Menu
Blogi

Valtuustoraportti 26.8 – Vääntöä Liikunta Barkerin tiloista ja suorat verkkolähetykset

Syksyn valtuustokausi vierähti käyntiin 26.8. Samalla alkoi vihdoin myös valtuuston kokousten suorat verkkolähetykset, joita Turussa on vaadittu muun muassa vasemmistoliiton valtuutettujen toimesta useampaan otteeseen. Kevään aikana yleisölehterillä kuvaamisen ovat hoitaneet pari asiaa ajanutta aktiivista kansalaista, mutta nyt saatiin vihdoin myös kaupungin toimesta asia järjestykseen. Lähetyksiä voi seurata Turun kaupungin kotisivujen kautta, ja kannattaakin seurata, koska toimintaa pilotoidaan nyt syksyn aikana. Mikäli katsojia on paljon, on helppo perustella miksi lähetyksiä on syytä jatkaa, vaikka itse kannatan lähetyksiä riippumatta katsojaluvuista, avoimuuden toteuttamiseksi.

Ensimmäisen lähetyksen seuraajien määrä oli jo kolminkertainen siihen nähden, mitä kaupungin toimesta oli asetettu tavoitteeksi. Se osoittaa, että lähetyksille tosiaan on tilausta. Vaikka paljon tärkeitä päätöksiä tehdään muualla kuin itse valtuustosalissa, tarjoaa lähetykset kuitenkin erittäin tärkeän mahdollisuuden ihmisille seurata mitä vaaleilla valitut päättäjät linjaavat ja minkälaista keskustelua salissa käydään. Kaikki toimet, millä lisätään päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja lähestyttävyyttä, tekee Turun päätöksentekokulttuurille hyvää.

Syksyn ensimmäisen kokouksen esityslista oli harvinaisen suppea, mutta eniten keskustelua herättänyt päätösasia kilvoitti sitäkin mielenkiintoisempaa keskustelua. Asia oli liikuntatilojen vuokraaminen Liikunta Barker Oy:ltä Alfan liikuntakeskuksesta. Kyseessä on siis ennen kaikkea kamppailulajiseurojen käytössä oleva liikuntatila Aurajoen rannassa, joka on niin huonossa kunnossa, että remontti on aloitettava heti. Kukaan ei kiistä tilojen remontoinnin tarvetta, mutta kokonaisuudessaan asia on erinomainen esimerkki turkulaisesta hämärästä tilapolitiikasta ja eräästä tutusta taudista.

Liikuntatilat on alun perin otettu käyttöön poikkeuslupamenettelyllä vuonna 1998, vaikka teollisuutta varten rakennettu kiinteistö ei suoraan soveltunut liikuntakäyttöön. Kiinteistön omistaja on tunnettu valtapuolueiden vaalirahoittaja Turussa, joka myös aikaisemmin on onnistunut tekemään tuottavia tilakauppoja kaupungin kanssa. Tilojen huonosta kunnosta huolimatta korjauksia ei ole tehty ennen kuin kiinteistön omistaja nyt on saanut luvan muuttaa teollisuusrakennuksen liikuntarakennukseksi. Korjausten johdosta kiinteistön omistaja aikoo nyt siirtää kustannukset suoraan vuokran korotukseen, jonka siis maksaa kaupunki.

Korjattujen tilojen vuosivuokra nousee omistajan tarjouksen mukaan Turun kaupungille 303 000 euroon per vuosi 10 vuoden vuokrasopimuksella. Verrattuna aikaisempaan liikuntapalvelukeskuksen maksama vuokra nousee noin 118 000 eurolla per vuosi. Koska kaupungin taloustilanne on tiukka, joudutaan liikuntatoimen sisällä nyt miettimään, mistä vuokrankorotus katetaan. Pahimmassa tapauksessa se tapahtuu seurojen maksuja korottamalla tai avustuksia leikkaamalla.

Eli kertaukseksi: kiinteistön omistaja vuokraa poikkeusmenettelyllä tiloja kaupungille liikuntakäyttöön, jotka eivät ole siihen soveltuvia, perusteellisia korjauksia ei tehdä moneen vuoteen vaikka erityisesti paloturvallisuuden ja ilmanvaihdon parantamisen osalta tarve on kiireellinen, kiinteistönomistaja saa lopulta luvan remonttiin ja laskun maksavat turkulaiset veronmaksajat.

Vasemmistoliitto esitti niin kaupunginhallituksessa kuin valtuustossakin, että asia olisi palautettu valmisteluun. Liikuntaedellytysten turvaaminen turkulaisille on ensisijaisen tärkeää, mutta päätöksiä ei tule tehdä ilman kunnollista valmistelu- ja taustoitustyötä, erityisesti tilanteissa joissa maksajiksi joutuvat kaupunki ja veronmaksajat. Me halusimme parempia selvityksiä siitä, olisiko muita vaihtoehtoja kuin nyt esillä ollut ratkaisu ollut,  esimerkiksi jos toimintaa olisi ollut mahdollista siirtää kaupungin jo omistuksessa oleviin tiloihin. Valtuustossa meidän esityksen puolesta äänesti koko keskustan valtuustoryhmä sekä suurin osa perussuomalaisten ryhmästä, yhteensä 17 valtuutettua. Tämä ei kuitenkaan riittänyt asian palauttamiseksi valmisteluun.

Avoimuus ei tämän päätöksen johdosta tällä kertaa toteutunut, mutta verkkolähetykset antavat nyt mahdollisuuden myös palata ajassa taaksepäin ja kuunnella miten keskustelu asiasta eteni. Suosittelen viime kokouksen keskustelun kuuntelemista mikäli tilapolitiikka kiinnostaa, koska siinä oltiin niin sanotusti turkulaisten perusasioiden äärellä.

2 Comments

  • Henri
    18.9.2013 at 21:43

    näin iltasanomissa väittelyn kokoomuksen susannaa vastaan. VAU, sait minun ääneni nyt. Lisää vaan tällaista julkisuutta <3

  • Mikko
    27.9.2013 at 10:16

    Keskustelua herättäneen liikuntatila-asian palauttaminen takaisin valmisteluun olisi ollut lähinnä kiusantekoa tiloissa harjoittelevia seuroja ja harrastajia kohtaan. Lisäselvitysten tekeminen olisi käytänn&aouml;ssä taas pysäyttänyt nyt jo kovasti my&aouml;hässä olleen tilojen parannushankkeen. On totta, että lasku poikkeusluvalla vuokrattujen ja teknisesti romukuntoisten tilojen remontoinnista on kertakustannuksena suurehko ja se lankeaa turkulaisten veronmaksajien maksettavaksi. Toisaalta samalla on kysyttävä, miksi remontointilupa (teollisuuskiinteist&aouml; -> liikuntatila) on viivästynyt esim. budohallin osalta kohta kaksi vuosikymmentä?

    Mikäli tutkitaan Turun karttaa, Alfan liikuntakeskuksen kokoisia, vapaita ja liikuntakäytt&aouml;&aouml;n soveltuvia tiloja yhtä hyvällä sijainnilla ei yksinkertaisesti ole tarjolla, eikä niitä voi olettaa saavansa pilkkahinnalla. Kuten kokouksen p&aouml;ytäkirjoissakin mainitaan, tiloissa harjoittelee noin 2200 henkil&aouml;ä vuositasolla, heistä 2/3 lapsia. Uusi vuokrataso maksaa täll&aouml;in kaupungille 137 euroa per harrastaja per vuosi. Lisäksi on huomioitava, että tilojen kohennus tarjoaa seuroille mahdollisuuden kasvattaa toimintaansa, jolloin laskennallinen kustannus alenee harrastajamäärien kasvun my&aouml;tä. Keskitetty ratkaisu budolajien harrastamiselle on enemmän kuin hyvä, sillä näin ainakin Turussa jääkiekon ja jalkapallon ”marginaaliin” jäävät budolajit saavat paremmin äänensä kuuluviin. Samalla säästetään kustannuksia, kun keskenään samankaltaisia pieniä harrastetiloja ei tarvitse sirotella ja varustella ympäri kaupunkia.

    Hienoa, että päät&aouml;ksentekoa päästään jatkossa seuraamaan paremmin, toivottavasti avoimuus vähentää niitä hämäriä päät&aouml;ksiä.

Leave a Reply