Menu
Blogi

Karmea tarina Logomon sillasta

Ei pidä provosoitua kun provosoidaan, sanotaan. 

Mutta minä provosoidun todella Logomon sillasta, joka oli tänään taas Turun kaupunginvaltuuston käsittelyssä budjetin ylityksen takia. Neljättä kertaa. 

Alun perin tästä siltahankkeesta on päätetty Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa ja sen ensimmäinen virallinen kustannusarvio oli 8,5 miljoonaa. Sen jälkeen lähes kaikki mahdollinen on mennyt pieleen. Siltaa on alettu rakentaa ilman valmiita suunnitelmia ja selvästi liian kunnianhimoisen vision mukaan. 

Ensin tuotiin valtuustolle esitys vuonna 2018 sillan budjetin kasvattamisesta 13,5 miljoonaan. Vasemmistoliitto esitti silloin, että budjettiylitystä ei hyväksytä, mutta hävisimme äänestyksen. Vuonna 2019 valtuusto hyväksyi budjetin kasvattamisen yli 16 miljoonaan. Hankkeen arvioitu valmistusaika siirtyi nyt vuodesta 2019 vuoteen 2020. Vasemmistoliitto esitti silloin, että budjettiylitystä ei hyväksytä, mutta hävisimme äänestyksen. Vuonna 2020 valtuusto hyväksyi budjetin kasvattaminen taas kerran, tällä kertaa 19,5 miljoonaan. Vasemmistoliitto esitti silloin, että budjettiylitystä ei hyväksytä, mutta hävisimme äänestyksen. Tänään tuotiin valtuustolle esitys, jolla budjetti nousee 21,6 miljoonaan. Siis: 21,6 miljoonaa. Äänestimme taas ja hävisimme. 

21,6 miljoonalla Turku saisi uuden päiväkodin tai koulun jonkun kosteusvaurioituneen tilalle. Vähemmällä rahalla Turku saisi uuden Taiteen talon keskuksen, jonka puolesta kulttuurikenttä nyt niin kovasti tekee työtä. 

Mutta sen sijaan me saamme sillan, joka rakennetaan olemassa olevan kävelysillan viereen. Kumpaakaan ei voi käyttää polkupyörällä. 

Tällaiset hankkeet asettavat myös valtuuston päättäjät vaikeaan asemaan. Jos budjettiylityksiä vain hyväksytään, käy kuten Logomon sillan hankkeen kohdalla. Sen sijaan että hanketta olisi alun alkaen keskeytetty ja suunniteltu uusiksi olemassa olevan budjetin raameissa, on tuotu aina uusi ylitys ja kulut vain juoksevat.

Tänään kokouksessa monet valtuutetut sanoivat, ettei hanketta enää voi hylätä koska silloin se tarkoittaisi, että rakennustyöt keskeytyvät. Niin sanottiin aikaisempien päätösten yhteydessä ja lopputulos on meidän kaikkien nähtävillä. Minusta kaupunginvaltuusto ei voi saada kumileimasimen roolia, jonka tehtäväksi vain jää kuitata Turun rakentamisen virheet.