Menu
Yleinen

Lyhyt kunnallispoliittinen kommentti: Kulttuuripaja

Kulttuurilautakunnan kokouksessa 14.4.2011 suoritetun äänestyksen seurauksena, jossa Vasemmistoliitto hävisi 2-10 Vihreille, Kokoomukselle, SDP:lle, RKP:lle sekä Keskustalle, tulee Museokeskus irtisanomaan Hämeenkatu 15 osoitteessa toimineen Kulttuuripajan vuokrasopimuksen. Kulttuuripaja on toiminut näissä tiloissa vuodesta 1990, ja tilojen remontoinnin jälkeen pajalla on ollut käytettävissä toimintaansa soveltuvia tiloja. Kulttuuripajassa tehdään lapsille ja nuorille suunnattua kuvataidetta, joka ei ole askartelua vaan näyttävää luovaa toimintaa. Kulttuuripaja on toiminut pitkään ja toiminut hyvin, paikkana joka tarjoaa niin yksittäisiä kursseja kuin koululaisryhmille suunnattua ohjelmaa. Useat opettajat ovat ilmaisseet vastustavansa suunnitelmia vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

Syy vuokrasopimuksen irtisanomiseen on Museokeskuksen huono talous. Säästö vuokrakustannuksista on ainoastaan 50 000 euroa, mutta se on silti enemmän kuin mitä Museokeskuksella on käytettävissä näyttelytoimintaan kokonaisen vuoden aikana. Kulttuuritoimelle asetetut tiukat budjettiraamit johtavat siihen, että Museokeskus joutuu säästämään kiinteistä kustannuksista. Koska henkilökuntaa ei voida eikä haluta irtisanoa, ovat kiinteistöjen vuokrat helpoin säästökohde. Toimintaa siirretään jäljelle jääviin yksiköihin. Kulttuuripajan tapauksessa tämä tarkoittaa että toimintaa tullaan siirtämään museoihin (muun muassa Turun linnaan ja Kuralan kylämäkeen), Seikkikseen ja Vimmaan, sen mukaan missä on toimintaan sopivia tiloja vapaina tiettyinä ajankohtina.  On aivan selvää, että tämä tulee muuttamaan ennen omana yksikkönään omissa tiloissaan toimineen Kulttuuripajan toimintaa aivan perustavanlaatuisella tavalla. Museokeskuksen johtaja ilmoitti lautakunnalle, että vastaavanlaisia säästöesityksiä on tulossa lisää. Mutta on luottamustoimenhaltijoiden, poliittisten päättäjien, tehtävä priorisoda silloin, kun vaikeita päätöksiä pitää tehdä. Tein muutosesityksen, jossa vaadin että korvaavien tilojen etsintä jatkuisi eikä vuokrasopimusta irtisanottaisi. Äänestys meni yllä mainitulla tavalla. Tällainen tilojen luovuttamispäätös on lyhytnäköistä politiikka parhaimmillaan. Aikana, jona puhutaan vuolaasti ja kauniisti ennaltaehkäisevän työn tärkeydestä, on mahdotonta ymmärtää miksi lähdetään huomattavalla tavalla heikentämään juuri sen arvossa pidetyn ja toimivan yksikön toimintaedellytyksiä, joka on tehnyt nimenomaan tällaista ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten parissa.

Kuten aina Turun kaupungin suhteen, löytyy asiasta ironinen lisävivahde. Talvella kaupunginvaltuusto päätti osoittaa noin viisi miljoona euroa tulevina vuosina hallintokuntien väliselle yhteistyöprojektille, joka tulee panostamaan ennaltaehkäiseviin palveluihin (muun muassa juuri lapsille ja nuorille). EVIVA-projekti, lyhenne nimestä ennaltaehkäisevää virikkeellistä vapaa-ajan toimintaohjelma, tulee neljän vuoden aikana panostamaan ennaltaehkäiseviin palveluihin, koordinoimalla yhteistyötä ennen kaikkea nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatoimien välillä Turun kaupungissa. Projekti on suunnattu kolmelle kohderyhmälle: lapset ja nuoret, työssäkäyvät sekä eläkeläiset. Tällaista tehdään samassa kaupungissa, jossa viime vuosien aikana on päätetty sulkea ja yhdistää muun muassa lähikirjastoja ja nuorisotaloja, säästöjen takia. Säästetään siis rahaa pakottamalla niin nuoriso- kuin kulttuuritoimi leikkaamaan niistä toimivista peruspalveluista, joita järjestetään, ja samaan aikaan aloitetaan uutta suurta hanketta ja palkataan uutta henkilökuntaa koordinoimaan – juurikin samantyyppistä toimintaa.

3 Comments

 • pirjo rinne
  19.5.2011 at 21:19

  Hienoa Li, että otit tuo Evia-projektin juuri tässä esille. Kulttuuripajan toimintahan on juuri sitä, mitä meille luvattiin Evivan toiminnassa. Toivoisin, että kirjoittaisit tästä my&aouml;s Turun Sanomiin.

 • Tauno Hovirinta
  20.5.2011 at 10:58

  Heips!
  Kun viime valtuustkaudella ”taivuimme” Nanan kanssa kulttuurikeskuksen liittämisen organisarorisesti museotoimeen, meidät leimattiin omissa joukoissa kulttuurikeskuksen lakkauttajiksi! Silloisilla kompromisseilla saimme kuitenkin säitytettyä itse kaikki meille tärkeät toiminnot mukaanlukien kulttuuripajan toimimisen yhtenäisenä. Kannustan toimimaan siten, että vahingot olisivat mahdollisimman pienet. Pelkkä julkinen arvostelu ei yksin auta. Hyvää jatkoa tulevalle kansanedustajalleni!

  toiwoo kunnioittavimmatusti yx Tauno

 • Li Andersson
  20.5.2011 at 18:33

  Kiitos Pirjo ja Tauno!

  Tästä aiheesta olisi kyllä hyvää kirjoittaa TS:ään, yritän saada aikaiseksi kun nämä muut kiiret ovat ohi.

  Yritämme totta kai toimia tärkeiden palveluiden säilyttämiseksi, mutta tilanne on kyllä erittäin haastava varsinkin Museokeskuksen osalta, jossa paineet luopua tiloista tiukan budjetin takia on todella kova. Nyt on vireillä keskusteluja Museokeskuksen vuokrien alentamisesta ainakin tilapäisesti, toivottavasti ne tuottaa tulosta.

Leave a Reply