Menu
Blogi

Mielipidekirjoitus: Turun kallis säästöpolitiikka

Turun kaupunginvaltuusto teki maanantaina 25.8 päätöksen tämän valtuustokauden toisesta säästö-ohjelmasta. Mistään uudistuksista ei näissä uudistusohjelma-nimellä kulkevissa ohjelmissa ole kyse, vaan puhtaista säästöistä palveluihin sekä kokoomuksen pyrkimyksistä lisätä yksityisiä palveluita muun muassa ulkoistamisten ja palvelusetelien muodossa.

 

Vaikka sivistystoimeen kohdistuvat leikkauspaineet kokouksessa onneksi kevennettiin miljoonalla, tarkoittaa niin maanantain päätökset kuin ennen kesää hyväksytyt talousluvut joka tapauksessa todella kovia aikoja niin sivistys- kuin sosiaali- ja terveystoimelle.

 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ varoitti viime viikolla siitä, että kuntatalouden säästöt iskevät kovaa opetukseen. Opettajia lomautettavien kuntien määrä on kasvanut 90-luvun laman jälkeiseen ennätykseen ja kasvavat opetusryhmät sekä kouluverkon karsiminen uhkaa eriarvoistaa peruskoulun ja siellä opiskelevat toisiinsa nähden. Samaa kehitystä on nähtävissä myös Turussa.

 

Vasemmistoliitto on läpi tämän valtuustokauden taistellut sivistystoimen ylisuuria säästöjä ja opetusryhmien kokoja kasvattamista vastaan. Me emme myöskään kannata lähikoulujen sulkemisia. Myös muissa ryhmissä koulujen lakkauttamisia on ainakin puheissa vastustettu, mutta maanantain kokouksessa muiden valtuustoryhmien hyväksymä muotoilu oli lopulta tällainen: “kouluverkosta päätetään kokonaisuutena erillisestä valmistelusta marraskuun loppuun mennessä siten, että huomioidaan lähipalvelulupaus pienimmille koululaisille”. Tämä kirjaus on hämmästyttävän epämääräinen, ottaen huomioon laaja lakkauttamisten vastustus. Syksyn aikana siis selviää, seisotaanko muissa ryhmissä linjausten takana vai ei.

 

Maanantain valtuuston kokouksessa muut ryhmät päättivät kokoomuksen johtamien neuvotteluiden jälkeen kasvattaa lastensuojeluun tehtäviä säästöjä 800 000 eurolla. Tästä päätettiin samassa kokouksessa jossa sivistystoimen leikkauspainetta kevennettiin miljoonalla, ja tuotiin siksi yllättäen ja ilman valmistelua. Meidän ryhmän kysymyksiin siitä, mistä ja miten tämä uusi ylimääräinen 800 000 euron säästö lastensuojelun puolella aiotaan saada aikaiseksi, ei osannut kukaan valtuuston kokouksessa vastata.

 

Säästämällä lastensuojelussa, päivähoidossa ja kouluissa sekä siellä työskentelevän henkilöstön kustannuksella tehdään todella lyhytaikaista säästöpolitiikkaa, joka iskee juuri siihen mistä saadaan pitkällä tähtäimellä eniten säästöä: ennaltaehkäisyyn.  On olemassa rutkasti tutkimusta viime lamasta siitä, kuinka nuorilta leikkaaminen tulee todella kalliiksi tulevaisuudessa.

 

Li Andersson

Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja

Julkaistu Turun sanomissa 

No Comments

    Leave a Reply