Menu
Blogi

Auringonnousun puolue

Toukokuun 25 päivä oli se päivä, jolloin Suomen koottu toimittajakunta joutui keksimään jotain uutta sanottavaa vasemmistoliitosta. 9,3% kannatus eurovaaleissa ja 3,4 prosenttiyksikön kannatuksen nousu, osoitti kuinka vasemmistoliitto Suomessa on kaikkea muuta kuin auringonlaskun puolue. Päinvastoin. 9,3%:in kannatus vaaleissa, joissa äänestysprosentti edelleen jäi valitettavan alhaiseksi (40,9%), osoittaa, että puolueella on paljon äänestäjäpotentiaalia. Se osoittaa, että vasemmistoliitolla on mahdollisuus paljon nykyistä kovempaan kannatukseen valtakunnallisissa vaaleissa kuten eduskuntavaaleissa – Helsingissä vasemmistoliitto oli kolmanneksi suurin puolue ja Turussa toiseksi suurin.

 

Mitä sitten tehtiin oikein? Onnistuneen ehdokasasettelun lisäksi toinen keskeinen tekijä oli koko puolueen aktiivinen vaalityö. Kun isot puolueet kampanjoivat rahalla ja mainostoimistojen sloganeilla, on meidän vahvuus se iso joukko ihmisiä jotka ovat valmiita tekemään oman työn, vapaa-ajan, perhe-elämän tai opiskelun ohella puolueen eteen kovastikin töitä, jotka päivystävät vaalimökeillä ja teltoilla, juttelevat tutuille ja tuntemattomille hyvistä ehdokkaista, järjestävät tilaisuuksia tai luukuttavat lehtiä. Ilman teitä vaalivoitto olisi mahdoton.

 

Kolmas, mutta ei suinkaan viimeisenä, oli selkeät ja konkreettiset vaalikärjet. Vasemmisto profiloitui näissä vaaleissa talouskurikritiikin kautta, ja onnistui nostamaan niin epäonnistuneen kriisinhoidon kuin veroparatiisitalouden keskeisiksi teemoikseen vaalikeskusteluissa, siitä huolimatta, että monet oikeiston edustajat olisivat mieluummin näistä vaienneet. Tällä kertaa me onnistuimme määrittämään agendan ja haastamaan oikeistoa ainakin näiltä osin, mikä toi näkyvyyden lisäksi uskottavuutta.

 

Eduskuntavaaleja ajatellen on syytä jatkaa samalla linjalla. Vasemmiston on haastettava oikeisto talouspolitiikan isoissa linjauksissa, jotta se voi olla uskottava poliittinen vaihtoehto. Leikkauspolitiikan vastustamisen lisäksi se tarkoittaa myös oikeiston luomien talouspoliittisten rakenteiden kyseenalaistamista ja parempien tarjoamista. Velkakaton ja velkasuhteen taittamisen sijaan on vaadittava työllisyysasteen nostaminen sekä terveys- ja tuloerojen kaventaminen poliittisen agendan kärkeen.

 

Eurovaalivoitto osoitti myös perusteellisen poliittisen analyysin ja ohjelmatyön tärkeyttä. Siksi meidän kannattaa nyt keskittyä kehittämään omia vaihtoehtoja valtiontalouden tilan parantamiseksi. Oikeisto on Euroopassa luonut vakavan kysyntälaman, joka näkyy pitkittyneenä taantumana. Suomessa kokoomus ei ole vastannut muutoin kuin sopeuttamalla ja saarnaamalla talouskurin kaikkivoipaisuudesta ja Suomenkin talous yskii nyt pahemmin kuin pitkään aikaan. Nyt on vasemmiston vuoro osoittaa, miten asioita voi tehdä toisin.

 

Olen monesti sanonut, että vasemmiston ongelma ei ole uskottavien ratkaisujen tai vaihtoehtojen, vaan itseluottamuksen, puute. Nyt meidän kannattaa muistaa, kuinka voittajan on helppo hymyillä. Täältä tullaan.

Kolumni julkaistu Kansan uutisissa

No Comments

    Leave a Reply