Menu
Blogi

Eurooppa haltuun – muutos välttämätön!

Teksti kirjoitettu vasemmistoliiton jäsenlehteen.

Eurovaalit ovat ovella. Niin Euroopalle kuin vasemmistolle nämä vaalit ovat aivan erilaiset kuin vuonna 2009. Oikeistoliberaalien harjoittaman talouskuri- ja kriisipolitiikan jäljiltä radikaalioikeistolaiset ja oikeistopopulististen liikkeiden suosio kasvaa, ja keskustelu Euroopasta uhkaa polarisoitua näiden kahden oikeistolaisen vaihtoehdon väliseksi.

Vasemmistolla on erittäin tärkeä ja kiireellinen tehtävä haastaa näitä molempia, ennen kuin poliittinen konsensus erityisesti taloudesta valuu lopullisesti oikealle. Vasemmiston pääviesti vaaleissa tulee olla, että muutos niin rahaliiton rakenteisiin kuin EU:ssa tehtävään politiikkaan on välttämätön Eurooppa-projektin pelastamiseksi. Vaikka EU perusteiltaan on rakennettu ennen kaikkea pääomien ja markkinoiden vapauttamiseksi, on vaaleihin osallistuminen vasemmistolta tärkeä viesti siitä, että me emme suostu luovuttamaan Euroopaa, sen sosiaalista mallia ja talouspolitiikkaa oikeistolle.

Vasemmiston tulee profiloitua konkreettisilla linjauksilla kriisin lopettamiseksi, ihmisten toimeentulon ja työelämän parantamiseksi ja kaikkien eurooppalaisten oikeuksien turvaamiseksi. Tärkeintä on haastaa oikeiston talouskuri- ja velkapelotteluretoriikka sekä vaatia leikkausten ja yksityistämisten lopettamista. Samalla tulee vaatia niin työllisyyttä parantavia ja ilmastopäästöjä vähentäviä investointeja. Velkojen anteeksi antaminen, keskuspankin roolin muuttaminen, pankkijärjestelmän uudistaminen sekä keinottelua rajoittavat veroratkaisut ovat yhtä lailla välttämättömiä vaatimuksia järjestelmän perinpohjaiseksi uudistamiseksi.

Eurooppa tarvitsee poliittisten voimasuhteiden muutosta. Vasemmiston tulee koota niin rivinsä, äänestäjänsä kuin kriittiset massatkin täksi muutosliikkeksi.

1 Comment

 • Jukka Aaltonen
  18.1.2014 at 09:07

  Moi, voitko hieman täsmentää:”Velkojen anteeksi antaminen, keskuspankin roolin muuttaminen, pankkijärjestelmän uudistaminen sekä keinottelua rajoittavat veroratkaisut ovat yhtä lailla välttämättömiä vaatimuksia järjestelmän perinpohjaiseksi uudistamiseksi.”
  – tarkoitatko että meidän pitäisi tyytyä siihen että EU kalastelee jäseniä jotka ”viekkaudella ja vääryydellä” onnistuvat liittämään konkurssikypsät valtionsa meihin ja sitten meidän pitää antaa heidän onneton taloudenpitonsa anteeksi ja pelastaa heidän kurja taloudenpito? Nykyisellä menolla konkurssi uhkaa meitäkin ja onkohan vaan sitten enää meitä kukaan pelastamassa…
  – Voitko täsmentää mitä tarkoitat noilla ”keskuspankki/pankkijärjestelmän muutoksilla” ?
  ..SUURTA kurssinmuutosta tosiaan tarvitaan!

Leave a Reply