Menu
Yleinen

Maahanmuutto on tosiasia

Julkaistu Turkulaisessa 10.10.2012

Kansanedustaja Maria Lohela (ps) kirjoittaa Turkulaisessa (3.10.) vasemmistoliiton Alpo Lähteenmäen toimenpidealoitteesta maahanmuuttajien tarpeita huomioivien asuntojen rakentamisesta ympäri kaupunkia. Lohelan mielestä ongelma ei ole asuntojen puutteessa vaan humanitääristen maahanmuuttajien määrässä. Lohelan mielestä ”humanitäärisen maahanmuuton ongelmia ei voida ratkaista vain lisäämällä resursseja, vaan vastaanottomäärä on suhteutettava käytössä oleviin resursseihin”.

Maahanmuutto on tosiasia, joka Suomessakin pitää ottaa tosissaan. Ihmiset ovat aina liikkuneet maasta toiseen erilaisista syistä, esimerkiksi sortoa pakoon, työn tai rakkauden perässä. Suomi on osa globalisoitunutta maailmaa, jossa ihmisten muuttoliikettä ei voida vastustaa tai pysäyttää. Tuloerot, köyhyys, aseelliset konfliktit ja ilmastonmuutos ovat kaikki tosiasioita, jotka pakottavat ihmiset liikkeelle. Kuntien tulee huolehtia myös tänne muuttaneiden ihmisten tarpeista ja perusoikeuksista. Rajakontrollin lisäämisellä tai maahanmuuttopolitiikan kiristämisellä ei ratkaista kunnan resurssipulaa, vaan sillä luodaan paperittomuutta ja halpatyövoimaa.

Suomella on kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin perustuvia velvoitteita kantaa vastuuta sotaa ja sortoa pakenevien ihmisten turvallisuudesta. Humanitäärinen maahanmuutto tarkoittaa YK:n pakolaisjärjestön kautta Suomeen tulevaa 750 ns. kiintiöpakolaista vuositasolla, sekä oleskelulupaa kansainvälisen suojelun tarpeen nojalla saaneita henkilöitä. Sen saa Suomessa noin 1000 – 4000 henkilöä vuodesta riippuen. Suomen osuus Euroopan unionin alueen turvapaikanhakijoista on ainoastaan noin prosentin luokkaa. Kun perussuomalaiset tästä huolimatta kritisoivat humanitääristä maahanmuuttoa, he kyseenalaistavat satoja vuosia vanhaa periaatetta siitä, että sotaa, sortoa ja köyhyyttä pakenevia ihmisiä autetaan.

Maa, jolla viime hallituskausien aikana on ollut varaa keventää suurituloisten verotusta ja olla puuttumatta suuryritysten harjoittamaan veronkiertoon, on varaa pitää huolta ihmisten perusoikeuksista. Huomio on kiinnitettävä sosiaali- ja työmarkkinapoliittisiin ratkaisuihin, joilla edistetään kaikkien Suomessa elävien tasavertaisuutta. Maahanmuuttajien työllistymisen tukemiseen on varattava riittävästi resursseja, kielenopetusta on parannettava ja asumispolitiikalla ehkäistävä alueiden epätasa-arvoistumista. Kotouttamiseen panostaminen maksaa itsensä takaisin, kun turvataan kaikille tasavertaiset mahdollisuuksia työllistymiselle, asuntoon, kielten opiskeluun, terveydenhuoltoon ja jatkokouluttautumiselle.

Rakentamalla kohtuuhintaisia asuntoja eri puolille kaupunkia Turku puuttuu asuinalueiden eriarvoistumiseen. Sosiaalisesti oikeudenmukaisesta asumispolitiikasta hyötyy kaikki kuntalaiset. Konfliktit ja nälänhädät eivät häviä silmiä sulkemalla, eikä ihmisten liikkuminen lopu rajoja sulkemalla. On vastuutonta vedota resurssipulaan kun kyse on ihmishengistä.

Li Andersson, Vas.
Varavaltuutettu, Vas.

Alpo Lähteenmäki
Kaupunginvaltuutettu, Vas.

6 Comments

  • tauno lehtonen
    10.10.2012 at 20:52

    Kommentoinkin tätä juttua jo FB.ssä, mutta suuri hiljaisuus saa minut kirjoittamaan my&aouml;s tähän.

    Toki totta on, että kohtuuhintaisia vuoka-asuntoja tarvitaan lisää, mutta ratkaiseeko se yksin maahanmuuttajien ongelmia.

    TVT.n hallituksen aikaisemman puheenjohtajan kertoman mukaan TVT.n hallituksella on hiljainen sopimus jonka mukaan vältetään maahanmuuttajien sijoittamista TVT.n asuntoihin.

    Jos maahanmuuttaja haluaa elämän- tai terveys tilanteensa muuttumisen takia vaihtaa asuntoa toiseen TVT.n asuntoon se ei onnistu kuin vasta kahden vuoden asumishistorian jäkeen. Näin jopa perustuslaillinen oikeus valita itse oma asuinpaikkansa on Turussa kyseenalaista.

    Kysynkin, onko mielestäsi oikein se, että TVT ennemmin pitää suurenpia asuntoja tyhjänä kuin antaa maahanmuuttajalle mahdollisuus vaihtaa pienempi asunto isompaan ennen kuin tämä kahden vuoden ”karenssi” on ohi.

    S.postiosoitteeni on vapaasti käytettävissänne.

  • luigi g. de anna
    12.10.2012 at 12:58

    Arvoisa Li Andersson,
    olen lukenut Sinun hyvin mieleenkiintoisen kirjoituksen maahanmuttaijsta. Olen hyvin kiinnostunut aiheesta koska olen itse ulkomaalainen. Entisen vaimon kehotukselta (Pauliina de Anna, mutta olemme edelleen erittäin hyviä ystäviä)haluaisin tietää enemmään Sinun poliittista ohjelmasta. Vaikka tietysti kaupunginvaltuutettu ei käsittele ulkopolitiikan asiat, haluaisin kysyä mitä mieltä olet NATO:sta ja Palestinasta. Henkil&aouml;kohtaisesti olen hyvin sitä vastaan, että Suomi liittyisi NATO:on ja olen tässin Palestinalaisten puolelle. Koska minulla on (tuore) thaimaalainen vaimo, olen kiinnostunut heidän asemasta suomalaisesessa ja turkuklaisessa yhteiskunnassa. Se on yksi kohderyhmä josta kannattaisi ottaa huomion, koska he ovat melkein kaikki naiset, joille on usein erittäin vaikeita sopeutumis ongelmia. Yleensä thaaimaalaiset eivät äänestä, mutta jos ehdokas esittäsisi my&aouml;s heidän asiat voi olla että he olisivat motivoineet mennää äänestemään. Koska Pauliina ei ole enää ehdolla, toivon l&aouml;ytevään yhtä tehokkasta ”seuraajaa”, ja Pauliina vakutti että Sinä olet sellainen!

    Monta vuotta sitten olin samassa semninaarissa isäsin kanssa. Erittäin mukava ihminen. Latinaksi sanottiin ”talis pater qualis filia”

    parhhat menestyksen terveiset
    Luigi G. de Anna
    italian kielen professori
    Turun yliopisto
    deanna@utu.fi

  • Li Andersson
    17.10.2012 at 22:15

    Taunolle: Minusta toi on kaikkea muuta kuin oikein, päinvastoin toi kuulostaa todella hälyttävältä. Jos karenssi on sidoksissa ihmisen etnisyyteen tai maassa oleskelun statukseen liikutaan jo laittomilla vesillä.

    Luigi: Vastaan mielelläni kysymyksiisi, vaikka eivät suoranaisesti kunnallispolitiikkaan liittyisivätkään. Suosittelen my&aouml;s vanhempien kirjoitusteni selaamista, sieltä l&aouml;ytyy paljon erilaisia aiheita.

    Minä en kannata Nato-jäsenyyttä. Minusta Suomen tulee pitää kiinni liittoutumattomuuden linjastaan ja panostaa rauhan edistämiseen kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla ja ilmastorahoituksella, YK:n asemaa esille nostamalla sekä globaaleja tuloeroja pienentämällä. Siitä lisää muun muassa tässä: http://www.liandersson.net/2012/01/natosta-ja-liittoutumattomuudesta/

    Mitä tulee palestiinalaisiin, niin olen itse vieraillut Länsirannalla kaksi kertaa, kahtena viimeisenä peräkkäisenä vuotena. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että palestiinalaisten ihmisoikeuksien päivittäisiin loukkauksiin tulee puuttua, ja olen tästäkin aiheesta kirjoittanut aikaisemmin: http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/nakokulma/2845625/vakiintunut-poikkeustila

    Hienoa, että my&aouml;s nostit thaimaalaisten asemaa esille kommentissasi. Olen Vasemmistonuorten kanssa tehnyt ty&aouml;tä thaimaalaisten marjanpoimijoiden ty&aouml;skentelyolosuhteiden esille nostamiseksi, mutta Suomessa asuvat thaimaalaiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Ylipäätään haluan korostaa että hyvät palvelut hy&aouml;dyntää kaikkia Suomessa asuvia, ja maahanmuuttajille erityisesti panostettava my&aouml;s kielikoulutukseen.

    Hauskaa kuulla, että olet tavannut isäni, hän on munkin mielestä yleensä aika mukava ihminen ☺

  • Jorma
    24.10.2012 at 16:25

    Tervehdys Li
    Mitä mieltä olet sellaisesta ehdotuksesta jotta esim. laitettaisiin verokorttiin rasti ruutuun systeemi maahanmuuton rahoituksen lisäämiseksi…tähän tapaan;
    A)lahjoitan kaikki veronpalautukseni humanitääriseen maahanmuuton tukemiseksi;B)lahjoitan 1000€;C)5000€…jne. Itse panostaisin ainakin B);n verran, paljonko sinä?

    • Li Andersson
      27.10.2012 at 19:04

      Moi Jorma! Hyvinvointivaltion idea perustuu siihen, että maksetaan yhteisesti veroja maksukyvyn mukaan, ja näillä verovaroilla sitten rahoitetaan palveluita jotka hy&aouml;dyntävät kaikkia yhteisesti. Maahanmuuttajille suunnatut palvelut ovat osa tätä järjestelmää, ja osa sitä perusturvaa, johon jokainen ihminen meidän maassa on oikeutettu. Itse en haluaisi, että maahanmuuttajien palveluiden rahoitus olisi riippuvainen ihmisten hyväntekeväisyydestä.

  • Jorma
    8.11.2012 at 16:16

    Ehdotus olikin maahanmuuton rahoituksen lisäämiseksi oleva verotuksellinen keino. Mielestäni se 1-2mrd/a jonka tällä hetkellä panostamme on täysin riittämät&aouml;n, koska tulijoita riittää ihan mukavasti vuosi vuodelta yhä enemmän. Uskoisin että ed. mainitulla hyväntekeväisyydellä saisimme ainakin 1 mrd lisää, kuten sanoin itse panostaisin ainakin tonnin vuodessa.

Leave a Reply