Menu
Blogi

Kehysriihi on vihdoin ohi

Hallitus on vihdoin saanut kehysriihensä päätökseen ja on onni, että Suomella on edelleen hallitus. Koronaepidemia ei ole vielä ohi, ja tarvitsemme hallituksen, jolla on kykyä ja poliittista näkemystä varmistaa, että talous sekä ihmiset selviävät kriisin yli mahdollisimman pienin vaurioin.Suomi on onnistunut koronan torjunnassa erinomaisesti, paremmin kuin moni muu maa. Myös talousennusteet näyttävät Suomen osalta hyviltä ja olemme velkaantuneet monia muita maita vähemmän. Hallituksen johdolla on jopa tehty enemmän VM:n verifioimia työllisyyspäätöksiä kuin, mitä Sipilän hallitus teki koko kautensa aikana.

Pitkän ja vaikean neuvotteluprosessin jälkeen jokainen puolue löytää varmasti jotain mihin se on tyytymätön. Vasemmistoliiton osalta olen tyytyväinen siihen, että hallitus johdonmukaisesti jatkaa sellaisen politiikan harjoittamista, jolla koronan aiheuttamat sosiaaliset ja oppimiseen liittyvät jäljet saadaan korjattua. Neuvotteluratkaisu erityisesti vuosien 2022 ja 2023 osalta antaa täydet edellytykset kriisin vastuulliselle jälkihoidolle ja sen aiheuttamien vahinkojen minimoimiselle. Se on vastuullista politiikkaa, ja myös talouden elpymisen kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

Olemme myös tyytyväisiä siihen, että tämä neuvotteluratkaisu ei sisällä leikkauksia sosiaaliturvaan. Tulemme jatkossakin toimimaan köyhien ja pienituloisten vankkana puolesta puhujana hallituksessa. Työttömyysturvan leikkaaminen ei luo uusia työpaikkoja, se ainoastaan syventää jo valmiiksi ahdingossa olevien ihmisten hätää.

Muita ilon aiheita on että panostuksia koronan aiheuttamaan oppimisvajeen umpeen kuroamiseksi jatketaan. Lisätalousarviolla suunnataan lisää rahoitusta koulutukseen ja lasten ja nuorten palveluihin. Myös ylivelkaantuneiden asemaa parannetaan, maksuhäiriömerkintä poistuu tulevaisuudessa nykyistä nopeammin ja ulosoton suojaosan kasvattaminen otti askeleen eteenpäin.

Turveratkaisua ei voi kuvailla meille mieluisaksi, mutta hallitus on linjannut, että toimet eivät saa johtaa päästöjen kasvuun, vaan uusista ilmastotoimista tullaan päättämään samanaikaisesti. Päästövähennysten tahtia on hallituskauden aikana kiristetty, ja ilmastotyötä pitää sinnikkäästi edelleen jatkaa.

Olen todella ylpeä siitä työstä mitä vasemmistoliitto tässä hallituksessa on tehnyt ja tämän hallituskokoonpanon aikaansaannoksista. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on palautettu, aktiivimalli purettu, oppivelvollisuus laajennettu, hoitotakuuta vahvistettu, pieniä eläkkeitä ja työttömyysetuuksia korotettu, varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja piennetty ja maksuja alennettu ja paljon, paljon muuta. Nämä ovat konkreettisia päätöksiä, joilla on lisätty suomalaisten hyvinvointia ja tasa-arvoa. Olen iloinen siitä, että tätä työtä nyt jatketaan.