Menu
Blogi

Hallitus ei pysty takaamaan sote-yritysten verovastuu

Moni on kysynyt minulta, miten hallitus aikoo varmistaa isojen kansainvälisten konsernien verovastuun, kun ne hallituksen sote-mallin myötä saisivat vahvemman jalansijan sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vastaus on, ettei hallitus voi sitä taata. Mikäli hallituksen sote-malli toteutuu entistä suurempi osa verovaroista menisi firmojen voittoihin ja hyvin todennäköisesti myös verosuunnitteluun. Pääministeri Juha Sipilä on väittänyt, että isojen sote-palveluita tarjoavien yritysten veronkierto ja verosuunnittelu estetään erillisellä “yhteiskuntavastuupykälällä” valinnanvapauslakiin.

Valtaosa terveysmarkkinoista on jo tällä hetkellä muutaman suuryrityksen hallussa, ja niiden rahoitusjärjestelyissä on aiemmin havaittu verovälttelyä. Vaikka yhteisöverojen välttely on ilmeisesti viime vuosina vähentynyt, eivät nykyiset pelisäännöt millään tavalla riitä takaamaan oikeudenmukaista veronmaksua.

Hallituksen mukaan yritysten keskeiset tilinpito- ja rahoitustietojen säädetään julkisiksi, minkä se katsoo riittävän verovastuun takaamiseen. Suomessa toimivien yritysten osalta nämä tiedot ovat jo pääosin julkisia. Ellei avoimuus koske koko kansainvälistä konsernia, ei tällaisella pykälällä ole mitään merkitystä.

Terveysjättien omistus- ja rahoitusrakenteet kulkevat usein monen veroparatiisin läpi. Jotta taustalla olevaa aggressiivista verosuunnittelua pystyttäisiin arvioimaan, tulisi kirjanpitotiedot julkistaa kaikkien näiden maiden osalta.

Vasemmistoliitto on jo pitkään vaatinut kattavien maakohtaisten kirjanpitotietojen julkistamispakkoa kaikille suuryrityksille toimialasta riippumatta. Puolue on perännyt myös verovastuuta koskevien valtion omistajaohjausperiaatteiden tiukentamista. Lisäksi esimerkiksi konserniavustusten verovähennysoikeutta tulisi edelleen rajoittaa, ja lähdeverotusta kehittää niin, ettei korkomaksujen kiertäminen onnistuisi nykyiseen tapaan.

Vaatimuksemme oikeudenmukaisesta sote-uudistuksesta voi allekirjoittaa tässä: http://sote.vasemmisto.fi/