Menu
Blogi

YK:n ilmastokokouksesta

Kollektiivinen itsemurha.

Näin YK:n pääsihteeri Antonio Gutierrez kuvailee ihmiskunnan tämänhetkistä suhtautumista ilmastokriisiin sunnuntaina alkaneessa COP27-ilmastokokouksessa Egyptissä. Gutierrez on oikeassa. Ei ole enää varmaa, onko meidän mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Meidän on silti tehtävä kaikkemme sen eteen. 

Ilmastokatastrofin kauaskantoiset seuraukset näkyvät jo, mutta sen mittakaava tulee selkiytymään vasta vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Eniten kärsimystä tulemme aiheuttamaan jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa eläville, mutta muutokset tulevat näkymään koko maapallolla. Jos lämpeneminen kiihtyy yli 1,5 asteen, tulemme lähemmäksi sellaisia luonnon ja ekosysteemien keikahtamispisteitä, tipping points, jonka jälkeen lämpenemiselle ei enää voi tehdä mitään.

Ymmärrän hyvin, että nuoria ahdistaa. Minuakin ahdistaa, vaikka olen tällä hetkellä asemassa, jossa voin vaikuttaa asioihin. Suoraan sanoen minua ahdistaa eniten huomata kuinka vaikeaa on saada juuri ympäristö- ja ilmastoasioita eteenpäin. Vaikka monet puolueet puhuvat kauniisti iImastokriisiin vastaamisesta ja luontokadon torjumisesta, ympäristö- ja ilmastoasioissa olemme vihreiden kanssa usein jääneet ilman tukea kunnianhimon tason nostamiselle. Eduskunnassa joudun melkein joka viikko istumaan kyselytunneilla hiljaa kuuntelemassa kuinka sekin mitä hallitus tekee ja on tehnyt on liikaa ja väärin. 

Tuorein esimerkki eduskunnan ympäristövihamielisestä ilmapiiristä on keskustelu ennallistamisasetuksesta. Kukaan ei millään tavalla kerro minkätyyppisiin toimiin ollaan valmiita luontokadon estämiseksi, vaan annetaan ymmärtää että EU ei saisi linjata mitään metsiin liittyen, vaikka unionilla on toimivalta ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. 

Jos seuraavien vaalien jälkeen tulee oikeistohallitus voimme unohtaa ympäristö- ja ilmastopolitiikan neljäksi vuodeksi. Se on pelottava ajatus, koska meillä ei ole aikaa menettää neljä vuotta. Meillä on enää 2020-luku aikaa saada päästöt rajuun laskuun. Vain muutama vuosi enää. 

Vasemmistoliitto tulee jatkamaan tinkimätöntä työtä kestävän maailman puolesta. Tällaisena aikana on tärkeämpää kuin koskaan, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka kytketään vahvaan ohjelmaan hyvinvointipalveluiden vahvistamiseksi ja eriarvoisuuden torjumiseksi. Meillä ei ole varaa hävitä tätä taistelua, ja meillä ei ole varaa menettää ihmisten tukea ihmiskunnan kollektiivisen itsemurhan välttämiseksi.