Menu
Blogi

Tänään on vaalipäivä

Tänään on vaalipäivä. 

Käytäthän ääntäsi Euroopan tulevaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta. 

Me olemme nyt Suomessa saaneet nähdä ja kokea, mitä tarkoittaa ihmisten ja ympäristön kannalta, kun perinteinen oikeisto ja laitaoikeisto tekee yhteistyötä. Oikeistohallitus on tehnyt historiallisen kovia heikennyksiä pienituloisten ja vähävaraisten asemaan sekä työntekijöiden työehtoihin ja romuttanut pohjoismaisen työmarkkinamallin. Oikeistohallitus on myös haitallinen Suomen luonnolle tehtyään täyskäännöksen ympäristö- ja ilmastopolitiikassa. Tänään me voimme yhdessä varmistaa, että vastaava ei toteudu koko Euroopan mittakaavassa.

Nyt ei ole kyse vain yksittäisistä kysymyksistä, vaan tällä kertaa kyse on suurista linjoista ja koko Euroopan tulevaisuudesta. Tällä kertaa kaikki on pelissä. 

Meillä ei ole varaa Petteri Orpon toivomaan viiden vuoden sääntelytaukoon ympäristö- ja ilmastopolitiikassa. Lämpöennätykset rikkoutuvat kuukaudesta toiseen ja ilmastonmuutos aiheuttaa jatkuvasti suurempia vahinkoja esimerkiksi maataloudelle. Seuraavien vuosien aikana on jatkettava määrätietoista työtä niin päästöjen vähentämiseksi kuin luontokatoon puuttumiseksi, ja tahtia on tauon sijaan kiristettävä. 

Meillä ei ole myöskään varaa siihen, että laita- ja äärioikeiston kasvu johtaa ihmisoikeuksien suojelun heikentymiseen niin maahanmuutto- kuin työmarkkinapolitiikassa. EU voi halutessaan puuttua ihmisoikeusongelmiin ja esimerkiksi työmarkkinarikollisuuteen. Mutta se edellyttää, että Euroopassa on päättäjiä, jotka haluavat panostaa tavallisten ihmisten arjen parantamiseen. 

Tämän lisäksi juuri nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että Eurooppa seisoo vahvasti ja johdonmukaisesti kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien puolella. Se tarkoittaa Ukrainan tuen jatkamista ja vahvistamista. Se tarkoittaa myös sitä, että EU:n tulee tehdä nykyistä enemmän Gazassa käynnissä olevan kansanmurhan lopettamiseksi. Meillä ei ole varaa kaksoisstandardeihin. 

Joten käytäthän ääntäsi tänään. Kerro myös läheisillesi ja kehota heitä äänestämään.

Näytetään yhdessä Orpolle ja Purralle, että emme hyväksy heidän tapaansa jakaa suomalaiset erittäin rajusti voittajiin ja häviäjiin. Näytetään, että emme halua tätä samaa politiikkaa koko Euroopan tasolle. 

Ihmisen ja ympäristön puolella, nyt ja aina. 

Li