Menu
Blogi

Vammaisten asumispalvelut surullinen esimerkki sote-palveluiden markkinaehtoistamisesta

Suomessa kilpailutetaan sosiaali- ja terveyspalveluita jo nyt enemmän kuin muualla EU:ssa, ja hallituksen kaavaileman sote-uudistuksen jälkeen tahti vain kiihtyisi. Voittoa tavoittelevien suuryritysten markkinaosuus sen kuin kasvaa.

Ylen eilinen MOT-ohjelma oli hyvä esimerkki siitä, mitä markkinoiden ehdoilla meneminen tarkoittaa. Yksi kilpailutuksista eniten kärsineistä ryhmistä ovat vammaiset. Kuten MOT-ohjelmastastakin kävi ilmi, on heidän asumis- ja muiden palveluidensa kilpailuttaminen johtanut epäinhimilliseen kohteluun. Koti on lähtenyt alta, hoitajat vaihtuvat, kahvinjuontiakin rajoitetaan. Vammaisia tai heidän omaisiaan ei ole kuultu, kun elämän puitteet on pantu uusiksi.

”Osattomuus on tuottanut surua, pettymystä, ahdistusta ja stressiä”, kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki sanoo ohjelmassa.

Eduskunta käsitteli hankintalain uudistusta koko viime syksyn. Vasemmistoliiton linja oli, ettei vammaisten elinikäisiä palveluita tulisi altistaa voitontavoittelulle ja markkinakilpailulle. Jäimme kuitenkin vähemmistöön.

Hallituksen läpi ajama laki mahdollistaa jatkossakin vammaispalveluiden sekä muiden sosiaali- ja terveysalan erityspalveluiden kilpailuttamisen. Vaikka laatutekijöiden merkitystä vähän lisättiinkin, on hankintapäätös jatkossakin mahdollista tehdä halvimman hinnan perusteella.

Ministeri Lindströmin mukaan sote-palveluiden kilpailutusten vaikutuksista ei ole riittävästi tietoa. Onko hän keskustellut yhdenkään vammaisjärjestön kanssa? Kun heitä tapaa, käy hyvin nopeasti selväksi, että MOTin esimerkeissä ei ole kyse ei ole yksittäistapauksista. Asiantuntijalausuntojen mukaan vammaisten oikeuksia turvaavia erityislakeja ei ole noudatettu.

Vaikka uusi hankintalaki on huono, ei se kuitenkaan pakota kilpailuttamisiin ja vammaisten oikeuksien polkemiseen. Kunnilla on täysi vapaus järjestää palvelut muilla tavoin kuin kilpailuttamismenettelyllä. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi kuntien oma palvelutuotanto, suorahankinta, henkilökohtainen budjetointi tai muu vastaava järjestely.

Vastuu on siis kunnilla. Äänestämällä vasemmistoa, annat äänen puolueelle, joka on sitoutunut edistämään vammaisten oikeuksia palveluiden markkinaehtoistamisen sijaan.