Menu
Blogi

Herruustekniikat päivitettävä digiaikaan

Yrität keskittyä, jotta ajatuksesi ei katkeaisi puheenvuorosi aikana, muiden tyyppien samanaikaisen puheensorinan takia. Mitä pidemmälle jatkat, sitä nolommalta tuntuu. Monet eivät edes katso sinua päin, vaan jatkavat muina miehinä toisilleen puhumista. Kokous jatkuu. Kukaan ei kommentoi sanomaasi, eikä viittaa sinun puheenvuoroosi.

Olet ainoa nuori nainen isossa seminaarissa. Paneelissa istuvat keskustelijat edustavat hyvin samanlaista katsantakantaa, mikä tekee koko keskustelusta ärsyttävän yksipuolista. Kun olet kerännyt rohkeutta tunnin, päätät haastaa yhtä keskustelijoista kysymyksellä ja omalla kommentilla käsiteltävästä aiheesta. Paneelin vanhempi asiantuntija ärsyyntyy silminnähden kysymyksestäsi, ja lopettaa vastauksensa kehottamalla sinua käyttämään aikaa aiheen opiskeluun. Muu paneeli ja yleisö nauraa.

Vastaavanlaiset tilanteet ovat tuttuja todella monelle. Ne ovat tuttuja työelämästä, politiikasta, koulusta, käytännössä mistä tahansa tilanteesta, joka liittyy ihmisten väliseenkanssakäyntiin ja vallankäyttöön.

Tämänkaltaiset vallankäyttömekanismit ovat niin yleisiä, että niitä on jopa nimetty ja luokiteltu. “Herruustekniikoilla” viitataan ihmisten kanssakäymisessä ilmeneviin käyttäytymismalleihin, joilla pönkitetään vallassa olevien asemaa suhteessa muihin. Norjalainen sosiaalipsykologi Berit Ås ryhmitteli jo 70-luvulla nämä viiteen kategoriaan: näkymättömäksi tekeminen, naurunalaiseksi tekeminen, informaation pimittäminen, tuplarankaiseminen sekä häpäiseminen.

Opiskellessani yliopistolla suoritin pää- ja sivuainekokonaisuuksieni ulkopuolelta omaksi ilokseni sukupuolentutkimuksen kursseja. Ne olivat äärimmäisen kiinnostavia, koska niissä keskityttiin valtaan. Analysoitiin valtarakenteita, etuoikeuksia ja vallankäyttöä ihmisten välillä. Herruustekniikoiden lisäksi opin pohtimaan omaa asemaani suhteessa muihin etuoikeuksien kautta, sekä kielen merkitystä vallankäytön ja politiikan välineenä.

Kun minulta kysytään, mitä on ollut kaikista hyödyllisintä opiskella päättäjän työtä varten, viittaan juuri näihin sukupuolentutkimuksen kursseihin.

Olen nimittäin henkilökohtaisesti joutunut yllä kuvaillun kaltaisen kohtelun kohteeksi lukemattomia kertoja. Herruustekniikat ovat yleisessä käytössä politiikan maailmassa, jossa hyvin pitkälti on kyse vallankäytöstä ja eri ihmisten asemasta suhteessa toisiinsa. Vaikka toivoisi, että näin ei olisi, tulevat ihmiset aina käyttämään valtaa vaikuttaakseen toisiin. Siksi kannattaa aina olla toimintastrategioita.

Herruustekniikoiden käyttäjä haluaa saada sinut tuntemaan olosi epävarmaksi, epäonnistuneeksi ja vääräksi. Hän haluaa saada sinut ajattelemaan, että olet väärässä paikassa tai väärää mieltä. Siksi kaikista tärkeintä on ymmärtää, että kyse ei ole sinusta.

Minulle on ollut äärimmäisen tärkeää, hyödyllistä ja voimaannuttavaa, että olen pystynyt identifioimaan tätä käytöstä minuun kohdistuvana vallankäytön tekniikkana. Kun olet tutustunut siihen, mitä herruustekniikat ovat, opit myös huomaamaan niitä ympärilläsi.

Siksi ne antavat myös työvälineen ymmärtää, että kyse ei ole sinusta. Sinä et ole vääränlainen, etkä sinä ole väärässä. Kyse ei ole lainkaan sinusta, vaan vuosikymmenten aikana käytetyistä tekniikoista, joiden kohteeksi ovat joutuneet lukemattomat määrät ihmisiä ennen sinua.

Kun ymmärtää ja tiedostaa tämän, on helpompaa jatkaa puhettaan, vaikka muut yrittäisivät puhua päälle. Silloin on helpompaa kommentoida panelistin epäasiallista käytöstä ääneen, tai jos ei saa sanotuksi sitä, todeta itselleen kotimatkalla, että herrustekniikoita käyttävät itse antavat itsestään epäasiallisen ja ylimielisen kuvan.

Vaikka yli neljäkymmentä vuotta sitten kehitetty käsite edelleen on täysin käyttökelvollinen ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, ovat vuorovaikutuksen muodot muuttuneet.

Kasvotusten suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin tapana jossain määrin hillitä itsensä, mutta netin anonyymien tilien suojissa annetaan tulla niin suoria raiskausuhkauksia kuin systemaattista henkilöön menevää häirintää, kiusaamista ja henkistä väkivaltaakin. Tavoitteena on edelleen sama: saada sinut tuntemaan, että vika on sinussa, ja saada sinut hiljennettyä.

Siksi herrustekniikoiden arviointi on päivitettävä digiaikaan. Systemaattinen nettihäirintä ja hiljentäminen on esimerkiksi yksi tekniikka, jota käytetään ja tarvitaan välineitä miten toimia, kun se sattuu kohdalle: Rikollista sisältöä sisältävistä viesteistä tehdään rikosilmoitukset, trollaajat blokataan ja some annetaan hyvän ystävän hoidettavaksi, kunnes pahin on ohi. Kyse ei ole sinusta, eikä kukaan meistä ole tässä yksin.