Menu
Blogi

Myytinmurtajat

Melkein yhtä mielenkiintoista kun Syrizan vaalivoitto on ollut seurata miten puolueeseen on suhtauduttu mediassa. Ensimmäinen reaktio oli demonisointi ja pelottelu. Syrizan politiikka pyrittiin kyseenalaistamaan ja marginalisoimaan määrittelemällä puolue “äärivasemmistolaiseksi” sekä sen talouspolitiikka “epärealistiseksi”.

Vaalivoiton jälkeen muun muassa MTV3:n politiikan toimittaja Timo Haapala hyökkäsi vasemmistoliiton kimppuun Syrizan Venäjä-politiikan takia, vaikka Kreikka seuraavana päivänä hyväksyi uudet pakotteet muiden EU-maiden joukossa. Erkki Tuomioja kuvaili Kreikan linjaa “erittäin rakentavaksi”.

>>Vasemmistokin voi olla massapuolue, joka johtaa ja käyttää valtaa.
Syrizan yksittäisissä linjauksissa voi varmasti olla montakin asiaa mitä on syytä syynätä tarkkaan, ja joissa puolueen näkemykset eroavat vasemmistoliiton vastaavista. Niistä tuleekin kritiikkiä esittää. Ylilyönneillä ja huonosti taustoitetuilla jutuilla toimittajat tekevät kuitenkin itsestään politiikkaa tekeviä populisteja. Suuttumus vasemmistopuolueiden menestyksestä on mielestäni lähinnä osoitus siitä, että ne tekevät jotain, jolla aidosti on merkitystä.

Syrizan ja Espanjan Podemoksen esimerkit ovat saaneet oikeiston varpailleen ennen kaikkea kahdesta syystä.

Syrizan voitto on historiallinen sen takia, että valtaan on noussut puolue, joka avoimesti ja uskottavasti haastaa oikeiston talouspolitiikkaa. Kreikkalaiset vasemmistolaiset ovat nyt asemassa, jossa kansainvälisillä foorumeilla voivat osoittaa kuinka epäonnistunut kriisipolitiikka on ollut, ja esitellä niin kansantaloudellisesti kuin inhimillisesti toimivampi ohjelma.

Uuden valtiovarainministerin Janis Varufakiksen ilmoitus siitä, että Kreikka ei enää aio toteuttaa Troikan maalle sanelema leikkaus- ja yksityistämisohjelmaa on kuin märkä rätti talouskuripoliitikoiden kasvoille, jotka tähän asti ovat perustaneet politiikkaansa pakkoihin, välttämättömyyksiin ja uhkakuviin. Tämän linjan murtaminen, mikäli se Syrizalta onnistuu, avaa aivan uudenlaista liikkumavaraa talouspolitiikan saralla.

Etelä-eurooppalaisten vasemmistopuolueiden kannatuslukemat osoittavat myös sen, että poliittinen keskusta Euroopassa on siirtymässä vasemmalle. Vasemmistopuolueiden kannatus muuttaa näin poliittisen keskustelun asetelmia, ja tekee vasemmistosta valtapelaajan, jonka argumentit eivät ole ohitettavissa. Nämä puolueet ovat onnistuneet murtamaan myytin vasemmistosta marginaalisena menneisyyden ilmiönä. Syriza, vaikka puolueella onkin erittäin vaikea tehtävä edessään, on jo vaalivoitollaan osoittanut että vasemmistokin voi olla massapuolue, joka johtaa ja käyttää valtaa.

Oikeiston talouspoliittisen valta-aseman murtaminen sekä vasemmiston potentiaalin osoittamisen kautta Syrizan vaalivoitolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia muuallekin Eurooppaan, myös Suomeen.

No Comments

    Leave a Reply