Menu
Yleinen

Yhtenäisesti eri mieltä

Kolumni julkaistu Kansan Uutisissa 1.7.2011

Vasemmistoliiton päätös lähteä hallitukseen poiki odotetusti kannanottoja niin puolesta kuin vastaan. Oltakoon ohjelmasta ja puolueen mahdollisuuksista toteuttaa tavoitteitaan mitä mieltä tahansa, niin päätös asettaa Suomen vasemmiston uudenlaiseen tilanteeseen.

Päätös edellyttää strategian luomista siitä, miten vasemmisto jatkossa aikoo vastata niin kansallispopulismiin kuin markkinaliberalismiinkin. Vasemmistoliiton on myös vältettävä sellaiset sisäiset konfliktit, jotka ovat ajaneet monet Euroopan vasemmistopuolueet hajaannukseen ja vaalitappioihin.

Vasemmistoliitto on viime vuosina kunnostautunut yhteiskunnallisten ristiriitojen ja konkreettisten vaatimusten esille tuojana. Puolueen sukupolvenvaihdoksen myötä puolueeseen on liittynyt paljon niitä, joilla on tausta muissa vasemmistolaisissa liikkeissä ja kansalaisjärjestöissä, kuten Vasemmistonuorissa, autonomisissa liikkeissä ja yliopistomaailmassa. Tämä porukka on tullut mukaan rakentamaan puoluetta, joka tarjoaa poliittista vaihtoehtoa kapitalismille.

Sateenkarihallitustaival ei saa tarkoittaa ideologisten ristiriitojen häivyttämistä. Eurokriisin pahentuessa jo sovitut leikkaukset kasvavat, mikä näkyy kunnallisissa palveluissa.

Vasemmistoliiton pitää hallituspuolueena jatkaa haastajan ja kriitikon roolissa. Puolueen pitää edelleen esittää positiivisia ratkaisuja eurokriisiin ja toimia pätkätyöläisten aseman parantamiseksi hallituksessa, jossa prekaarin asema uhkaa jäädä kolmikannan varjoon. Jytkypuolueelle ei saa antaa mahdollisuutta olla ainoa vaihtoehto.

Toinen edellytys sille, että Vasemmistoliitto säilyy hallitustaipaleen läpi yhtenäisenä ja vaihtoehtoja tarjoavana puolueena, on että kritiikkiä sallitaan niin puolueen sisällä kuin sen lähellä olevilta toimijoiltakin. Paluu blokkiutumiseen ei ole kenenkään toimijan eikä varsinkaan puolueen etu. Jakaantuminen ja sisäinen riitely syövät puolueen toimintakyvyn.

Rakentavaa keskustelua on mahdotonta käydä, jos sen esittäjät leimataan ensisijaisesti jonkun blokin edustajiksi. Vasemmistoliitto tulee seuraavien vuosien aikana tarvitsemaan omat haastajansa, mutta puolueella ei myöskään ole varaa hajoamiseen.

Vasemmistonuoret teki itsenäisenä poliittisena nuorisojärjestönä kannanoton, jonka mukaan puolueella on hyvät perusteet lähteä hallitukseen, mutta puolueen reunaehdot eivät täyttyneet. Vasemmistonuoret tulee osaltaan jatkamaan puolueen parhaimman haastajan, kannustajan ja kriitikon roolissa.

Keskustelu ei lopu hallituspäätökseen, vaan sen on jatkettava yhtenäisessä, mutta eri mieltä olevassa liikkeessä vahvempana kuin koskaan.

 

No Comments

    Leave a Reply