Menu
Yleinen

Eturistiriitapolitiikka

Kolumni julkaistu Kansan uutissa 5.5.2013

Helsingin sanomat julkaisi 28.4. valaisevan yhteenvedon niistä tahoista, jotka kutsutaan eduskuntaan valiokuntien kuultavaksi. HS:n yhteenveto yli 93 000 nimen aineistosta osoittaa niin kirkkaasti kuin tilastoilla osoittaa vain voi, että EK on eduskunnassa ylivoimaisesti eniten kuultu etujärjestö.

Tämä tilastollinen tosiasia on erittäin ongelmallinen. Politiikan ytimessä on eri vaihtoehtojen ja keskenään ristiriitaisten intressien väliltä punnitseminen ja lopulta päätöksen tekeminen, jossa pyritään mahdollisimman oikeudenmukaiseen lopputulokseen. Suurin ongelma EK:n ylikorostetussa asemassa on se, että sen edustajat pääsevät esiintymään puolueettomina toimijoina. Pelkästään tutustumalla EK:n kannanottoihin verotus- ja työmarkkinapolitiikasta käy selväksi, että EK ei edusta “kaikkien suomalaisten etua”.

Vasemmistonuoret aloitti 27.4. kampanjan, joka käsittelee politiikan aihealuetta, jossa puolueettomuutta tosiasiassa ei myöskään ole. Tappavan hyvä diili -kampanjan tarkoitus on herättää keskustelua Suomen harjoittamasta asekaupasta. Vasemmistonuoret vaatii, että Suomi lakkaa käymästä asekauppaa ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden sekä sotaa käyvien maiden kanssa kokonaan. Asekaupassakin on kyse keskenään vastakkaisista intresseistä – rauhan edistämisestä ja taloudellisista eduista.

Tällä hetkellä Suomi tukee suoraan ja välillisesti hallintoja, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta, syyllistyvät ihmisoikeusloukkauksiin sekä ylläpitävät diktatuureja.

Suomesta on viety sotatarvikkeita muun muassa Bahrainiin, Egyptiin, Syyriaan ja Saudi-Arabiaan. Suomi on veromaksajien rahoilla tukenut Israelin sotilaallista koneistoa. Nämä päätökset on tulkittu olevan linjassa Suomen kansainvälisten sitoumusten kanssa, mukaan lukien EU:n säädökset aseviennistä. Tuontia ei taas säädellä juuri lainkaan. Suomi tuo sotatuotteita israelilaisilta aseyhtiöiltä, jotka mainostavat aseitaan sillä, että niitä on kokeiltu käytännössä.

Tällä hallituskaudella Suomi päätti myös myydä kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan vastoin ulkoministeriön suositusta. Puolustusministerin puoltaessa kauppaa kaupoista jouduttiin äänestämään hallituksessa. On harvinaista, että asekauppapäätöksiä tehdään vastoin UM:n suositusta, joka vastaa kauppojen arvioinnista ulko- ja turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta, kuten esimerkiksi kauppojen vaikutuksesta ihmisoikeuksien toteutumiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että hallitus päätti asettaa taloudellisen edun ihmisoikeuksien ja Suomen ulkopoliittisen tavoitteiden edelle.

Tämän vuoksi olemassa oleviin säädöksiin tai uuteen kansainvälistä asekauppaa säätelevään ATT-sopimukseen vetoaminen ei riitä. Viime kädessä kysymys on hyvin perinteisestä poliittisesta eturistiriidasta. Asekaupassa on kyse poliittisista päätöksistä ja “liittoutumattoman” Suomen geopolitiikasta 2010-luvulla.

 

 

4 Comments

 • Arvi Yli-Perttula
  13.6.2013 at 09:06

  !2.06. Tv-keskustelussa totesitte aivan oikein, että ty&aouml;n osuus on tuotetusta lisäarvosta vähentynyt. Kun tuotannon tekijät ovat edelleen luonto,ty&aouml; ja pääoma, on tosiasia, että automaatio, johon robotitkin kuuluvat, lisää pääoman osuutta, mutta ei vättämättä voittoa, kuten ideologisesti väititte. Säilyttääkseen äänestäjänsä on vasemmiston osattava viestittää my&aouml;s pääoman tarpeellisuudesta.

 • era kukkola
  14.6.2013 at 04:56

  A-studiosta 12.06.

  Yrittäjä ottaa riskin ryhtyessään yrittäjäksi, hän voi my&aouml;s ajautua konkurssiin, mikä tietää taloudellisia vaikeuksia ja koko elämän romahtamista, paljon pahemmin kuin jopa ty&aouml;t&aouml;n. Tästä riskistä pitää saada PALKKIO, se on VOITTO. Eikä sitä tarvitse ilmaiseksi jakaa ellei niin tahdo! My&aouml;s keksinn&aouml;stä kuuluu saada PALKKIO, niin isolla summalla kun keksijä haluaa, muuten koko kehitystoiminta menettää pohjansa, ja lähdetään lanseeraamaan uudet tuotteet ulkomaille.

  Ulkoistamisesta: Jos yritys A siirtää tuotantonsa Kiinaan, ja saa sen vuoksi hintaedun ja hänellä on halpaa tavaraa kaupoissa, pitää my&aouml;s yritysten B ja C kilpailukyvyn menettämisen johdosta siirtää tuotantoa halpamaihin. JA sitä ei estä kukaan, kuka tahansa omistaja tai yrittäjä saa tehdä omaisuudellaan mitä tahtoo! Kuka tahansa voi olla my&aouml;s ostamatta tämän yrityksen tuotteita jos tahtoo!

  Hyvinvoinnin ja epätasa-arvon jakautuminen on valitettava normi epätäydellisessä maailmassa. MUTTA et huomioi ollenkaan toista osapuolta, minkä riskin ja vaivan yrittäjät ottavat, tai minkä kauhean ty&aouml;n niskalimassa jonkin sukupolven vanhemmat ovat tehneet yrityksensä eteen! Se omaisuus kuuluu yrittäjälle ja/tai sille suvulle!

  Jokainen voi itse vaikuttaa miten elää elämänsä: voi ryhtyä yrittäjäksi, voi opiskella, tai voi vetää epäterveellisiä päihteitä, elää epäterveellisesti ym. JOTEN jokainen on KOHTALONSA OMA.

  Suomessa ei voi väittää, etteik&aouml; kaikilla olisi mahdollisuutta. (puhun normaaleista)Monissa maissa ei ole edes sitä! Eikä opiskelun ohella ole pakko tehdä t&aouml;itä, kun voi ottaa lainaa opintolainaa! Jokainen päättää itse, mikä on tärkeää, haluaako omata lainaa ja niin edelleen.

  Omaisuuden suojan T&Aouml;YTYY olla ehdoton, niin aineettomien (patentit ym.), kuin aineellisten, osalta.

  Jos haluat parantaa maailmaa, ryhdy hyväntekijä-yrittäjäksi, näytä, kuinka helppoa se on! Etenkin Suomessa, eik&aouml;?! Tai jos olisit tehnyt kehitysty&aouml;tä 10 vuotta, ja sitten joku toinen yritys varastaisi patenttisi ja tekisi sillä rahaa??

 • olli kaarnisto
  18.6.2013 at 21:11

  en tiedä, miten sanoisin asiani. luin mielipiteesi presidentti niinist&aouml;n tilaisuudessa. pidin siitä. joku referoi sen iltalehden keskustelupalstalle ja pidin ennen kuin luin kirjoittajan. haluaisin tietää oletko lintu vai kala. asiat tulevat epäjärjestyksessä. viime eduskuntavaaleissa sovimme ystäväni kanssa, että toinen meistä äänestää toista EU-tukia vastustavaa ja toinen toista puoluetta vasemmistoliittoa ja toinen persuja. Arpa laittoi minut äänestämään maria lohelaa (hän opiskeli samaa kuin minä). onneksi. arhinmäkihän sitten osoittautui täydelliseksi petturiksi ja kusettajaksi ja eu-eliitin ja bilderbergin juoksupojaksi.
  juttelin sinusta hyvän ystäväni riikka oksasen kanssa. hänellä on hyvä kuva sinusta. soitan riikan miehen kanssa samassa bändissä. itse asiassa taisin soittaa sinulle lämppärinä joku viikko sitten turun kauppatorilla. kerrohan minulle, miten voit olla samassa puolueessa arhinmäen kanssa. yrttiahon erottamiskuvio oli minulle viimeinen pisara.

  toiveikkain terveisin,

  olly

  ps. isosiskoni kertoi kauppatorilla äänestäneensä sinua. isosiskoni ei ole tyhnä nainen

 • Urpsu
  27.8.2013 at 12:26

  Suomi vajoaa suohon ja vas-vas-vasurin tärkein huomio on se, että jossain t&aouml;tt&aouml;r&aouml;&aouml; seminaarissa ei ollut tarpeeksi naisia. Käy se näinkin, mutta kohta kun suomen selkäranka notkahtaa niin ei tarvitse enää miettiä sosiaalitapausten tukemista, kun ei ole mitään millä niitä edes maksaa. Ja tekin olette meidät ty&aouml;väen unohtaneet, ajatte kaikenmaailman vähemmist&aouml;jen ja sosiaalipummien asiaa mieluummin kuin ty&aouml;miehen asiaa. Olen äimänkäkenä siitä, että ns. ty&aouml;väenpuolueet ovat nykyään vähemmist&aouml;npuolueita. Vähemmist&aouml;n etu tuntuu olevan tärkeämpää kuin se, että Suomi selviäisi tästä. Se että Suomi selviää johtaa my&aouml;s siihen, että mahdollisimman monella on hyvä olla täällä.

  Lisäksi ulkoistat itsesi hallituksesta, vaikka kuulut hallituspuolueeseen ja valitat, että ilkeiden valtapuolueiden lääkkeet eivät ole tarpeeksi selviä. Luin sinun lääkkeesi, ne olivat vähintään yhtä epäselviä, epäloogisia ja niissä haisi talouspoliittinen tietämätt&aouml;myys kuin teinipojalla hiki kainalossa. Eipä sen glamourikkaampi ole meidän nykyinen talouschefkään ala SDP, joka havahtui kesällä siihen että suomen BKT on vuoden 2006 tasoll.

  Sen vuoksi nyt tarvittaisiin virkamieshallitus näiden kouluttamattomien nukkejen tieltä, joihin my&aouml;s vasuriliitto kuuluu. Tai sitten vähintään ne uudet vaalit, niin saadaan sitten edes joku johdonmukainen linja tähän touhuun, ehkä olen väärässä ja kenties se suomen (sekä maailman) talous lähteekin nousuun mm. transuille suunnatuilla pukukopeilla ja homekouluja korjaamalla.

  Solidaarisuus on suhteellinen käsite.

Leave a Reply