Menu
Yleinen

Yhteinen visio Turun keskustalle

Kolumni julkaistu Turun Sanomissa 7.5.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuun kokouksessaan ”Turku 2031–kaupungin keskusta” -vision ja siinä määritellyt tavoitteet kaupungin ydinkeskustan kehittämiselle.

Vision mukaan keskustan tulee olla sekä kohtaamispaikka että vapaan kansalaistoiminnan yhteinen ympäristö. Siitä kehitetään viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, jossa on paljon kävelykatuja.

Tänä keväänä valtuustoon on myös tulossa toinen Turun ydinkeskustan kehittämisen kannalta keskeinen päätösasia, joka on jätetty pois hyvin yleisluontoisesta visiosta.

Toriparkin käsitteleminen osana kaupungin keskustavisiota olisi todennäköisesti viivästyttänyt sen hyväksymistä, ja samalla osoittanut kuinka eriäviä näkemyksiä valtuutetuilla on keskustan kehittämisestä. On useita painavia syitä kehittää torin ympäristöä ja keskustaa muilla, vähemmän riskejä sisältävillä vaihtoehdoilla.

Torin alle sijoitettava parkkihalli vaikuttaisi niin rakennusvaiheessa kuin valmistumisensa jälkeenkin olennaisesti kaupungin ydinkeskustaan ja sen viihtyvyyteen. Vuosikaupalla jatkunut juupas–eipäs-vääntö parkista on syy sille, että torialueen kehittäminen ei ole edennyt mihinkään.

Turulta on huonoa kaavoittamista se, että keskustan osayleiskaava ei etene samaan aikaan kun yksittäisiä asemakaavoja viedään eteenpäin. Myös hallinto-oikeus totesi toriparkkia koskevassa päätöksessään, että nykyinen yleiskaava on hyvin yleispiirteinen ja että keskustan yhdyskuntarakenteeseen liittyvät ratkaisut olisi selvitettävä laajempaa suunnittelukokonaisuutta arvioimalla.

Toriparkin taloudellinen riskialttius ei myöskään ole kadonnut minnekään. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on vaikea arvioida, onko näin massiiviselle hankkeelle viime kädessä toteuttajaa.

Turun Toriparkki Oy:lla ei ole esittää hankkeesta yleissuunnitelmaa tai kustannusarviota. Näyttääkin siltä, että Toriparkki Oy:n ajatuksena on ensin katsoa, hyväksytäänkö riskialtis hanke ja vasta sen jälkeisessä tilanteessa tehdä johtopäätökset hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta ja mahdollisesta toteuttajasta. Turun kaupungin ei pidä saattaa keskustan kohtaloa tällaisen epätietoisuuden varaan.

Kauppatori on elintärkeä kohtaamis- ja kaupankäyntipaikka Turussa. Toriparkki herättää sen vuoksi vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Onkin syytä arvioida, viekö toriparkkihanke ydinkeskustaa siihen suuntaan, jota visiossa tavoitellaan.

On myös syytä kuulla kuntalaisten mielipiteitä hankkeen tarpeellisuudesta. Toriparkista ei vuoden 2008 kunnallisvaaleissa haluttu tehdä vaalikysymystä, koska vanhan valtuuston piti tehdä asiasta päätös. Toisin kävi.

Kansanäänestystäkään valtuusto ei halunnut kuntalaisille tarjota, ja nyt kaupungissa suunnitellaan hankkeen läpiviemistä vain kuukausia ennen kunnallisvaaleja.

Keskustan kehittämisestä ja toriparkin rakentamisesta on syytä tehdä vaalikysymys. Se olisi tapa osallistaa turkulaiset yhteisen vision laatimiseen ja kaupungille tilaisuus osoittaa, että kuntalaisten mielipiteellä on väliä, varsinkin niin turkulaisittain tärkeässä kysymyksessä kuin Turun kauppatorin tulevaisuus.

3 Comments

 • J. P. S.
  9.5.2012 at 02:16

  Toriparkissa tuntuu olevan niin kovin kaupalliset intressit, että koko keskustan kehittämisen nimeen mantraaminen tuntuu kovin kornilta.

  On jotenkin my&aouml;s kovin outoa, että tahot joilla on valtavia marketteja kaupungin kehillä olisivat kovinkaan peloissaan keskustan vetovoiman puolesta.

  Jos keskustaa halutaan kehittää, niin se tulisi tehdä tukemalla kaupunkimaisia elementtejä. Esim. omasta mielestäni keskustan tulisi olla viihtyisä, dynaaminen ja sosiaalinen.

  Nämä kolme asiaa kantavat pikkukylästä suuriin metropoleihin ja ovat kautta aikain kuuluneet hyvien kaupunkien ominaisuuksiin. Sosiaalisuus luo turvaa, dynaamisuus elintasoa, ja viihtyisyys terveyttä ja elämän sisält&aouml;ä.

  Viihtyisyyttä kaupunkiin luovat rauhallinen ihmisläheinen ympärist&aouml;, ajanvietto mahdollisuudet (puistot, kahvilat, teatterit, torit, putiikit jne.) ja saasteeton ilmapiiri.

  Dynaamisuutta saadaan sujuvuudella ja luomalla sellainen infrastruktuuri joka on tehokas, turvallinen ja monipuolinen, jossa liikenteessä on painopiste on laitettu niille kulkumuodoille, joilla on kaupunkikuvaa rauhoittava ja sujuvoittava vaikutus.

  Sosiaalisuutta saadaan kun asutetaan kaikenlaiset ihmiset lähelle toisiaan. Näin palvelut saadaan järjestettyä tehokkaasti, eikä synny alueellisia luokkaeroja.

  Se onkin keskustassa onkin erityisen mainiota, että samassa talossa voivat asua ty&aouml;t&aouml;n, opiskelija, duunari, pomo tai jopa vaikka yritysjohtaja. Kun taas keskustan ulkopuolella eri elintasolla elävät jakaantuvat omiin lähi&aouml;ihinsä ja ihmisistä tulee toisilleen kasvottomia heikäläisiä. Keskustamaista asumista tuleekin jatkaa ja laajentaa.

  Siispä yhteenvetona: Turun keskusta ja Turku tarvitsevat laajan kävelykatualueen luomaan keskustaan viihtyisyyttä, – matkakeskuksen, lähijunat ja raitiotien lisäämään dynaamisuutta, – ja raiteiden varrelle uutta keskustaa, eli sosiaalista asumista kaikissa muodoissaan.

  Eipä mulla muuta 😉

 • Bajen är Best
  17.6.2012 at 02:44

  Miten vasemmistoliiton h&aouml;lm&aouml;ys nyt voisi olla mikään yllätys yhdellekkään, joka on asioita seurannut. Kaikki tämä oli täysin odotettavissa kun vassarit menivät tuollaiseen hallitukseen. Vaality&aouml; meni monilla vassareilla ahkerasti perussuomalaisia leimaten, vaikka PS ei ole se suurin vaara millän mittarilla katsottuna.
  Nyt vassarit saavat toimia sosoomuksen apupuoleena. Tässä tilanteessa minä(jos olisin)vassarina eroaisin puolueesta, koska puolue ei ymmärrä jättää hallitusta välitt&aouml;mästi.

 • Li Andersson
  14.8.2012 at 23:08

  J. P. S., kiitos hienosta kommentista!

  Jean ”Bajen är bäst” Sandelin, jos jaksaisit lukea mun tekstejä kunnolla niin huomaisit että itse olen eri kannalla kuin puolue mitä tulee eurokriisin hoitoon. Kuten itse varmaan tiedät kun Perussuomalaisissa toimit, niin puolue on demokraattinen organisaatio. Minä toimin puolueeni sisällä sen eteen, että pystyisivät tekemään mahdollisimman vasemmistolaista hallituspolitiikkaa, ja eurokriisiin liittyvää keskustelua käydään esim puoluevaltuuston listalla jatkuvasti.

Leave a Reply