Menu
Blogi

Paikallinen sopiminen on mahdollista jo nyt

Tänään olen ollut 120 varsinais-suomalaisen ja satakuntalaisen ay-toimijan kanssa risteilyllä, jossa on puhuttu hallituksen duunareita kurjistavasta politiikasta ja vasemmiston sekä ay-liikkeen yhteistyöstä.

Kilpailukykysopimus puhututtaa edelleen. Tänä vuonna suomalaiset työntekijät tulevat huomaamaan, miten hallituksen ajama palkanalennuslinja tuntuu ja näkyy suomalaisten palkansaajien kukkarossa. Julkisen sektorin työntekijöitä kurjistetaan poikkeuksellisen paljon, kun lähihoitajilta, opettajilta, sairaanhoitajilta ja muilta meidän turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtivien ammattilaisten lomarahoja leikataan melkein kolmanneksella.

Hallitus sai kilpailukykysopimuksen aikaiseksi uhkailemalla muuten leikata palkkoja lainsäädännöllä. He yrittivät näin siirtää vastuun ay-liikkeelle omista leikkauksistaan, vaikka käytännössä ei annettu mitään mahdollisuuksia kuin sopia palkanalennuksista. Työntekijät laitettiin osallistumaan leikkauspolitiikkaan työajan palkattomalla pidennyksellä sekä siirtämällä vastuu palkkaan kuuluvista maksuista työnantajilta työntekijöille.

Nyt hallitus selvästi yrittää tehdä samanlaisen tempun uudestaan.

Muun muassa Orpo ja Lintilä ovat puhuneet siitä, että voi tulla lisäleikkauksia ellei saada aikaiseksi päätöksiä paikallisesta sopimisesta. Asetelma kuulostaa taas kerran siltä, että hallitus yrittää vyöryttää vastuun omista leikkauspäätöksistään muille tahoille. Eli jos ay-liike ei suostu hallituksen sanelemaan linjaan paikallisen sopimisen osalta, syytetään ay-liikettä siitä, että tulee lisäleikkauksia.

Paikallisia sopimuksia on Suomessa aina tehty ja tehdään nytkin. Se on mahdollista nykyisen työehtosopimusjärjestelmän puitteissa, ja sitä on mahdollista nykyjärjestelmän pohjalta kehittää ja lisätä. Oleellisena osana siihen kuuluu sovitut perälaudat, jolla ehkäistään sitä, että yksittäinen työntekijä jää kohtuuttoman heikkoon asemaan. Paikallinen sopiminen perustuu myös aina keskinäiseen luottamukseen ja tasapainoon. Siihen sopii todella huonosti erilaiset uhkaukset ja kiristysyritykset.