Menu
Blogi

Maahanmuuttoviraston tehtävä on ihmisoikeuksien turvaaminen

Kansanedustaja Li Anderssonin tiedote 22.10.2015

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson on huolissaan Maahanmuuttoviraston uusista linjauksista Irakin turvallisuustilanteesta. Tiistaina 20.10. julkaistun tiedotteen mukaan Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irak-maalinjauksensa. Viraston mukaan turvallisuustilanne on lieventynyt monin paikoin Irakissa, mikä tulee vaikuttamaan turvapaikkahakemusten ratkaisuihin.

– Turvapaikanhakijoiden iso määrä ei ole mikään syy muuttaa vaarallisten alueiden turvallisuusluokitusta. Ulkoministeriön 21.10, eli päivää myöhemmin, julkaistussa matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään matkustamista Irakiin erittäin huonon turvallisuustilanteen takia. Jos turvapaikkaa koskevia käytäntöjä aletaan muuttamaan poliittisen paineen seurauksena, uhkaa koko ihmisoikeusjärjestelmän perusta murentua, Andersson sanoo.

Andersson painottaa, että turvapaikkajärjestelmä on luotu kansainvälistä suojelua ja turvapaikkaa tarvitsevien ihmisten oikeuksien turvaamiseksi. Turvapaikkajärjestelmän yhtenä kulmakivenä toimii palautuskielto, jonka mukaan ketään ei voida palauttaa, jos on olemassa todellinen riski, että henkilö joutuu epäinhimillisen kohtelun tai kidutuksen kohteeksi tai hengenvaaraan.

– Tilanne Irakissa on epävakaa ja pommi-iskut sekä väkivallanteot vaativat päivittäin kuolonuhreja. Tilanteet eri alueilla voivat muuttua nopeasti ja terrori-iskujen riski on suuri koko maassa, Andersson kertoo.

– Pakolaistilannetta ei ratkaista nakertamalla ihmisoikeusperustaisen turvapaikkajärjestelmän periaatteita, vaan kestävällä ulko- ja ilmastopolitiikalla, kriisinhallinnan- ja kehitysyhteistyön riittävällä rahoituksella, lisäämällä laillisia maahantuloväyliä Eurooppaan sekä panostamalla riittävästi kotoutumiseen, Andersson lopettaa.