Menu
Yleinen

Vaihtoehdotonta demokratiaa

Julkaistu Kansan uutisissa 2.6.

Eurokriisi on monesti määritelty myös demokratian kriisiksi. Nopealla aikataululla edennyt kriisi ja kiireellä läpi viedyt toimenpiteet ja sopimukset kriisin ehkäisemiseksi ovat vaikeuttaneet kansalaisten mahdollisuuksia osallistua talouspoliittiseen keskusteluun tai vaikuttaa kriisinhoitoon kansanäänestyksillä. Troikan eli IMF:n, komission ja EKP:n vahva rooli leikkausohjelmien sanelijoina on vaikeuttanut myös parlamentarismin periaatteiden toteutumista.

Kehityksen kääntämiseksi kansalaisyhteiskunta on avainroolissa. Sen on toimittava nyt laajassa merkityksessään – haastamalla nykyistä talouspoliittista hegemoniaa, vastustamalla talouskuria ja kansalaisiin kohdistuvia leikkauksia, luomalla uusia poliittisia koalitioita, ajamalla ihmisten perusoikeuksia ja vaatimalla uudistuksia kuten perustuloa. Kriisit ovat käännekohtia kohti jotakin uutta, ja ihmisten tulee haastaa nykyinen eurooppalainen konsensus tästä tulevaisuuden suunnasta.

Siksi on huolestuttavaa, että EU:ssa vastataan heränneeseen vastarintaan jälleen kerran rajoituksin. Vaihtoehdottomuuden retoriikkaa vahvistettiin pari viikkoa sitten Saksassa tuomalla 5 000 poliisia laajaan leikkauspolitiikkaa vastustaneeseen Blockupy Frankfurt -tapahtumaan. Busseja ja junia käännytettiin rajalla, ihmisiä tutkittiin mielivaltaisesti, ulkonaliikkumiskieltoja jaettiin sattumanvaraisesti, rauhanomaisia mielenosoittajia pidätettiin sekä keskustelutilaisuuksia, kokoontumisia ja jopa reivejä kiellettiin.

Kriisipolitiikkaa vastustaviin mielenosoituksiin suhtaudutaan yhä autoritaarisemmin. Espanjan sisäministeri on esittänyt lainmuutosta, joka kriminalisoisi sellaisten mielenosoitusten järjestämisen, jotka “haittaisivat vakavasti julkista rauhaa”. Bloggaajille voisi langeta jopa kahden vuoden vankilatuomio katuprotestien järjestämisestä. 2010-luvun tehokkaimmasta järjestäytymisvälineestä, netistä ja sosiaalisesta mediasta, tehdään potentiaalinen uhka yhteiskuntarauhalle.

Vastaavanlaisia näkemyksiä mielenosoitusten vaarallisuudesta on esitetty myös muualla. Vladimir Putin kannattaa lakiesitystä, joka nostaisi luvattomiin mielenosoituksiin osallistuneiden sakkorangaistukset 200-kertaisiksi. Venäjällä on pitkään ollut vaikeaa saada viranomaisilta lupaa mielenosoituksille, mikä on mahdollistanut mielenilmausten jatkuvan hajottamisen. Putin luonnehtii lainmuutosta ”demokratiaa vahvistavaksi”. Tosiasiallisesti se on reaktio viime vuoden aikana nähdyille, Venäjän mittakaavassa erittäin laajoille mielenosoituksille.

Mielenilmausten kriminalisointi ja leimaaminen turvallisuusuhkiksi on demokratian kriisin institutionalisointia. Vallallaan olevan poliittisen linjan kritisoimisen estäminen osoittaa, että nykyisen konsensuksen ja vaihtoehdottomuuden turvaaminen on eurooppalaisille päättäjille elintärkeää. Vaihtoehdottomuuden vaarana on otollisen maanperän synty pelkistetyille vastauksille ja vääränlaisille viholliskuville. Eurokriisin myötä oikeistopopulistiset puolueet ovat nousseet parlamentteihin ympäri Euroopan. Äärioikeistolaiset puolueet ja liikkeet ovat nousseet parlamentteihin esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa.

Tähänastinen kehitys osoittaa, että vaihtoehdon puolesta kamppaileminen on entistä tärkeämpää.

2 Comments

  • Tyrmistynyt
    20.6.2012 at 18:24

    Kahelit ovat hyväksymässä EVM:n. EVM on iso askel kohti yhteisvastuuvelkajärjestelyjä. EVM:ssa päät&aouml;ksiä voidaan tehdä helposti määräenemmist&aouml;llä, joten Suomella ei sitten mitään sanomista asioihin. Kokoa luultavasti kasvatetaan, voiko Suomi vaikuttaa tähänkään? Kuka päättää ehdoista, joita kriisimailta vaaditaan? Määräenemmist&aouml;llä isot maat vai vain johtokunta? Ehdot ovat aivan varmasti karseinta uusliberalistista sontaa, mitä voi olla. Meidän nimissämme ja rahoillamme kiristetään sitten uusliberalistisia uudistuksia! (niin kuin nyt tehdään jo ERVV:n kautta!) 12 miljardia ainakin voidaan käskyttää maksuun vaikka heti heinäkuussa. Puhutaan miljardeista, jotka pitää kaivaa äkkiä jostakin, kun Suomen koko budjetti on 60 miljardia. Ilmeisesti vain Suuri valiokunta päättää (jos saa mitään päättää) näistä EVM-asioista, p&aouml;yristyttävää! Kuuluisi aina 2/3 eduskunnasta-päät&aouml;kseksi! EVM on salamyhkäinen, lain ulottumattomissa oleva mafia, ei tämm&aouml;selle saa merkittävää budjettivaltaa antaa! Suomi voi joutua korvaamaan muiden maksamattomia laskuja, Suomi voi joutua paikkaamaan kassaa, jos tappioita alkaa tulemaan liikaa. Minkälaisia maksajia nykyiset kriisimaat, puhumattakaan Espanjasta ja Italiasta, ovat? Saadaanko Kreikalta 19 mrd? Annetaanko Kreikalle EVM-lainaa, jotta se voisi maksaa EVM-maksunsa??????? Haluaako Suomi tulevaisuudessa (jos joutuu pulaan) EVM:n uusliberalistiset tahmatassut tänne määräämään, miten täällä julkinen sektori ja amm.yhdistysliike pitää murskata??

    Mukaanmenoa perustellaan sillä, että meitä katsottaisiin vinoon Euroopassa, jos kieltäydymme? Voi herrajestas, ammutaan vaikka itseämme sitten jalkaan, jotta säilytämme muka vaikutusvaltamme (onko sitä ollenkaan?) Mukaanmenoa perustellaan sillä, että Eurooppa ja sitten koko maailma romahtaa, jos kieltäydymme. Ei hitto soikoon se voi olla meistä kiinni. Tämän sopan roistot ja my&aouml;skin ratkaisut ovat jossain aivan muualla. EVM on iso virhe, josta tullaan vielä katkerasti maksamaan.

  • Tyrmistynyt
    30.7.2012 at 13:25

    Varoitus: Uusliberalistiset voimat ovat kaapanneet EU:n! Vasemmistoliiton pitää tajuta, mitä EU:ssa on tapahtumassa ja miksi Suomen ei pidä olla EU:n ytimen kehityksessä mukana juuri nyt. Lukekaa Corporate Europe Observatoryn artikkeli An authoritarian neoliberal Europe. Nyt ollaan rakentamassa EU:ta, joka tulee lopullisesti murskaamaan pohjoismaiset yhteiskuntaihanteet! EU-päättäjien visioissa on EU ”that will deal a fatal blow to welfare and democracy”. ”We are heading for a greater institutionalisation of neoliberal policies in important areas such as member state budgets, social expenditure and labour laws”. Onko tällainen kehitys toivottavaa, Vasemmistoliitto?

    EVM-virhe allekirjoitettu, seuraava virhe tulossa budjettikurisopimuksen muodossa. Näillä sopimuksilla ”uusliberalismia institutionalisoidaan”. Stoppi tälle kehitykselle NYT!

Leave a Reply