Menu
Yleinen

Terrori ja eurooppalainen uusfasismi

Tämä on käännös ruotsalaisen blogin Enmansutredningen kirjoituksesta Terrorn och den europeiska nyfascismen. Käännöksessä viittaukset tekijään on korvattu Breivikillä, koska nimi on jo yleisesti käytetty tätä julkaistaessa toisin kuin alkuperäiskirjoituksen aikaan. Koemme, että teksti oli tärkeä kääntää, koska Breivikin kannattama Eurabia-teoria sekä pohjoismainen keskustelu ovat olennaisilta osilta identtisiä suomalaisten monikulttuurisuus- ja maahanmuuttokriitikoiden, ns. nuivien,  suoltaman metakeskustelun kanssa. Siihen sisältyy hokemia vihervasemmiston, mokuttajien tai suvaitsevaiston johtamasta Suomesta, kuvitelma ettei Suomessa voi puhua maahanmuutosta sekä voimakas viha siirtolaisia, muslimeja ja muita vähemmistöjä ja usein myös naisia kohtaan. Pyrimme jatkossa mahdollisuuksiemme rajoissa tarkempaan esitykseen myös suomalaisesta äärioikeistosta ja sen tilasta.
 
Li Andersson ja Dan Koivulaakso.

Terrori ja eurooppalainen uusfasismi

 
Hyökkäykset Oslon hallituskorttelia ja Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestöä (AUF, Arbeidernas Ungdomsfylking) vastaan, saivat minut shokkiin sekä kokemaan surun ja voimattomuuden tunteita. Kyse on kauheimmasta hyökkäyksestä pohjoismaista työväenliikettä vastaan mitä on koskaan tehty. AUF on menettänyt suuren osan kaadereistaan ja työväenpuolue tulevat kaaderinsa. Nuorten sosialistien verta on vuodatettu. Uusi oikeisto murtautui lehtien kommenttipalstoilta todellisuuteen pommeilla ja tuliaseilla. Silti meidän on yritettävä ymmärtää mitä on tapahtunut, ei antaaksemme anteeksi tai voittaaksemme poliittisia irtopisteitä vaan varmistaaksemme, että tällaista ei voi tapahtua uudestaan.

Äärioikeistolainen väkivalta ei ole pohjoismaiselle vasemmistolle uutta, mutta tämänkertaisen murhamiehen taustat eroavat uusnatseista ja white power -liikkeestä. Breivik on netissä ottanut kantaa kansallissosialismia ja “etnonationalismia” vastaan sekä Israelin puolesta. Nimittämällä itseään facebook-profiilissaan konservatiiviseksi kristityksi Breivik pyrkii luomaan itsestään vaikutelman liberalismi-konservativismi-käsitteistön tuntijana. Hänellä on taustaa oikeistopopulistisesta Fremskrittspartiet (FrP)-puolueesta ja sen nuorisojärjestöstä. Document.no -sivustolla hän kirjoittaa jonkinlaisessa poliittisessa elämänkerrassaan kuuluneensa laissez faire -liberaaliin ja kulttuurikonservatiiviseen siipeen FrP:ssä (samankaltainen suuntaus kuin hyvin suuri osa ns. nuivista, mukaanlukien Jussi Halla-aho, edustaa perussuomalaisissa suom.huom).

 

Eurabia ja sosiaalidemokraattiset maanpetturit

 
Taistelu Eurabiaa vastaan on keskeistä Breivikin ajatusmaailmassa. Käsitys “Eurabian” olemassaolosta on salaliittoteoria, jonka egyptiläis-brittiläinen kirjailija Bat Ye`or lanseerasi vuonna 2005 samannimisessä kirjassaan.

Teorian mukaan OPEC-maat pakottivat EY-johtajat öljykriisin yhteydessä vuonna 1973 hyväksymään sopimuksen, joka alistaa Euroopan muslimikontrollille. Eurooppalaiset valtiot eivät enää ole demokratioita vaan dhimmikratioita. Eurabiaa johtaa salainen eurooppalainen hallitus “Euro-Arab Dialoguen” puitteissa, joka on Eurabian vastine antisemitistien Zionist Occupation Governmentille. Samoin kuten ZOG-teoriakin väittää, myös Eurabiassa “eliitti” (poliitikot, toimittajat, intellektuellit jne.) toimivat tämän miehityshallituksen uskollisina lakeijoina.

Keskeinen osa sopimusta on Euroopan velvoite hyväksyä jatkuva laaja-alainen maahanmutto muslimimaista. Maahanmuuton ja korkean syntyvyyden ansiosta muslimeja tulee lopulta olemaan riittävän suuri määrä Euroopan valloittamiseksi.1

Teoria on levinnyt laajasti Euroopan ja Yhdysvaltojen äärioikeiston keskuudessa, mutta myös tunnetut akateemikot ja oikeistokirjoittajat, kuten Francis Fukyama, ovat omaksuneet osia siitä. Itse asiassa teoria on vain kärjistetty versio Huntingtonin teoriasta tulevasta sivilisaatioiden välisestä sodasta ainoastaan sillä erotuksella, että muslimimaailma on jo salaa vallannut Euroopan. Teorian uusfasistiset kannattajat näkevät itsensä vastarintataistelijoina vihollisen rintamalinjan takana. Vertailut natsien vastaiseen taisteluun ovat yleisiä maissa, jotka olivat miehitettyinä toisen maailmansodan aikana (kuten Norja suom.huom.).

Eurooppa ei kuitenkaan olisi ikinä kaatunut, elleivät valtiot olisi olleet heikkoja sisältäpäin. Tästä syytetään dekadenssia, sekularisaatiota ja feminismiä, joka on saanut länsimaiset naiset lopettamaan synnyttämisen. Ensisijaisia syntipukkeja  ovat kuitenkin sosiaalidemokraattiset hyvinvointivaltiot, jotka ovat passivoineet eurooppalaiset korkeilla veroilla, kaikenlaisilla kielloilla ja valtiollisilla interventioilla. Mark Steyn, yksi islamofobian pääideologeista, kirjoittaa:

“On olemassa yhteys sosiaalidemokraattisen valtion rakenteellisen heikkouden ja globaalin islamin nousun välillä. Valtio on asteittain ottanut haltuunsa kaikki luonnolliseen elämään kuuluvat vastuualueet (esimerkiksi terveydenhuollon, lastenhoidon ja vanhustenhoidon) niin, että kansalaisilta on katkaistu yhteys ihmisyyden syvimpiin vaistoihin, jopa selvytymisvaistoihin. … Kansalainen ei ole nistiä tai valtionarkkaria enempää.”2

Sosiaalidemokraateista ajatellaan, että he ovat toteuttaneet mädättävää toimintaansa enemmän tai vähemmän tietoisesti. He ovat miehitysvallan kätyreitä, aivan kuten muukin poliittinen eliitti.

Torbjörn Jerlerup on kerännyt sosiaalidemokratiasta kertovia lainauksia uusfasistisesta ympäristöstä Norjassa, jossa Breivik toimi. Tanskalainen Modkraft kirjoittaa islamofobisesta keskustelupalstasta document.no, jolla Breivik oli aktiivinen:

“Eritoten viime kuukausien aikana document.no on kiihottanut Norjan Työväenpuoluetta sekä sen hallituskumppania SV-puoluetta (Tanskan sosialistisen kansanpuolueen sisarpuolue) vastaan. Iskulauseena on ollut, että he ovat maanpettureita (landssvikere), jotka pitää poistaa vallasta ja asettaa oikeuden eteen, koska he sallivat maahanmuuton ja turvanpaikanhakijoiden pääsyn Norjaan.”

Uusoikeiston maalmankuva on selkeä. Norja on taas miehitetty, mutta tällä kertaa maanpettureita ovat sosiaalidemokraatit.

Viha marxilaisuutta kohtaan

 
Toinen juudashahmo Eurabian tarinassa on marxilainen tai “kultturimarxilainen”. Breivik on kaikesta päätellen antanut Frankfurtin koulukunnan vastaiselle taistelulle saman merkityksen kuin taistelulle muslimimiehitystä vastaan. Ensivilkaisulla vaikuttaa erikoiselta, että länsimaisessa marxilaisuudessa laajalti unohdettu virtaus saa näin paljon huomiota. Uusfasistisessa diskursissa Frankfurtin koulukunta ja kulttuurimarxilaisuus ovat kuitenkin koodisanoja lukuisille toisen maailmansodan jälkeisille ajatusvirtauksille, aina raadikalifeminismista queer-liikkeeseen ja postmodernismiin. Breivikin mukaan kulttuurimarxilaisuus koostuu seuraavista osa-alueista:

Seksuaalinen vapautuminen
Feminismi
Oikeus työhön
Huumeet/alkoholi/juhliminen
Monikulttuurisuus

Jotkut uusfasistit väittävät, että marxilaiset ovat toisesta maailmansodasta asti mädättäneet länsimaalaista sivilisaatiota Neuvostoliiton käskystä. Yksi tavallinen käsitys on, että ”68-sukupolvi” on Gramscin teorian pohjalta tietoisesti soluttautunut tiedotusvälineisiin, kulttuurielämään, kirkkoon ja yliopistomaailmaan luodakseen ”poliittisesti korrektin” hegemonian.

Poliittisen korrektiuden määräys ajetaan läpi militanttien vasemmistoliikkeiden avulla. Breivik kirjoittaa manifestissaan:

“Konservaativit eivät tänään uskalla liputtaa mielipiteitään kadulla, koska tietävät marxilaisten lyttäävän heidät. Me emme voi hyväksyä, että Työväenpuolue subventoi tätä väkivaltaista “Stoltenberg-jugendia”, joka systemaattisesti terrorisoi konservatiiveja poliittisesti.”

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen länsimaita vihaavien ”kulttuurimarxilaisten” väitetään liittoutuneen radikaalin islamismin kanssa. Islamofoobikoiden kesken puhutaan mustapunaisesta allianssista tai Marx-Muhammed-sopimuksesta. Näitä ”kulttuurimarxilaisia” kuvaillaan viidentenä kolonnana, joka pitää tuhota, jotta muslimimiehitys voidaan lopettaa.


Fasismi 21:llä vuosisadalla

 
Länsieuroopassa kehittyy uusi fasistinen liike, joka ei ole vain vanhalta viinalta haiseva nostalgiayhdistys saksalaisen hitlerismin ihailijoille. Se on harvoin antisemiittinen, yleensä Israelia puolustava ja aina islamofobinen. Sen edustajat identifioivat itsensä pikemminkin konservatiiveiksi, liberaaleiksi tai traditionalisteiksi kuin fasisteiksi. Heillä on poliittiset siipensä oikeistopopulistisissa puolueissa kuten Ruotsidemokraateissa, Fremskrittspartietissa tai Dansk Folkepartissa (nuivat Perussuomalaisisssa suom.huom.) sekä militantti katusiipensä esimerkiksi English Defence Leaguessa, johon Breivik on ollut yhteydessä.

Norjan käsittämättömän kauhea terrori-isku kumpuaa tästä liikehdinnästä. Emme tietenkään voi vaatia kollektiivista vastuunkantoa tapahtuneesta kaikilta ruotsidemokraateilta (tai nuivilta perussuomalaisilta suom.huom.) tai kommenttipalstojen nimimerkeiltä. Hyökkäystä ei kuitenkaan voida ymmärtää liittämättä sitä laajempaan uusfasistiseen liikehdintään. Aivan samalla tavalla kuin al-Qaidaa ei voi ymmärtää irrallaan militantin islamismin kasvusta.

Uusfasistisessa ympäristössä keskeistä on vainoharhainen maailmankuvaa, jossa Eurooppa on vihollisvaltojen, sosiaalidemokratian, marxilaisten ja työväenliikkeen nuorison miehittämä (Suomessa myös vihreät suom.huom). Ruotsissa tämän ideologian levittäjiä löytyy niin Ruotsidemokrattien sisältä kuin ulkopuolelta ja heitä yhdistää iskulause “Mona Muslim” (Suomessa esim. hommafoorumin käsite ”varsinainen” maahanmuuttaja suom.huom). Tragedia Norjassa osoittaa, että väkivaltaan ryhtymiseksi “miehittäjiä” vastaan ei vaadita kuin yksi uusfasististen virtausten innoittama ja katastrofaalisella psykopatologialla varustettu henkilö.

Kaikki viittaa siihen, että olemme siirtymässä kohti kovaa globaalien kamppailuiden aikaa. Kapitalismi on kriisissä ja tiedämme, että järjestelmä tulee käyttämään kaikkia aseitaan estääkseen romahtamisensa. Toisen maailmansodan aikaan pääoma liittoutui fasismin ja natsismin kanssa työväenliikkeen murskaamiseksi. Uusfasismia vastaan taisteleminen ei ole työväenliikkeelle mikään liberaalin ja suvaitsevan hyvyyden osoitus vaan kirjaimellisesti elämänvälttämättömyys.

Meidän pitää rakentaa vahva antifasistinen liike, vahva työväenliike. Meistä täytyy tulla monta.

Eurabiateorian esittelystä ja lopusta selostuksesta olen syvässä kiitollisuudenvelassa Andreas Malmille ja hänen kirjalleen Hatet mot muslimer↩

Mark Steyn, America Alone – The End of the World as we Know it Malmin lainaamana↩

2 Comments

 • Juha Tanttu
  21.9.2011 at 18:45

  Kuulut puolueeseen joka on saarnannut luokkavihaa yli sata vuotta.

  ent. Kommunisti Satu Hassi sanoi suorassa lähetyksessä 11.9.2001: USA sai mitä ansaitsi kun ei ole allekirjoittanut Kioton sopimusta – kommenttina New Yorkin terrori-iskuun – siinä sinulle vihapuhetta.

 • Li Andersson
  20.10.2011 at 19:26

  Vasemmisto on saarnannut oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja kansainvälistä solidaarisuutta reilusti yli sataa vuotta. Itse olen liittynyt Vasemmistonuoriin vuonna 2003 ja Vasemmistoliittoon vuonna 2008.

Leave a Reply