Menu
Blogi

Leikkausfetissi

Kolumni julkaistu Kansan uutisissa 6.7.2013

Vain vähän aikaa ennen koko maan hiljentymistä, juhannukseksi julkistettiin Suomen pankin talousennuste vuosille 2013–2015. Suomen pankki maalaa varsin synkkää kuvaa Suomen tulevaisuudesta. Talouskasvuodotukset on alennettu, ostovoiman ennustetaan heikentyvän ja työttömyysasteen nousevan. Hyviä uutisia on ennusteen mukaan odotettavissa vasta vuonna 2015.

Synkät talousnäkymät on paras tapa perustella ikäviä päätöksiä. Maalaamalla uhkakuvia niin Suomen kuin Euroopan talouksien tilasta, puolueet ja poliitikot luovat henkistä ilmapiiriä, jossa ihmiset varautuvat ikäviin uutisiin. Kokoomuslaisten rakastama thatcherilainen hokema siitä, että muita vaihtoehtoja ei ole, toimii parhaiten kriisiolosuhteissa.

Siksi tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että muut tahot eivät lähde mukaan toistamaan oikeiston sanelema vaihtoehdottomuuden doktriinia.

Jyrki Katainen kommentoi Suomen pankin ennustetta linjaamalla, että lisäleikkauksia todennäköisesti on luvassa keväällä. Samalla sinipunan pääministeri linjasi, että hän nostaa yhden hallitusohjelman neljästä taloudellisesta päätavoitteesta ylitse muiden. Tavoitteista 72 % työllisyysasteesta, 5 % työttömyysasteesta ja 1 % alijäämästä on ilmeisesti jo luovuttu. Jyrki Katainen jatkaa tiukan talouskurin jatkamista seuraavasti:

“Siitä ei höllätä, koska talouspolitiikassa pitää olla uskottavuutta. Yksi tapa hankkia uskottavuutta on pitää kiinni konkreettisesta, mitattavasta asiasta. Ja velkaantumisen kasvun taittaminen on sellainen.”

Kokoomuslaiset osoittavat harvinaisen selkeästi, mitä tarkoittavat talouspoliittisella uskottavuudella, kun tietoisesti priorisoivat ainoastaan ylivelkaantumistavoitteen muiden ihan yhtä lailla mitattavissa olevien tavoitteiden ohitse. Tarkastelemalla ainoastaan velkaantumisastetta eikä työllisyyttä tai palvelutasoa, mahdollistetaan jatkuvia leikkauksia ja työttömyyden pahentumista.

Vasemmistoliiton ainoa mahdollisuus tässä tilanteessa on osoittaa omaa uskottavuuttaan haastamalla näitä hokemia ja tällainen priorisointi. Hallituksen ylivoimaisesti tärkein reformi on nuorisotakuu ja pitkäaikaistyöttömyyden estäminen.

Vasemmistoliiton tulee kriisitunnelmien vallitessa osoittaa ihmisille, että positiivisia tulevaisuudennäkymiä ja vaihtoehtoja on olemassa. Teollisuutta on tuettava ja kehitettävä kohti ekologista rakennemuutosta. Pk-yrittäjien sosiaaliturvaa ja toimintaedellytyksiä on parannettava ja resursseja on suunnattava veroalennusten sijaan työllistäviin investointeihin.

Vasemmistoliiton tärkein tavoite hallituskauden jälkipuoliskolla on palauttaa työttömyys takaisin poliittiseksi ongelmaksi, joka määrittää hallituksen ja opposition politiikkaa.

No Comments

    Leave a Reply