Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 30.3.2010
Suomen korkeakoulutusjärjestelmä on tällä hetkellä monen muutoksen kohteena. Yliopistolakiuudistus on astunut voimaan vuodenvaihteessa, ja jo nyt ollaan ehdottamassa maksuttoman korkeakoulujärjestelmän romuttamista. Torstaina 18.3. opetusministeriön korkeakouluopintojen nopeuttamistoimia pohtinut työryhmä jätti selvityksensä opetusministeri Virkkuselle.
Selvityksestä oli jätetty pois ennakkoon kohuttu osuus 1 000 euron lukukausimaksuista kaikille opiskelijoille. Maksullisuutta vaihtoehtona ei kuitenkaan ole hylätty, vaan työryhmä pelkästään siirsi maksullisuutta koskevat kehitysehdotukset erilliseen liitteeseen. On siis täysin mahdollista, että lukukausimaksukeskustelu viritetään uudelleen nykyisen kohun laannuttua.
Opiskelu-aikojen lyhentämiseksi ja ihmisten pakottamiseksi työmarkkinoille entistä nopeammin on myös tarjottu muita keppejä ja kontrollitoimia. 9.3. julkaistussa toisen työryhmän raportissa ehdotetaan opinto-oikeuden rajauksia rikosrekisterin omaaville opiskelijoille. Koulutus olisi siis tulevaisuudessa varattu vain elämässään onnistuneille.
Uusimmassa pohdittiin ylioppilastutkinnon painoarvon lisäämistä yliopistojen opiskelijavalinnoissa, mikä johtaisi valintamahdollisuuksien vähenemiseen ja opiskeluputken aikaistumiseen. Lisäksi nuoren ihmisen vastuu kasvaa, kun tulevaisuudensuunnitelmat on tiedettävä jo lukion alussa kurssivalintoja tehtäessä.
Yliopistolain vastarinnasta syntynyt opiskelijaliike on jo näyttävästi osoittanut mieltään näitä ehdotuksia vastaan. Me vaadimme kontrollitoimien sijaan vastikkeetonta perustuloa, maksutonta koulutusta kaikille, sekä akateemista vapautta. Haluamme turvata tieteen riippumattomuuden ja yliopistojen riittävän valtiorahoituksen.
Riittävän toimeentulon ja vapaan opiskelun puolesta on kamppailtava nyt. Saavutimme jo pienen osavoiton työryhmän vedettyä ehdotuksensa lukukausimaksuista pois näkyviltä päivää ennen suunniteltuja mielenilmauksia. Perääntymisen ajankohta sinällään herättää huomiota, aivan kuin vastarinta olisi haluttu tehdä tyhjäksi.
Katsomme, että kaikkien opiskelijoiden tulevaisuutta koskevissa kysymyksissä jokaisen opiskelijan olisi otettava huomattavasti aktiivisempi rooli, ylioppilaskuntien ollessa aivan liian varovaisia kannanotoissaan.
Li Andersson, puheenjohtaja, Åbo Gröna Vänster
Eva-Liisa Raekallio, puheenjohtaja, Turun vasemmisto-opiskelijat Avanti ry
No Comments