Menu
Blogi

Valinnanvapausmalliin sisältyy merkittäviä riskejä

“Huoli on aito ja oikea”, sanoi alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 22.12., suurten yritysten dominoivasta asemasta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen taas varoitti 1.1. Twitterissä ”suurista kermankuorintayrityksistä” soten valinnanvapauteen liittyen.

Kokoomuksen entinen ministeri Jan Vapaavuori kirjoittaa tänään blogissaan, että ”markkinatalouden etujen ohella on hyvä mieltää, että kapitalisti on usein lainsäätäjää ovelampi ja juonikkaampi”.

Kun jopa oikeistolaiset valinnanvapauden ja yksityistämisen kannattajat varoittavat hallituksen valinnanvapausmallin riskeistä, on syytä olla todella huolissaan. Hallituksen ennen joulua julkaisemat luonnokset valinnanvapausjärjestelmäksi osoittavat, että hallitus suunnitelmillaan on muuttanut sote-uudistuksen luonnetta täysin.

Päätavoite nyt on julkisten sote-palveluiden avaaminen entistä laajemmin markkinoille.

Ehdotetussa mallissa avoterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden neuvonnan ja suun terveydenhuollon palvelut siirtyvät suoran valinnan piiriin, eli mikä tahansa maakunnan asettamien ehtojen täyttävä tuottaja voi osallistua niiden tuottamiseen jatkossa. Vastuu perustason terveydenhuollosta laajennetaan toisin sanoen entistä useammalle taholle, ja tavoite palvelukokonaisuuksien kokoamisesta eheämmiksi kokonaisuuksiksi ei toteudu. Vastuu erikoistason palveluista, monista sosiaalihuollon palveluista ja niistä asiakkaista, jotka tarvitsevat enemmän palveluita kuin mitä yksityisissä sote-keskuksissa voidaan tarjota, on maakunnan palvelulaitoksella.

Julkinen puoli saa toisin sanoen kokonaisvastuun ja suurimmat kustannukset, yksityiset tuottajat varman verorahoitteisen tulolähteen ja hyvät mahdollisuudet tehdä valtavia voittoa.