Menu
Blogi

Puhe vasemmistoliiton puoluevaltuustossa: Ansaitsemme paljon parempaa

Arvoisat puoluevaltuutetut,

hyvät toverit ja ystävät,

Pidettyäni tämän viikon poliittista tilannekatsausta puoluehallitukselle, huomautti puolueen varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo varovaisesti jälkeenpäin, että olin kokonaan jättänyt mainitsematta sellaisen pienen seikan kuin Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja uuden presidentin Donald Trumpin. Selviydyin tilanteesta selittämällä, että halusin säästää Yhdysvaltojen vaalituloksen analysoinnin tähän puoluevaltuuston kokoukseen.

Joten hyvät toverit ja ystävät, aloitetaan Trumpista. Koska häntä on kyllä syytä pohtia.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vastakkain olivat kaksi poikkeuksellisen epäsuosittua ehdokasta. Siksi monet Obamaa äänestäneet jäivät kotiin. Hillary Clinton edusti maan nykyistä poliittista eliittiä ja nykyisiä vallanpitäjiä. Hän edusti vaaleissa nykylinjan jatkumoa, tilanteessa, jossa äänestäjät ennen kaikkea halusivat muutosta.

On helppoa suhtautua Suomen jytkyyn, Iso-Britannian brexitiin ja Yhdysvaltojen Trumpiin yksittäisinä irrallisina tapahtumina, mutta näissä on monta yhtymäkohtaa. Yhdistävä piirre on ihmisten muutoshalu ja ihmisten turhautuminen poliittiseen eliittiin, mukaan lukien parlamentaariseen vasemmistoon.

Muutosta haluavat äänestivät itselleen muutosjohtajaksi Yhdysvaltain rikasta pääomaeliittiä edustavan miljonääri-liikemiehen Donald Trumpin. Hän profioitui kampanjassaan sovinismilla, naisvihalla ja rasismilla ja lupasi romuttaa Obaman läpiajaman, pienituloisia suosivan terveydenhuoltouudistuksen. Hän lupasi alentaa suuryritysten ja kaikista rikkaimpien yhdysvaltalaisten veroja sekä irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Tällaisella ohjelmalla hän sai teollisuuspaikkakuntien ja duunareiden ääniä.

Trumpin nosti presidentiksi turhautunut valkoinen työväenluokka, eivät Yhdysvaltojen pienituloisimmat. Se osoittaa, että ihmisten kokemus eriarvoisuudesta, unohdetuksi tulemisesta ja yhteiskunnan jakautumisesta menestyjiin ja yhä epävarmempaa arkea eläviin on aivan yhtä lailla poliittista todellisuutta kuin tuloerojen ja köyhyyden tilastollinen kasvu. Ja sillä kokemuksella on todellisia poliittisia seurauksia.

Brexit ja Trump osoittavat, että tilaus vasemmistolaiselle politiikalle ei ole hävinnyt minnekään. Vaalikampanjoissa oli kyse työstä, toimeentulosta, tulonjaosta ja turvallisuudesta niin Suomessa, Isossa-Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin. Eli kyse oli juuri niistä teemoista, jotka aina ovat olleet vasemmistolaisen politiikan ytimessä. Ihmiset ovat lopen kyllästyneitä politiikkaan, jossa yritystukiin ja suurituloisten verokevennyksiin riittää aina rahaa, mutta ei koskaan perusturvan, koulutuksen tai palveluiden parantamiseen.

Olemme täysin kyllästyneitä kuulemaan, kuinka leikkauksia selitetään “uudistuksiksi”. Olemme lopen uupuneita kuuntelemaan pääministeriä, joka puhuu “samassa veneessä olemisesta”, kun vain pienituloisilta leikataan.

Me elämme Maapallon vauraimmassa osassa ja silti hyvin iso osa täysin tavallisista työssäkäyvistä ihmisistä on menettänyt uskonsa tulevaisuuteen. Ansaitsemme paljon parempaa.

Emme halua politiikalta monimutkaisia asioita. Haluamme hyvän elämän ja arjen. Haluamme vanhustenhuollon, joka takaa jokaiselle arvokkaan vanhuuden ja jossa hoitajilla on aikaa kohdata vanhuksia. Haluamme päästä lääkäriin, kun tulemme sairaiksi. Haluamme päiväkoteja ja kouluja, joissa kasvattajilla on aikaa jokaiselle lapselle ja kaikilla on tilaa tulla kohdatuksi. Haluamme vähentää ilmastopäästöjä, puhtaan ympäristön sekä perusturvan, jolla pärjää. Haluamme, ettei kukaan joudu leipäjonoon tai nukkumaan yötään ulkona pakkasessa. Me emme vaadi mahdottomia.

Mutta mitä Sipilä, Soini ja Orpo ovat antaneet meille?

Timo Soini lupasi ennen vaaleja, että alle 1000 euroa tienaavilta ei voi, ei saa eikä ole varaa leikata. Juha Sipilä antoi ennen vaaleja lupauksen, että eläkeläisten, opiskelijoiden, ja muiden tuensaajien euroista ei leikata “senttiäkään”.

No miten kävi? Pienituloiset suomalaiset ovat se joukko, joka kärsii eniten hallituksen leikkauspolitiikasta. Ensi vuonna pienituloisten lapsiperheiden, eläkeläisten sekä työttömien ja pienipalkkaisten pätkäduunareiden ostovoima laskee. Kansaneläkkeisiin tehdään ensimmäistä kertaa Suomen eläkejärjestelmän historiassa tasoleikkaus, puhtaasti säästösyistä. Ja suurituloiset? Heille annetaan lisää rahaa. Eniten hyötyvät yli 7000 euroa kuussa tienaavat.

Petteri Orpo lupasi ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata. Ensi vuonna ammatillisesta koulutuksesta leikataan kertaheitolla 190 miljoonaa. Leikkaus opintotukeen on koko sen historian suurin yli 120 miljoonaa. Jo nyt nuoret aikuiset ovat Suomen pienituloisin väestöryhmä, mutta juuri opintotukeen kohdistetaan kaikista suurin yksittäisen etuuden leikkaus.

Juha Sipilä on myös antanut lupauksen Oy Suomi Ab:n laittamisesta kuntoon. Se näyttää tarkoittavan valtionyhtiöiden ja hyvinvointipalveluiden myyntiä. Metsähallituksen palveluita, tieverkkoja, TE-toimistoja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita yksityistetään ja pakkoyhtiöitetään. Tässä maassa ei ole koskaan aiemmin nähty näin mittavia julkisten hyvinvointipalveluiden alasajoja ja ulosmyyntejä kuin mitä nyt on meneillään.

Juuri tällainen politiikka nostaa Trumpit valtaan. Vaalilupausten ja äänestäjien pettäminen tällä tavalla, vähentää ihmisten uskoa politiikkaan, päättäjiin ja paremman tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Hyvät toverit ja ystävät,

Vasemmistoliiton tavoitteena on jo pitkään ollut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Ei ole oikein, että köyhä mies kuolee 12 vuotta rikasta miestä aikaisemmin. Ei ole oikein, että kunkin yhteiskuntaluokka on pääteltävissä hampaiden kunnosta. Ei ole oikein, että kotipaikkakunta määrää sen, saatko apua masennukseen ajoissa vai ei.

Sote-uudistuksen tavoitteena oli juuri julkisten palveluiden ja alueellisen tasa-arvon parantaminen. Siitä tavoitteesta me pidämme kiinni edelleen.

Sipilä ja Soini tekivät kohtalokkaan lehmänkaupan suostuessaan kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen. Nyt uudistuksen päämääräksi tuli palveluiden yksityistäminen ja yksityisten yritysten aseman edistäminen. Moni on kysynyt minulta, mitä tämä valinnanvapaus yksittäisen kansalaisen kannalta merkitsee? Se merkitsee, että entistä suurempi osa yhteisistä verovaroista valuu monikansallisten yhtiöiden osinkoihin ja veroparatiiseihin. Tämä tarkoittaa lisää byrokratiaa ja kustannuksia sekä entistä pirstalouduimmat hoitoketjut.

Hallitus on puolustanut yksityistämismallia muun muassa viittaamalla Ruotsiin ja siihen kuinka tyytyväisiä ruotsalaiset ovat valinnanvapauteen. Sipilän, Soinin ja Orpon puheet eivät pidä paikkaansa.  

Ruotsissa käydään parhaillaan tiukkaa keskustelua veroparatiisifirmojen ja suurten pääomasijoittajien tekemistä jättivoitoista kansalaisten hyvinvointipalveluiden ja henkilökunnan kustannuksella. Edellisviikolla julkaistiin tuore mielipidetutkimus ruotsalaisten suhtautumisesta yksityistämiseen. Ruotsalaiset ovat kyllästyneitä yhteisten varojen väärinkäyttöön. Kahdeksan kymmenestä haluaa rajoittaa firmojen voittoja. Jopa Sipilän, Soinin ja Orpon ruotsalaisten sisarpuolueiden äänestäjistä enemmistö kannattaa rajoituksia voitoille.

Ruotsin hallitus on ryhtynyt korjaamaan valinnanvapausmallin aiheuttamia yhteiskunnallisia ongelmia. Iso osa ihmisten hyvinvointiin tarkoitetuista rahoista valuu veroparatiiseihin ja suurten firmojen tileille. Viime viikolla Ruotsin hallituksen asettama selvitysmies Ilmar Reepalu kertoi miten hyvinvointipalveluita tuottavien suuryritysten voittoja tulisi rajoittaa. Reepalun mukaan merkittävä osa esityksestä olisi pitänyt säätää jo 20 vuotta sitten, kun järjestelmään siirryttiin. Hän esittää muun muassa seitsemän prosentin voittokattoa hyvinvointipalveluita tuottaville yrityksille.

Me emme ole Suomessa joutuneet pohtimaan, mitä tehdään kun koulu menee konkurssiin. Emme ole joutuneet pohtimaan, mihin ohjataan äitejä synnyttämään, kun yksityinen sairaala yllättäen ilmoittaa, että nyt laitettiin lappu luukulle. Suomalaiset eivät ole joutuneet lukemaan Facebookista oman terveyskeskuksen ilmoitusta siitä, että huomisesta lähtien ei ole enää vastaanottoa. Tästä huolimatta hallitus vie Suomea kovaa vauhtia Ruotsin suuntaan, sillä erotuksella, että täällä hallitus on tuomassa myös sosiaalipalvelut valinnanvapausjärjestelmän piiriin.

Vasemmistoliiton tavoite on kaataa hallituksen aikeet palveluiden pakkoyhtiöittämisestä ja yksityistämisestä. Aloitamme kampanjan julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden puolustamiseksi, suojelemme ihmisten terveyttä ja hyvinvointia kuntatasolla ja mikäli pääsemme hallitusvastuuseen 2019, olemme valmiita avaamaan sote-mallin julkisten palveluiden aseman turvaamiseksi. Me vasemmistossa sitoudumme parantamaan terveys- ja hyvinvointipalveluita niin, että kaikki kansalaiset saavat yhtä hyviä palveluita kuin työterveyden piirissä olevat. Ihmisten pallottelun ja vastuunsiirtelyn on loputtava.

Hyvät toverit ja ystävät,

Kun Sipilä, Soini tai Orpo lupaavat jotain, voi olla varma siitä, että lopputulos on päinvastainen.

Kun me Vasemmistossa lupaamme jotain, me myös pidämme siitä kiinni viimeiseen asti. Kun vasemmistoliitto viime kaudella lupasi kaventaa tuloeroja, jokaikisestä hallituksen veromuutoksesta ja budjettiriihissä tehdyistä päätöksistä laskettiin tulonjakovaikutukset. Kuten muun muassa Nordean Olli Kärkkäinen on tuonut esille, kapenivat tuloerot edellisellä vaalikaudella. Kun me lupasimme olla leikkaamatta sosiaaliturvaa, me myös pidimme lupauksesta kiinni. Lähdimme mieluummin hallituksesta, kuin petimme tärkeimpiä äänestäjille annettuja lupauksia.

Ensi kevään kuntavaaleissa vasemmistoliiton kaikki ehdokkaat antavat äänestäjille yhteisiä lupauksia siitä, minkä eteen me tulemme yhdessä tekemään työtä. Vaikka paikallisesti tärkeät kysymykset ovat erilaisia eri puolilla maata, jaamme kaikki näkemyksen paremmasta kunnasta ja yhteiset tavoitteet sen luomiseksi.

Kaikki vasemmistoliiton kunnanvaltuutetut sitoutuvat työskentelemään sen eteen, että subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan, ryhmäkokoja ei kasvateta ja kaikille peruskoulunsa päättäville nuorille on paikka toisen asteen koulutuksessa. Suomella on maailman parhaat päiväkodit ja koulut. Me aiomme varmistaa, että näin on myös jatkossa.

Kaikki vasemmistoliiton kuntavaltuutetut sitoutuvat siihen, että kohtuuhintaista asumista lisätään ja että kunnissa kaavoitetaan riittävästi asuntoja. Haluamme tehdä kaikista Suomen kunnista energiaviisaita varmistamalla rakennushankkeiden energiatehokkuuden ja että kunnalliset energiayhtiöt investoivat uusiutuvaan energiaan.

Hyvät toverit ja ystävät,

Ikinä ei ole ollut niin tärkeää tuoda esille, että on toisenlaisia vaihtoehtoja hallitsevalle eliitille ja politiikalle. Vaihtoehtomme nojaa osaamiseen, tasa-arvoon ja kestävään rakennemuutokseen. Ilmastonmuutos on tämän ajan suurin ja tärkein kysymys niin ympäristön, tasa-arvon kuin työllisyydenkin näkökulmasta. Juuri päättyneissä ilmastoneuvotteluissa Marokossa ammattiliitot ovat viestineet, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on myös duunarin etu. Suomea on kehitettävä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa lisäten.

Koskaan ei ole ollut näin tärkeää tuoda esille, että ihmisten työn, toimeentulon ja turvallisuuden takaaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ei tapahdu vähemmistöjä tai siirtolaisia sortamalla, vaan jakamalla vaurautta oikeudenmukaisesti. Vasemmisto ei tule tekemään koskaan kompromisseja yhdenvertaisuuden osalta.

Me tulemme puolustamaan kaikkien ihmisten yhtäläistä jakamatonta ihmisarvoa myös silloin, kun meitä riepotellaan nettipalstoilla ja valemedioissa. Me tulemme puolustamaan ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta myös silloin, kun Trumpit ja Soinit kasvattavat valtaansa asettamalla epävarmassa asemassa olevat ihmisryhmät vastakkain.

Me teemme sen, koska me tiedämme, että seuraavalla kerralla perus- ja ihmisoikeuksien rajaamisen kohteena voivat olla asunnottomat, työkyvyttömät, ylivelkaantuneet tai kuka tahansa meistä.  Yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta mitataan vain sillä, kuinka hyvin se kohtelee kaikista huonoimmassa asemassa olevia.