Menu
Blogi

Hiljainen vallansiirto vapaakaupalla

Julkaistu Lehtimedian julkaisuissa 16.11.

Kuinkahan moni suomalainen on kuullut TTIP:stä? Todennäköisesti hyvin harva, koska tuohon kirjainyhdistelmään ei ole juurikaan törmännyt, vaikka kyseessä on megaluokan poliittinen hanke.

Kesän alussa EU:ssa näytettiin virallisesti vihreää valoa aloittaa neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa kattavasta vapaakauppasopimuksesta. Transatlantic Trade and Investment Partnership -ohjelman neuvottelujen toinen kierros päättyi tällä viikolla. Vaikka neuvottelut ovat hyvää vauhtia käynnissä, julkista keskustelua ei käydä.

Vapaakauppasopimus tähtää kaupan esteiden poistamiseen yhdenmukaistamalla kaupankäyntiä sääteleviä lakeja ja säädöksiä EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Tämän tavoitteen pitäisi jo itsessään herättää huolta. Käytännössä se sitoisi valtaosan eurooppalaisista normeista Yhdysvaltojen vastaaviin.

Sopimusta ovat lobanneet innokkaasti suuryritykset, joita kiinnostaa ruokaturvaan, työoikeuksiin, terveyteen, ympäristöön ja pankkisektorin toimintaan liittyvien säädösten höllentäminen. Lisäksi pyritään lisäämään “vapautta” kilpailuttaa julkisia hankintoja, lisätä investointisuojaa ja laajentaa patenttisuojia.

Keskiviikkona Wikileaks julkaisi Yhdysvaltojen ja Tyynen valtameren ympärillä sijaitsevien valtioiden vapaakauppaneuvotteluista vuotaneen immateriaalioikeuksia koskevan sopimusosan. Siitä käy ilmi Yhdysvaltojen halukkuus laajentaa patenttioikeuksia koskemaan muun muassa innovaatioita ja erinäisiä valmistamismenetelmiä ja lääketieteellisiä prosesseja.

Eniten huomiota Euroopassa on jo tässä vaiheessa herättänyt investointisuoja, jonka nojalla yksityinen yrittäjä voi tietyin ehdoin viedä valtion välimiestuomioistuimeen. Tämä koskee myös tilanteita, joissa yksityinen yritys ei toimi valtion lainsäädännön mukaisesti. Menettely rajaa valtioiden kansallista liikkumavaraa ja päätöksentekoa, ja vie valtaa valituilta edustajilta pienelle korkeasti palkatulle lakimiesten piirille. Siksikin on nyt kansalaiskeskustelun paikka.

No Comments

    Leave a Reply