Menu
Blogi

Kilpailukyvyn romuttamistalkoot

Vaikka kaikki puolueet ilmaisevat syvän huolensa maan kilpailukyvystä, on hallituskauden aikana tehty politiikkaa, joka uhkaa romuttaa Suomen suurinta menestystekijää: koulutuksen rahoitusta on vähennetty kaikilla asteilla. World Economic Forumin kesällä julkaisemassa raportissa, jossa Suomi oli valittu maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi, nostettiin vahvuutena esille koulutusjärjestelmä, joka on taannut työntekijöille nopeasti muuttuvaan ympäristöön sopivat taidot ja korkean osaamistason.

Marraskuun lopussa Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry järjesti mielenosoituksia Oulussa, Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa protestina ammatillisen opetuksen resurssien rajuille leikkauksille ensi vuoden talousarviossa.

Ammatilliselta koulutukselta vähennetään 200 miljoonaa euroa, jopa viidesosa sen kokonaisrahoituksesta. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan toimipisteiden lakkauttamisia sekä rahoituksen suuntaamista lyhyisiin tutkintoihin.

Opiskelijoista yhä useampi joutuu heti peruskoulun jälkeen muuttamaan kotoa jatkokouluttautumaan (ja siksi mahdollisesti myös yhä useampi jättää hakematta kouluun). Itsenäisesti asuvien nuorten opintojen keskeyttämistodennäköisyys on jo nyt kaksinkertainen verrattuna muihin ammattiin opiskeleviin. Ammattiin opiskelevien nuorten vanhempien tulot vaikuttavat myös edelleen nuoren opintorahaan ja asumistukeen, vaikka he asuvat itsenäisesti.

Suomen kilpailukyky ei voi rakentua palkka- ja verokilpailuun, vaan se pohjautuu ennen kaikkea koulutettuun ja hyvinvoivaan kansaan. Hyviä työpaikkoja ja investointeja ei voi odottaa Suomeen, jos täällä ei ole koulutettua työvoimaa ottamassa töitä vastaan. OAJ on tämän syksyn aikana toistuvasti varoittanut siitä, että Suomen tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on vaarassa murtua. On korkea aika lopettaa koulutuksen ja sitä kautta tulevaisuuden romuttamistalkoot.

No Comments

    Leave a Reply