Menu
Yleinen

Mitä tuli tehtyä

Kolumni Kansan uutisissa 6.4.2013

Kreikkalainen taksikuski puhuu isosta muutoksesta: nuoret eivät enää käy ulkona, eivätkä käytä taksia. Ei ole rahaa. Nuoret opiskelijat puhuvat muuttoaalloista Saksaan ja Norjaan. Ei ole töitä.

Kaikin huolestuttavinta ovat puheet passivoitumisesta. Ihmiset eivät enää jaksa taistella leikkauksia vastaan, koska edes suuret mielenosoitukset eivät ole johtaneet muutokseen.

Kriisin runtelemassa Euroopassa poliittisten liikkeiden on kyettävä luomaan uskoa muutosten mahdollisuuksiin. Kyynisyys ja passivoituminen ovat tunteina kaikista haitallisimpia liikkeille, jotka ajavat muutosta. Niin Kreikasta kuin Suomestakin on kuitenkin esimerkkejä siitä, että muutosliikkeet pystyvät muovaamaan poliittiset voimasuhteet uusiksi lyhyessä ajassa. Se vaatii uskoa omaan agendaan, luovuutta ja uskottavaa linjaa.

Suomessa kehysriihi herätti unessa olleen vasemmiston eloon. Se on vähintä mitä odottaisi vasemmistopuolueelta, kun kyse on kehyspäätöksestä, jota keskuskauppakamarin toimitusjohtajakin luonnehti sanalla ”Vau!”. Osinkoverouudistus aiheutti syystä julkisen haloon, kun valkeni, että ratkaisu tiputtaa suurten listaamattomien yritysten omistajien veroprosentin kahdeksaan.

Osinkoverotus on vain osa kehysriihen kokonaisuutta. Yhteisöveron lasku 4,5 prosenttiyksiköllä jättää melkein miljardin kokoisen loven valtion budjettiin. Noin puolet puuttuvista verotuloista odotetaan palautuvan, kun dynaamisten vaikutusten seurauksena investoinnit ja työllisyys kasvavat, jos kasvavat. Nyt joudutaan toivomaan, että yritykset päättävät investoida ja työllistää.

Vasemmistoliiton on pakko pysyä hereillä tästä lähtien. Pienen hallituspuolueen kohdalla omien ulostulojen ja tavoitteiden hukkuminen jatkuvaan hallituksen linjan puolustamiseen on todellinen uhka vasemmistolle muutosliikkeenä. Sateenkaarihallitusta enemmän Suomi tarvitsee itsevarman, luovan ja uskottavan vasemmiston.

Kun kyse on liikkeen tarkoituksen ja tavoitteiden määrittelystä, on aina nähtävä enemmän kuin senhetkinen kannatuslukema. Puolueen tavoite ei voi olla muiden hallituspuolueiden tekemän politiikan pehmentäminen kahdeksalla prosentilla vaan sataprosenttisesti vasemmistolaiset ratkaisut niin eurokriisiin, työttömyyteen kuin ilmastonmuutokseenkin.

Aikana, jolloin talouskurin Eurooppaa myös vaivaa kasvava passiivisuus ja kyynisyys, tarvitaan vasemmistolaisia näkökulmia, projekteja ja yhteenliittoutumia, jotka tarjoavat ihmisille positiivisia vaihtoehtoja ja analyysiä ympäröivästä yhteiskunnasta. Tällainen toiminta voi syntyä ainoastaan liikkeessä, jossa kriittinen analyysi ja moniääninen keskustelu on mahdollista, ja jossa on tilaa erilaisille mielipiteille, toimijoille ja toimintatavoille.

Tämän takia ”olette joko meidän puolellamme tai meitä vastaan” -tyyppisestä ajattelusta on siirryttävä kohti jo hyväksi todettua kysymystä: Mitä on tehtävä?

 

No Comments

    Leave a Reply