Menu
Blogi

Huomenna saa äänestää! Miksi minä olen ehdolla?

Tällä viikolla alkaa kuntavaalien ennakkoäänestys. 

Minä olen ehdolla kotikaupungissani Turussa.

Olen syntyperäinen turkulainen ja rakastan kotikaupunkiani. Täällä on kuitenkin paljon asioita, jotka voisimme tehdä ihmisten kannalta paremmin ja fiksummin. Erityisesti koronakriisin jälkeen ihmisten pitää päästä hoitoon nykyistä nopeammin ja joustavammin. Turussa on liian pitkät jonot terveyskeskuksiin, ja lisää resursseja tarvitaan sekä vanhustenhuoltoon että mielenterveyspalveluihin. Myös Turun neuvolajärjestelmä kaipaa vahvistamista, niin että perheet saavat helposti yhteyden ammattilaisiin ja tarvittaessa moniammatillista tukea. 

Turun pitää jatkossa selkeästi priorisoida päiväkodit ja koulut investoinneissaan. On häpeällistä, että niin moni turkulainen oppilas on joutunut kärsimään sisäilmaongelmista kun he käyvät koulua. Resursseja tarvitaan myös erityisesti erityisopetuksen kuntoon laittamiseksi.

Lähiöiden sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen sekä vapaa-ajan palveluihin pitää panostaa nykyistä enemmän ja rahoitusta pitää ohjata sinne, missä tarve on suurin. Vasemmistoliitto on Turussa ajanut muun muassa peruskoulun ja kirjastopalveluiden säilyttämistä Lausteella, yläkoulun perustamista Pansio-Pernoon sekä uimahallia Varissuolle. Kaupunginosia pitää kehittää asukkaiden toiveet ja näkemykset huomioiden. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja pitää rakentaa ja olla saatavilla tasaisesti eri puolilla kaupunkia ja niiden kunnosta pitää huolehtia. 

Turun pitää myös olla elävä ja yllätyksellinen kulttuurikaupunki, jossa on mukavaa ja viihtyisää elää. Taiteilijoiden työtila-ongelmiin pitää saada pysyvä ratkaisu Taiteen talon muodossa. Viihtyisyys tarkoittaa myös puistojen ja luontoalueiden kunnioittamista sekä pyörätieverkoston parantamista kaupunkisuunnittelussa.  On tärkeää, että Turku jatkaa työtään kohti hiilineutraaliutta vuonna 2029. 

Peruspalveluiden hyvä kunto ja toimivuus sekä viihtyisyys ovat  tuhat kertaa tärkeämpiä kuin mikään elämyskeskushanke tai pramea silta.

Tiedän, että monet ajattelevat, että miksi kansanedustajat ja ministerit haluavat olla ehdolla kuntavaaleissa. Omalla kohdallani olen pitänyt erittäin tärkeänä, että valtuustotyöskentelyn kautta saa selkeän käsityksen siitä, miten valtakunnan tasolla tehdyt päätökset vaikuttavat kuntalaisten peruspalveluihin. Koska juuri kunnanvaltuutetut ovat ne, joilla on valtaa meidän peruspalveluihin liittyen. 

Opetusministerinä toimiessani vastasin viikoittain ihmisten viesteihin joissa kysyivät muun muassa kyläkoulujen lakkauttamisista, koulujen sisäilmaongelmista, ryhmäkokojen koosta, erityisopetuksen järjestämistavoista ja muusta vastaavasta. Vastauksissa jouduin kerta toisensa jälkeen alleviivaamaan, että nämä asiat ratkaistaan kuntatasolla, ja että vaikka valtakunnallisesti päätetään lainsäädännöstä ja resursseista, paikallisesti tehdään ne käytännön ratkaisut, jotka vaikuttavat perheiden, lasten ja nuorten arkeen. Toisaalta on myös niin, että on Turulle tärkeää että valtakunnan tasolla toimii päättäjiä, joilla on vahva yhteys omaan kotipaikkakuntaansa ja tietoa alueen edunvalvonnasta ja tarpeista. 

Mutta ennen kaikkea olen ehdolla koska haluaisin jatkaa työtä Turun peruspalveluiden vahvistamiseksi, koulujen resurssien ja kiinteistöjen kuntoon laittamiseksi, Turun kehittämiseksi taide- ja kulttuuriystävällisemmäksi ja ympäristön kannalta kestävämmäksi.

Tehdään yhdessä Turusta entistä parempi!