Menu
Blogi

SOTE pitää tehdä hyvin, ei kiireessä

Sipilän hallituksen kaavailema palveluiden pakkoyhtiöittämis- ja ulkoistamismalli on saanut poikkeuksellisen laajaa kritiikkiä. Ei ainoastaan oppositio, vaan niin sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat ja ammattijärjestöt kuin monet taloustieteilijät ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen mallia kohtaan.

Valinnanvapauslainsäädännön lausuntokierros päättyi viime viikon tiistaina ja lakeihin jätettiin yli 600 lausuntoa. Monet isot kaupungit ja asiantuntijat kritisoivat mallia, koska se tulee nostamaan kustannuksia ja lisäämään kansalaisten välistä epätasa-arvoa. Mallissa on myös arvioitu olevan perustuslaillisia ongelmia, erityisesti kansalaisten tasa-arvoon liittyen.

Kritiikkiin olisi syytä suhtautua vakavasti, kun sitä esittää näin laaja joukko asiantuntijioita. Mutta mitä tekee hallitus? Pitää jääräpäisesti kiinni täysin epärealistista aikataulustaan, ja ainoastaan valtapoliittisista syistä.

Siitä huolimatta, että lausunnot Sipilän mukaan luetaan huolellisesti, ja lakiin tehdään tarvittavat muutokset, haluaa pääministeri saada paketin valmiiksi jo tällä viikolla! Viime lauantaina Sipilä myös vahvisti, että hallitus pitää kiinni tavoitteesta avata yli 10 miljardin markkinat suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa kertaheitolla vuoden 2019 alusta. Tämä siitä huolimatta, että aikataulu on pidetty täysin mahdottomana. Viimeisimpinä arvostelijoiden joukkoon ovat liittyneet muun muassa Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö, Kansaneläkelaitos ja Raimo Sailas.

Ainoa syy, minkä takia hallitus kiirehtii uudistuksen kanssa valtavasta kritiikistä huolimatta, on valtapoliittinen. Kokoomus ei suostu luopumaan vaatimuksestaan myydä palvelut kavereilleen isoissa terveydenhuoltokonserneissa. Sipilä ja kumppanit ovat nyt sorvaamassa kokoomuksen ja keskustan terveydenhuoltojärjestelmää, kaikkien suomalaisten palveluiden parantamisen sijaan.