Menu
Blogi

On aika avata kulttuuri- ja tapahtuma-ala

Ostin eilen lipun elokuussa pidettävälle festarille. 

Kyllä, festarille! 

Tuttava kysyi minulta, jos on mitään järkeä ostaa lippua jos tapahtuma saatetaan kuitenkin perua? Minulle lippu on kuitenkin konkreettinen pala tulevaisuuden toivoa, jota tarvitsen tämän aivan liian pitkän pitkän korona-ajan jälkeen. Haluan ja aion uskoa siihen, että me onnistumme pitämään tautitapaukset vähissä, ja rokotukset etenevät niin, että kesällä ja etenkin loppukesästä voimme jo elää suhteellisen normaalia elämää. 

Haluan nostaa esille lippuostokseni myös sen takia, että mielestäni tapahtumien avaaminen pitää aloittaa heti. Nyt, kun rajoituksia on lievennetty ravintoloiden osalta, ei ole mitään perusteita sille, että kulttuuri- ja tapahtuma-ala pidetään edelleen niin säpissä. 

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on kaikkein eniten koronasta kärsineitä aloja. Syy piilee siinä, että niin teatteriesitykset kuin elokuvanäytökset, keikat kuin urheilukisat lasketaan yleisötilaisuuksiksi, ja niiden osallistujamäärät on sisätiloissa rajattu 6-10 henkeen epidemian pahimmilla alueilla ja 50 henkeen niillä alueilla, missä epidemiatilanne on kaikkein paras. 

Rajoitustoimille on ollut vahvat kansanterveydelliset perusteet, sillä epidemiatilanne näytti vielä noin puolitoista kuukautta sitten erittäin pahalta. Silloin riskinä oli, että uudet helpommin leviävät ja vaarallisemmat virusmuunnokset olisivat aiheuttaneet yhtä vaikean tilanteen Suomessa kuin esimerkiksi Virossa. Kun tautitilanne nyt on lieventynyt on mielestäni korkea aika siirtyä pois tästä karkeasta nuppiluvun mukaan tehtävästä päätöksenteosta. Vaikka syytä äärimmäiseen varovaisuuteen edelleen on, voimme hyvin siirtyä huomattavan paljon tarkempiin ja hienojakoisempiin ohjeisiin siitä, miten terveysturvallisuutta toteutetaan eri tiloissa ja tapahtumissa. Tästä on kokemusta viime kesältä ja syksyltä, jolloin kulttuuri- ja tapahtumaalan toimijat itse loivat käytäntöjä, joilla katsojat pystyivät nauttimaan keikasta, teatterista tai leffasta kunnollisin turvavälein ja maskien kanssa. 

Ei ole myöskään reilua, että ilmojen lämmetessä ja yhteiskunnan auetessa yhä enemmän, ihmiset kokoontuvat kaupungeissa yhteen mutta esityssaleihin ei saa ottaa kuutta tai kymmentä henkeä enempää vaikka terveysturvallisuus pystyttäisiin takaamaan isoilla turvaväleillä. 

Vasemmistoliiton viesti hallituksen exitstrategiaan liittyen oli hyvin selvä: mielestämme rajoitustoimien purku pitää aloittaa lapsista ja nuorista sekä kulttuuritapahtumista. Nyt ei ole enää aikaa odottaa, vaan STM:n on syytä ohjata aluehallintovirastoja kohti yksityiskohtaisempia määräyksiä terveysturvallisuudesta mutta samalla sallivampaan suuntaan tapahtumien osallistujamäärien osalta. 

Hallitus on päättänyt yhteensä hyvin mittavasta, noin puolen miljardin koronatuesta tapahtuma- ja kulttuurialalle. Rahat tulivat huutavaan tarpeeseen, mutta samalla on selvää, että mikään tukimuoto ei pysty kompensoimaan puuttuvia esityksiä, keikkoja ja kiertueita. Tärkeintä on siksi nyt tärkeää, että tapahtumat saadaan kunnolla avattua – asteittain, vastuullisesti ja terveysturvallisuudesta huolehtien. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsee näkymän tulevaan, aivan kuten me kaikki tarvitsemme musiikkia ja kulttuuria liian pitkäksi venyneen tauon jälkeen.