Tänään on uutisoitu siitä, kuinka nuorisopsykiatrinen osasto Tampereella on niin täynnä, että monet nuoret joutuvat nukkumaan lattialla. Siitä ei ole monta viikkoa, kun tismalleen samasta tilanteesta uutisoitiin Turusta. Sielläkin oli niin täyttä, että nuoria majoitettiin patjoilla lattialla.
Nuorten mielenterveyspalveluiden ongelmat liittyvät pidempään jatkuneeseen kehitykseen, jossa puutteet varhaisessa tuessa ja peruspalveluissa johtavat suureen määrään lähetteitä erikoissairaanhoidon puolelle. Tilannetta on kuvailtu sillä, että mielenterveyspalvelut käytännössä puuttuvat kokonaan peruspalveluista. Kouluissa ja oppilaitoksissa voi olla pitkät jonot koulukuraattoriin tai -psykologiin ja perheneuvoloiden palvelut ovat yleensä suunnattu alle 13-vuotiaille. Usein kuulee myös mielenterveyssyistä oireilevista nuorista, jotka ohjautuvat lastensuojelun piiriin, vaikka he oikeasti tarvitsisivat ammattimaista apua psyykkiseen hyvinvointiin.
Nyt koronakriisi on pahentanut tilannetta entuudestaan. Monet nuoret ovat opiskelleet kuukausitolkulla etänä, ilman mahdollisuuksia nähdä omia kavereita tai harrastaa entiseen tapaan. Pahoinvointi ja itsetuhoisuus on lisääntynyt. Nuoret voivat pahoin, ja heidän pitää saada apua nykyistä paremmin. Viime vuoden kesäkuussa hallitus päätti ensimmäisestä lasten ja nuorten tukipaketista, yhteensä 320 miljoonaa kouluille, mielenterveyspalveluihin ja sosiaalityöhön. Tällaiselle tukipaketille on ehdottomasti tarvetta myös tänä vuonna. Sen lisäksi kunnissa pitää nyt ryhtyä pikaisiin toimiin nuorten auttamiseksi. Tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja joihin voi mennä keskustelemaan ilman lähetettä, koulujen oppilas- ja opiskelijahuollon palveluiden vahvistamista ja parempaa yhteistyötä kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä. Myös nuorisopsykiatrian paikkamäärä pitää vastaa tarvetta, niin että apua tarvitsevat nuoret eivät joudu viettämään yönsä lattialla.