Menu
Blogi

Mistä rahat vasemmiston kuntavaalitavoitteisiin? Tästä:

Tänään on taas kysytty, mistä rahat vasemmiston hyviin kuntavaalitavoitteisiin?

Esimerkiksi näin:

Terveyskeskusmaksun poistaminen koko maassa maksaa arviolta 40 miljoonaa euroa. Se on noin kuudesosa siitä rahasummasta (235 miljoonaa) mitä hallitus aikoo käyttää ylimääräiseen tuloverotuksen alennukseen maakuntauudistuksen yhteydessä.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksesta sekä varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta saatavat säästöt ovat todella epävarmat, mutta tämänhetkiset arviot liikkuvat 60-70 miljoonan paikkeilla valtakunnallisesti. Tämä on noin puolet siitä rahasummasta (120 miljoonaa) mitä hallitus käytti suurituloisia suosivaan yrittäjävähennykseen, jolla ei hallituksenkaan mukaan tulee olemaan mitään merkittäviä työllisyyttä edistäviä vaikutuksia.

Varhaiskasvatuksen muuttaminen osittain maksuttomaksi 3-5-vuotiaille maksaisi yhteensä noin 300 miljoonaa. Se on melkein yhtä paljon, kun valtio leikkasi kuntien valtionosuuksia kilpailukykysopimuksen seurauksena, jotta kunnat eivät hyötyisi taloudellisesti julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen leiukkauksista.

Sitten on niitä menolisäyksiä, joilla säästää rahaa. Rauman kaupunki on arvioinut säästävänsä 100 000 euroa vuodessa tarjoamalla maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille.

Turvallinen tulevaisuus ei ole utopia, se on arvovalintakysymys.