Menu
Yleinen

Lin teesejä Vasemmistonuorille

Olen ehdolla Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Järjestö valitsee uuden puheenjohtajan 29.5 Oulussa pidettävässä liittokokouksessa.

Oikeiston ote kiristyy niin työmarkkinoilla kuin koulutuslaitoksessakin. Meidän pitää lisätä ihmisten tietämystä omista oikeuksistaan ja mobilisoida heitä toimimaan yhteiskunnassa esiintyvää sortoa vastaan. Vasemmistonuoret tarjoaa mahdollisuuden tähän – netissä, kaduilla ja kabineteissa; kampanjoilla, keskusteluilla ja mielenosoituksilla.

Työelämän muutoksesta radikaali kärkiteema

Vasemmistonuorten on esitettävä, miten arkea ja työtä voi järjestää toisella tavalla. Työelämän muutoksesta on tehtävä koko vasemmiston oppositio- tai hallitusoppositiopolitiikan kärki. Puheenjohtajana aion perustulokampanjan avulla tuoda esille, miten riittävä perustulo mahdollistaa vähempää tai epäsäännöllistä työntekoa, helpottaa työnteon ja opiskelun välillä vaihtamista, kannustaa yrittämään ja tekemään vapaaehtoistyötä sekä mahdollistaa kieltäytymisen huonoista työehdoista ja vapautumista pompottavasta ja jäykästä sosiaaliturvajärjestelmästä.

Savupiippuympäristöpolitiikkaa duunareille ja alueille!

Meidän pitää nyt tehdä todella vahvaa savupiippuympäristöpolitiikkaa. Puheenjohtajana aion puhua ympäristöpoliittisesti niin työllisyydestä, teollisuudesta kuin aluepolitiikastakin. Teollisuus- ja aluepolitiiikassa pitää vaatia raideinvestointeja sekä panostuksia uusiutuvaan energiaan ja ympäristöinvestointeja teollisuudelle. Panostamalla energiatehokkuuden lisäämiseen ja uusituvaan energiaan voidaan luoda kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja ympäri Suomen. Ympäristöpolitiikan päämäärä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus luonnon kestokyvyn rajoissa. Työaikaa lyhentämällä voidaan jakaa työtä ja tuloja tasaisemmin.

Kansainvälisyyttä mutta myös jotain UUTTA

Jotta vasemmisto olisi kansainvälinen vaihtoehto kansallispopulistisille liikkeille, on kansainvälisen politiikan analyysiämme vahvistettava. Vasemmistolainen maailmanpolitiikka ei voi perustua vanhaan virteen YK:n roolin vahvistamisesta tai EU:n demokratisoimisesta. Puheenjohtajana aion hyödyntää ihmisoikeuslainsäädännön tuntemustani politisoidakseni kansainväliset kriisit. Meidän tulee vaatia talousinstituutioiden rakenteiden muutosta ja kansalaisliikkeiden aseman vahvistamista Pankki- ja talousinstituutioihin, kuten Euroopan keskuspankkiin, on saatava demokraattista hallintoa. Ay- ja puoluepoliittisille liikkeille on luotava mahdollisuuksia toimia kansainvälisesti. Puheenjohtajana aion myös luoda kontakteja eurooppalaisiin ja mantereen ulkopuolisiin sisarjärjestöihin oman ja yhteisen analyysimme parantamiseksi.

Järjestössämme on voimaa!

Vasemmistonuorten sisäinen poliittinen keskustelu pitää herättää eloon. Jäsenille täytyy antaa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa poliittiseen sisältöön. Jaostoilla ja työryhmillä on oltava mahdollisuus poliittisten asiakirjojen laatimiseen ja valtakunnallisissa tapahtumissa pitää käydä keskustelua, joka tähtää järjestön linjojen tai rakenteiden kehittämiseen. Piirien asemaa tulee vahvistaa lisäämällä piirien välistä ja keskusjärjestöön suunnattua vuoropuhelua. Piirin puheenjohtajakokouksia tulee olla useammin ja puheenjohtajiston pitää hyödyntää piirien johtoa enemmän.

Palvelumössöstä kohti liikkumista, asumista ja julkista tilaa

Arki on poliittinen asia. Tulevissa kunnallisvaaleissa Vasemmistonuorten tulee puhua nuorten arkeen liittyvistä palveluista sekä julkisen tilan ja kaupunkitilan valvonnasta, jolla kontrolloidaan erityisesti nuorten liikkumista ja käyttäytymistä. Puheenjohtajana aion suunnitella kunnallisvaalikampanjaa, jossa nostetaan liikkuminen, asuminen ja julkisten tilojen käyttö keskeisiksi palveluteemoiksi.

Konservatismille poliittinen vastus marttyyriaseman sijaan

Konservatismia ja perussuomalaisia ei vastusteta kitinällä ja elitistisellä pilkkaamisella. On keskityttävä omaan analyysiin siirtolaisuudesta sekä tuotava esille siirtolaisten työmarkkinoilla kohtaamaa hyväksikäyttöä. Puheenjohtajana aion nostaa esille Suomessa ilmenevän rakenteellisen rasismin, muistuttaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten luomista velvoitteista ja vastauksena persujen uhkakuviin osoittaa, miten juuri kapitalismi ja luokkayhteiskunta luovat eroja ihmisten välille.

Piirit baareista barrikaadeille – kampanjoiden puitteissa

Kampanjat ovat olleet hyvin keskusjärjestöpainotteisia. Kunnallisvaaleja pohjustetaan parhaiten luomalla kampanjoita, joita piirit voivat ottaa omikseen ja muokata paikallisiin tilanteisiinsa sopiviksi. Toivoisin Vasemmistonuorten toteuttavan kampanjan esimerkiksi julkisten tilojen käytöstä; siitä olisi helppoa löytää paikallisia kamppailuja. Aion puheenjohtajana tulevalla kaudella rakentaa kampanjat niin, että piirit pystyvät toimimaan poliittisesti niiden puitteissa.

Ei lepsuilua Vasemmistoliiton suhteen

Vasemmistonuorten pitää olla Vasemmistoliiton armottomin kriitikko ja vasemmistolaisen keskustelun uudistaja. Emme saa ainoastaan myötäillä puolueen kantoja. Puheenjohtajana aion muotoilla Vasemmistonuorille selkeitä tavoitteita puolueen linjojen uudistamiseksi ja muuttamiseksi. Tekijänoikeudet, tietoyhteiskunta ja siirtolaisuus tulevat olemaan tässä yhteydessä keskeisiä politiikan osa-alueita, sekä puolueen organisaatio ja työtavat.

3 Comments

 • Pauli A. Välimäki
  21.5.2011 at 17:15

  Terve! Olin 1960 luvulla kauden SDNL:n Turun piirin puheenjohtaja, muistaakseni 22- vuotiaana. Tuin perheeni kanssa Sinua vaaleissa äänestämällä. My&aouml;s 22- ja 24 vuotiaat jälkikasvuni poika ja tytt&aouml; lupasivat äänestää Sinua. Kunnallisvaaleissa en heitä uurnalle saanut ja se kyllä suututti, mutta minkäs teit. Nyt sain ja olin, uskot varmaan. tyytyväinen. Nyt luin Viikkolehdestä ehdokkuudestasi VANU:n puheenjohtajaksi. Menestystä! Mutta tämä ei ole varsinainen asiani vaan kuulin uutisista espanjalaisten nuorten mielenosoitusista ty&aouml;tt&aouml;myyttä vastaan. Kirjoitin asiasta seuraavan tekstiviesti ja ajattelen lähettää sen tuntemilleni nuorille, my&aouml;s vanhemmille. Ajattelin my&aouml;s kopioida sen tähän alle. Siellä on lopussa toivomus, jos sen saa toimimaan my&aouml;s Sinun kautta se olisi hyvä. Jos siitä jotain tulee ja lisäksi leviää my&aouml;s tiedotusvälineisiin, niin se voisi auttaa my&aouml;s hallitusneuvottelijoitamme. Nyt se viesti: Huomaatteko, Espanja nousee! 20000 nuorta uhmaa ”vaalirauhaa” ( kunnallisvaalit) ja ovat y&aouml;n kadulla osoittaen mieltä nuorisoty&aouml;tt&aouml;myyttä vastaan. Samasta syystä Tunisia nousi ja koko Pohjois -Afrikka jatkaa…
  Se tulee Suomeenkin koska täällä on my&aouml;s ongelmana hoitamaton nuorisoty&aouml;tt&aouml;myys ja suuri vaje taloudellisessa demokratiassa. Finanssieliitti my&aouml;täjuoksijoineen kuuntelee vain voimaa. Nuoret ihmiset pankaa toimeksi!
  Terveisin Pauli A. Välimäki
  ps. Te jotka osaatte toimia sosiaalisessa mediassa viekää tätä asiaa eteenpäin!

 • Pirjo Mettovaara
  30.5.2011 at 11:34

  Onnea Li!
  Paulille ja muillekin: Into kustannus hakee oikeuksia Stephane Hesselin kirjoittaman kapinavihkosen Indignez-vous julkaisemiseen.
  Vastapainoa finanssieliitin diktatuuriin.
  Tulee mieleen Daniel Guèrin … Lukekaa vanhoja kirjoja niin tiedätte, mikä uusissa on uutta. Lukekaa uusia kirjoja, niin tiedätte, mikä vanhoissa on vanhaa (Helle).

  Antaa palaa, nuoret!

 • Li Andersson
  6.6.2011 at 20:48

  Kiitos teille molemmille viesteistä ja tsemppauksista!

Leave a Reply