Menu
Blogi

Meillä on unelma

Puhe Meillä on unelma-mielenosoituksessa Turussa 8.8.2015.

Hyvät ystävät,

Tämä kesä on ollut monelle raskas.

Nettipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu on tuntunut olevan täynnä vihaa toisia ihmisiä kohtaan ja äärioikeiston uhka on taas kerran osoittautunut todelliseksi.

Kaikista raskainta on kuitenkin ollut lukea tämän maan etuoikeutettuun enemmistöön kuuluvien ihmisten lausuntoja siitä, ettei rasismia Suomessa ole. Ihmisten kokemuksia syrjinnästä vähätellään sanomalla niitä liioitteluksi tai merkityksettömiksi.

Rasismin vähättely on äärimmäistä vallankäyttöä. Kenelläkään ei ole oikeus tehdä niin. Sen sijaan pitää antaa ääni niille, jotka syrjinnästä kärsivät, ja ottaa yhteiseksi tehtäväksemme toimia arjen rasismia vastaan, samalla kun vaadimme kaikilta puolueilta selkeä julkilausuttu nollatoleranssi rasismille ja fasismille. Siihen meillä on oikeus.

Eri kulttuurien olemassaolo ei ole mikään valinnan asia, vaan todellisuutta. Rasismin vastustamisessa ei ole kyse siitä, että korostetaan erilaisuutta puheilla “suvaitsemisesta”, siinä ei ole kyse ruokalajeista tai musiikista tai siitä, että jonkun ihmisen olemassaolon oikeutus on jonkun muun ihmisen arjen rikastuttaminen.

Rasismin vastustamisessa on kyse kaikkien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon ja tasavertaisten oikeuksien tunnustamisesta ja niiden puolesta toimimisesta. Rasismin vastustaminen on sitä, että edistetään kaikkien tasavertaisia oikeuksia liikkua, työskennellä, uskoa ja rakastaa. Että jokaisella on oikeus itse määritellä oma kulttuurinsa ja identiteettinsä mutta samalla myös yhtäläinen oikeus olla turhautunut tai pettynyt yhteiskuntaan.

Tillsammans måste vi lyfta fram hur rasismen ser ut i Finland idag. Tillsammans kan vi arbeta mot diskriminering, mot rasism och förtryck, som en bred, mångsidig folkrörelse med många röster som får komma till tals. Tillsammans måste vi kräva en politisk nolltolerans mot rasism och fascism.

Mun unelma on unelma laajasta suomalaisesta kansanliikkeestä rasismia vastaan. Parasta mun unelmassa on se, että se osittain jo on totta. Te olette kaikki tänään täällä sitä toteuttamassa.

Kiitos teidän, kesä ei tunnu enää niin raskaalta. Tänä kesänä olemme aloittaneet jotain itseämme laajempaa ja todella tärkeää.

Kiitos! Tack!