Menu
Blogi

Hallitus ei uskalla julkistaa tietoa hallitusohjelman tulonjako- ja sukupuolivaikutuksista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Li Andersson:

Hallitus ei uskalla julkistaa tietoa hallitusohjelman tulonjako- ja sukupuolivaikutuksista

 

Hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa Vasemmistoliitto pyysi pääministeriltä vastausta siihen, miten hallituksen päätökset vaikuttavat tulonjakoon. Tähän päivään mennessä hallitus ei ole julkistanut tietoa. Hallitusohjelman sukupuolivaikutusten arviointia ei ole myöskään julkaistu.

 

– Joko hallitus ei halua tulonjakovaikutusten tulevan julkisuuteen tai sitten päätösten seurauksia tuloeroille, tulonjaolle ja tasa-arvolle ei ole vielä edes selvitetty. Riippumatta siitä, kummasta vaihtoehdosta on kyse, osoittaa se Juha Sipilän hallitukselta olematonta kiinnostusta hallituksen ajaman politiikan vaikutuksista tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen, linjaa ryhmän varapuheenjohtaja Li Andersson.

 

Pääministeri Kataisen hallitus selvitti päätösten vaikutuksia tulonjakoon niin hallitusohjelman laadinnan kuin budjettiriihien yhteydessä. Tulonjaon tasa-arvoisuuden mittana käytetään yleisesti Gini-kerrointa.

 

– Valtiovarainministeriön pitää kertoa julkisuuteen, mikä vaikutus vero- ja leikkauspäätöksillä on Gini-kertoimen arvoon. On oleellista tietää, mihin suuntaan hallitus on Suomea viemässä. Samaten hallitusohjelmaan sisältyvien linjausten vaikutuksista tasa-arvoon tulisi pikaisesti tehdä selvitys sukupuolivaikutusten arvioinnin muodossa, Andersson sanoo.

 

Lisätietoja:

 

Li Andersson

Eduskuntaryhmän 1 varapuheenjohtaja

li.andersson@eduskunta.fi

0405088697