Menu
Blogi

Hallitus leikkaa hupparikansalta

Eduskunnassa käsitellään tällä viikolla hallituksen esitystä ensi vuoden budjetiksi. Olen erittäin huolissani nuoriin kohdistuvista säästöistä. Hallitus on heikentämässä jo entuudestaan epävarmassa asemassa olevien asemaa, sillä hallitus leikkaa Sipilän hallituksen vuoden 2016 talousarviossa nuorisotyöstä ja nuorisotakuusta sekä poistaa opintotuen indeksistä. Lisäksi kasvatukseen ja koulutukseen kohdistuu massiiviset säästöt. Opiskelijat maksavat hallituksen uudistuksista noin neljännesosalla perustoimeentulostaan kun hallitus leikkaa opintorahaa.

Erityisen vakavana pidän etsivän nuorisotyön leikkauksia. Etsivä nuorisotyö on tavoittanut vuosittain noin 20 000 nuorta, nyt toiminta on rahoitusvajeen takia vaakalaudalla. Vaikka hallitus on osoittanut toimintaan kaksi miljoonaa euroa kärkihankerahaa, se ei riitä kattamaan budjettileikkauksia ja vaarantaa toiminnan jatkon kuntatasolla. On uskomaton silmänkääntötemppu, että hallitus ensin nimeää nuorisotakuun kärkihankkeeksi, mutta jättää sen toteuttamiseen vain rippeet viime vuosien rahoituksesta.

Eduskuntatyössä on pistänyt silmään, kuinka vahvoja edunvalvojia monilla väestöryhmillä on. Niin palkansaajien, eläkeläisten kuin koululaisten ja pienten lasten asioista tulee runsaasti yhteydenottoja, mutta nuorten puolustajat ovat vähissä.

Nuorisojärjestöjen kattojärjestö Allianssin kampanja Hupparikansan puolesta tähtää nuorisotyön arvostuksen nostamiseen ja sen tarvitseman rahoituksen turvaamiseen. Ennen vaaleja kaikki puolueet antoivat epäröimättä sekä koulutuslupauksen leikkauksia vastaan, että tukensa nuorisotakuun kehittämiselle. Vaalien jälkeen hallituspuolueiden mielipiteet ovat muuttuneet.

Hallitus osoittaa arvostustaan nuoria kohtaan leikkaamalla hupparikansalta. Nuorilta leikkaaminen osoittaa näköalattomuutta, sillä nuoriin nyt kohdistuvat säästöt palautuvat yhteiskunnalle tulevaisuudessa jättilaskuina. Sipilän hallituksen leikkaukset jäävät nykynuorten maksettavaksi.