Menu
Blogi

Puolustusvero on typerä idea

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään rahoitussuunnitelmista puolustusvoimien isoille hankinnoille, jotka ovat edessä lähivuosina. Sekä meri- että ilmavoimilla on tarvetta uusia kalustoaan, joten puhutaan todella mittavista investoinneista uusiin sotalaivoihin ja hävittäjiin.

Tarvetta puolustusvoimien uudistumiselle on varmasti. On kuitenkin arvioitava todella tarkkaan, missä laajudessa ja minkälaisia hankintoja tehdään. Vasemmistoliitto ei ole sitoutunut millään tavalla hankittavien laivojen tai hävittäjien määriin, malleihin tai rahoitustasoon.
Tällä hetkellä keskusteluja käydään hankintojen rahoitusmallista. Perusturvasta ja koulutuksesta on tehty todella rajuja leikkauksia, ja on mahdotonta hyväksyä, että lisäleikkauksia tulisi puolustushankintojen takia.

Jutussa lukee myös, että hallitus on väläytellyt ”puolustusveroa Suomen satavuotisen itsenäisyyden nimissä”. En ole koskaan tällaisesta kuullut, ja haluan heti todeta, että ehdotus on idioottimainen.
En missään nimessä kannata tällaista korvamerkittyjä veromallia, jolla tiettyjä veroja aletaan keräämään tiettyjä menoja varten. Veroilla voidaan ohjata niin ihmisten kulutusta kuin tulonjakoa, mutta menopuoli on tarkasteltava erikseen. Yhteiskunta on iso ja aika monimutkainen kokonaisuus, ja verojen ”korvamerkitseminen” tekee siitä ainoastaan vielä monimutkaisemman.

Tämän lisäksi ajatus siitä, että juuri puolustusvero kerättäisiin Suomen satavuotiaan historian kunniaksi osoittaa myös, että tietyt tahot näkevät vain armeijan, kun he ajattelevat Suomen historiaa.
Minä näen pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja maailman parhaimpiin lukeutuvan koulutusjärjestelmän.
Joten miksei sitten ”tasavertaisuusvero” satavuotiaan Suomen kunniaksi, pienituloisiin kohdistuvien leikkausten perumiseksi? Tai ”koulutusvero” sivistyksen ja koulutuksen pelastamiseksi satavuotiaan Suomen kunniaksi?

Tai sitten hallitus voi muuttaa talouspolitiikkaansa linjaa, perua hyvätuloisiin kohdistuvat verokevennykset ja käyttää lisää rahaa koulutukseen ja perusturvaan tällaisten huonojen erillisverojen sijaan. Satavuotiaan Suomen kunniaksi.