Menu
Blogi

Kansanedustaja Li Andersson: Sipilän esittämät 10 miljardin säästöt tuhoisia kansantaloudelle

Kansanedustaja Li Andersson: Sipilän esittämät 10 miljardin säästöt tuhoisia kansantaloudelle

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson pitää hallitustunnustelija Juha Sipilän ehdotusta 10 miljardin euron sopeutuksista vaalikauden aikana vastuuttomana. Epäonnistuttuaan yhteiskuntasopimuksen solmimisessa Sipilä toteaa, että vaihtoehdoksi jää 10 miljardin euron säästöjen hakeminen julkisesta taloudesta.

 

– Suomen kansantalous kärsii ennen kaikkea investointi- ja kysyntälamasta. Näin rajut menoleikkaukset tilanteessa, jossa Suomen kasvunäkymät ovat EU-komission mukaan EU-alueen heikoimmat, pahentaisivat lamaa entuudestaan, lisäisivät työttömyyttä ja veisivät Suomen kohti syvää velkaantumista, sanoo Andersson.

 

– Viime kauden yli kuuden miljardin leikkauksista huolimatta valtion velkaantuminen jatkaa kasvuaan, ja työttömiä työnhakijoita on jo lähes 350 000. Ylimitoitetut leikkaukset heikentävät kotimaista ostovoimaa ja iskevät kotimarkkinoilla toimiviin yrittäjiin, Andersson jatkaa.

 

Sipilän nyt esittämät 10 miljardia on ihan eri kokoluokan leikkauspuhetta, kuin mistä vaalien alla keskusteltiin. Keskustan talousohjelman mukaan puolue hakee julkisen sektorin menokuria, tuottavuuden parantamista, turhan sääntelyn purkamista sekä ”tarvittaessa 2 miljardin menosäästöjä”. Valtiovarainministeriön oma arvio taas pohjautuu 4 miljardin sopeutustarpeeseen valtion osalta ja 2 miljardiin kuntatasolla.

 

– Euroopassa on nähty lukuisia esimerkkejä siitä, miten rajut leikkaukset ovat heikentäneet taloudellista tilannetta entisestään. Tämän on myöntänyt myös VM:n ylin virkamies Hetemäki. Sipilän esittämät rajut menovähennykset olemattoman talouskasvun tilanteessa toistaisi muualla tehtyjä virheitä ja vaikuttaisi väistämättä kielteisesti Suomen kansantalouteen, toteaa Andersson.

 

Vasemmistoliitto on toistuvasti painottanut leikkauspolitiikan haitallisuutta kansantaloudelle. Työttömyyden kasvun taustalla on kysynnän hiipuminen niin viennin osalta kuin kotimarkkinoilla sekä vientiteollisuuden rakennemuutos.

 

– Työllisyyden ja talouskasvun aikaansaamiseksi on keskeistä lisätä julkisten investointien määrä, parantaa kotimaista ostovoimaa, helpottaa itsensä työllistäjien ja pienyrittäjien asemaa sekä panostaa tutkimus- ja tuotekehitystyöhön sekä uudistaa verotusta tuloeroja kaventavammaksi, sanoo Andersson.

 

Lisätietoja:

 

Li Andersson, 040 508 8697