhtia niin ilmastotyöhön kuin luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen ehkäisemiseen. Aika on loppumassa, ja meillä ei ole varaa epäonnistua näiden koko ihmiskunnan kannalta keskeisten kriisien hoidossa.

Ennen politiikka- ja järjestöelämääni olen työskennellyt muun muassa Muumimaailman kassalla, hotellin vastaanottotyöntekijänä, tarjoilijana ja tiskaajana, Greenpeacen feissarina, lajittelijana hedelmätehtaalla Ranskassa sekä kääntäjänä. Järjestömaailmassa olen työskennellyt Finlands Svenska Skolungdomsförbund  – opiskelijajärjestön pääsihteerinä, Varsinais-Suomen Vasemmistonuorten piirisihteerin sijaisena sekä Civil Rights Defenders -ihmisoikeusjärjestön harjoittelijana.

Olen valtiotieteiden kandidaatti. Opiskelin kansainvälistä oikeutta Åbo Akademissa ja erikoistuin kansainväliseen ihmisoikeuslainsäädäntöön ja pakolaisoikeuteen. Sivuaineena olen opiskellut Venäjän kieltä ja kulttuuria.

Vapaa-ajallani pyrin lukemaan mahdollisimman paljon, se on paras tapa rentoutua ja kehittää omaa ajattelua. Nautin myös kiireettömistä aamuista, avantouinnista, keikoilla käymisestä sekä ystävien kanssa ajan viettämisestä. Olen parantumaton kahviaddikti.