Menu
Blogi

Politiikka on valintoja – hyvää alkanutta vuotta!

Iltalehti on tänään julkaissut tuoreen mielipidetutkimuksen, jonka mukaan kansalaisten luottamus hallituksen on vähentynyt entuudestaan. Tämän lisäksi yli puolet vastaajista epäilee, että hallituksen päätarkoitus on muuttaa yhteiskunnan valtarakenteita eikä niinkään korjata Suomen taloutta.
Tilanne on juuri näin. Sen lisäksi, että Sipilän hallitus on tehnyt mittavia leikkauksia suomalaiseen koulutukseen ja pienituloisten suomalaisten sosiaaliturvaan, on tämän hallituksen asialistalla pitkä lista uudistuksia, jotka toteutuessaan muuttavat suomalaisen yhteiskunnan rakenteita todella peruuttamattomalla tavalla. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yksityistäminen sote-uudistuksen yhteydessä on yksi esimerkki, ja Bernerin ajaman väyläyhtiön perustaminen on toinen. Kun julkisia palveluita kerran yhtiöitetään ja jopa myydään pois kokonaan, on ne äärimmäisen vaikeita enää palauttaa demokraattisen päätöksenteon ja yhteisomistajuuden piiriin.

Tästäkin syystä on laitettava vielä lisää painetta hallituksen suuntaan. Suomalaista yhteiskuntaa on mahdollista uudistaa ja parantaa ilman, että se tarkoittaa julkispalveluiden alasajoa ja poismyyntiä. Sote-uudistus on täysin mahdollinen tehdä ilman yksityistämistä, siirtämällä vastuu sote-palveluista kokonaisuudessaan maakunnille. Liikennehankkeisiin on mahdollista ja kannatettavaa panostaa erittäin halvalla saatua lainaa, jolla maksetaan korjausvelkaa pois ja parannetaan suomalaisen vientiteollisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Ei siihen mitään erillisiä yhtiöitä tarvita.
Ja ennen kaikkea: työllisyyttä on mahdollista edistää koulutusta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta huomioivalla tavalla. Sosiaaliturvaan ja koulutukseen kohdistuvat leikkaukset olisivat olleet mahdollisia perua, jos hallitus olisi luopunut hyvätuloisten veroalennuksista ja panostanut pääomaverotuksen uudistamiseen.

Politiikka on valintoja, ja yhä suurempi osa kansalaisista ovat sitä mieltä, että on aika vaihtaa hallitusta. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!