Menu
Blogi

Tekopyhyydelle tultava loppu

Kesäkuun viimeisellä viikolla Vasemmistonuoret järjesti Pirkanmaalla kesäleirin, johon noin neljänkymmenen vasemmistonuoren lisäksi osallistuivat Noura, Hadeel, Ahmad, Samah ja Majdi. Nämä viisi nuorta ovat kaikki Länsirannalta, ja olivat tulleet Palestiina-aiheiselle leirille jakamaan kokemuksia elämästään miehitetyillä alueilla. Noura, Hadeel, Ahmad, Samah ja Majdi lensivät takaisin Palestiinaan kesäkuun lopussa. Noin viikkoa myöhemmin Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan.

 

Kolmen viikon aikana hyökkäyksen uhriluku on noussut yli 1300:aan, josta YK:n arvion mukaan kolme neljäsosaa on siviilejä. Merkittävä osa siviileistä on lapsia. Tällä viikolla Israel pommitti jälleen yhtä YK:n pakolaisleirinä toimivaa koulua siitä huolimatta, ettei YK:n käyttämillä kouluilla ole ollut kätkettyjä aseita ja YK oli toistuvasti viestittänyt Israelin armeijalle koulujen sijainnista. Guardianin haastattelussa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon linjaa, että “mikään ei ole niin häpeällistä kuin hyökkääminen nukkuvien lasten kimppuun”.

 

Hyökkäämällä Gazassa YK:n ylläpitämiin pakolaisleireihin, kouluihin, sairaaloihin ja voimalaitoksiin, Israel syyllistyy vakaviin sotarikoksiin. Gazan humanitaarinen kriisi arvioitiin jo ennen nykyistä hyökkäystä niin vakavaksi, että alue on asumiskelvoton vuonna 2020. Niin Gazan saarto kuin Länsirannalle rakennetut siirtokunnat ja apartheid-muuri ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Kaikki nämä Israelin toimet osoittavat, kuinka pelkkä “rauhan” peräänkuuluttaminen ei riitä. Tarvitaan todellisia toimia kansainväliseltä yhteisöltä, jotta muutoksia tapahtuu.

 

Valitettavasti kansainvälinen yhteisö on tähän asti vastannut lähinnä tekopyhyydellä. Samaan aikaan kun jopa Yhdysvallat tuomitsee iskut kouluihin, se lupaa varustaa Israelia lisäammuksin. Samaan aikaan kun EU vaatii Gazan saarron lopettamista, koko unioni äänestää tyhjää sille, että YK:n ihmisoikeusneuvosto asettaisi riippumattoman kansainvälisen ryhmän tutkimaan sotarikoksia Gazassa ja Länsirannalla. On siirryttävä tekopyhyydestä tekoihin.

 

Suomen tulee välittömästi lakata käymästä asekauppaa Israelin kanssa. Olemme tukeneet Israelin sotilaallista kompleksia jopa sadoilla miljoonilla veroeuroilla. Tämä on Suomelta jatkuvaa välillistä taloudellista tukea miehitykselle. On mahdotonta tehdä uskottavaa ulkopolitiikkaa ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja kansainvälisen oikeuden noudattamisen puolesta, jos samaan aikaan ylläpidetään kauppasuhteita, jotka ovat täysin ristiriidassa näiden kauniiden tavoitteiden kanssa.

Asekauppakampanjoinnin lisäksi vasemmiston tulee jatkaa tärkeää solidaarisuustyötä Palestiinassa ja kotimaissaan. Suomessa haluaisin Vasemmistoliiton ottavan seuraavan solidaarisuuden askeleen ja liittyvän kansainväliseen BDS-liikkeeseen (Boycott, Divestment & Sanctiones), joka ajaa palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta boikotin, kansainvälisten investointien poisvetämisen ja pakotteiden keinoin.

Kolumni julkaistu Kansan uutisissa 

No Comments

    Leave a Reply