Kolumni julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 5.5.2012
Kesä on arkisten tilakamppailujen kultakausi. Näiden kamppailujen keskiössä on eri-ikäisten ja –näköisten ihmisten oikeus hengailuun, eli ajan viettämiseen toistensa kanssa, kuluttamatta, julkisesti julkisessa tilassa. Julkisten epäkaupallisten tilojen vähentymisen ja jäljellä olevien paikkojen yhä tiukemman kontrolloinnin seurauksena asiattomasta oleskelusta on tulossa yhä radikaalimpi tapa puolustaa kansalaisoikeuksiaan.
Yhteisen julkisen tilan idea on, että ihmiset itse saavat määritellä sen sisällön. Siellä ei ole ohjattua, eikä varsinkaan maksullista toimintaa. Se voi olla paikka politikoinnille, polkupyörien kunnostamiselle, kulttuurin tekemiselle, harrastamiselle tai lepäämiselle. Mutta tilan tärkeys on ennen kaikkea se, että siellä ei ole pakko tehdä yhtään mitään. Suurimmat oivallukset, sävellykset ja vallankumoussuunnitelmat syntyvät pelkästä yhdessäolosta, ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Hengailu on siksi kansalaisyhteiskunnan elinehto.
Siksi julkista tilaa myös pyritään rajaamaan ja kontrolloimaan yhä enemmän. Tällä hetkellä tilaa ei nähdä ihmisten kansalaisoikeutena ja ihmisten jaettuna yhteisresurssina, vaan se halutaan valjastaa yksityisten toimijoiden voitontavoitteluun. Omistajat sanelevat mitä kaduilla ja toreilla saa tehdä, mitä saa lukea seinissä, tolpissa ja sähkökaapeissa ja mitä rakennuksissa saa ylipäätään tapahtua. Pienemmillä paikkakunnilla yleiset tilat katoavat julkisten palveluiden vähentyessä.
Kontrolli on myös muuttunut yhä väkivaltaisemmaksi, kun vartijoiden toimivaltaa ja määrää on lisätty. Vahvimmiten tämä kontrolli kohdistuu teineihin, joiden omia tiloja monilla paikkakunnilla on vähennetty ja tilojen auki-oloaikoja supistettu. Nuoria häädetään ostareilta ja asemilta vartioiden voimin. Lahdessa otettiin vuonna 2009 käyttöön â€maailmalta tuttu keksintöâ€, teinikarkotin, joka päästää korkeataajuista vinkunaa. Tampereella teinien häätämiseen soitetaan klassista musiikkia. Idea tuli Iltalehden uutisen mukaan alun perin poliisilta.
Helsingin Ruuti-projektin kautta joukko nuoria yrittää saada laillista graffitiseinää Jakomäkeen. Projektikuvauksen mukaan graffitiseinä olisi enemmän kuin mahdollisuus maalata rauhassa, ilman pelkoa sivaristevareista, jotka vaanivat puskissa. Luvallinen graffitiseinä ratkaisisi yhden suurimmista ongelmista Jakomäessä. Projektin takana olevan porukan mukaan se on, että nuorilla ei ole omaa oleskelutilaa ulkosalla.
Vasemmistonuoret tekee kesällä Asiaton oleskelu sallittu -kampanjan. Kampanjalla haluamme vähentää julkisen tilan kontrollia ja edistää 2010-luvun työväentalojen syntyä ympäri maata. Tarvitsemme uudenlaisia, avoimia työväentaloja, joissa on tilaa esimerkiksi sosiaaliasemille, kulttuurikeskuksille ja tanssitunneille. Kamppailu julkisesta tilasta, sen käytöstä ja omistamisesta sekä siinä liikkumisesta on kaikkien arkea koskeva asia. Hengaillaan siis yhdessä lisää julkista tilaa!
No Comments