Alkuperäinen versio Lehtimedian julkaisuissa 24.8 julkaistusta kolumnista
Sanotaan se suoraan: puheet rakenneuudistuksista ovat kokoomuksen ja SDP:n paniikinomainen yritys osoittaa johtajuutta puolueiden kannatuksen jatkuessa laskuaan gallupeissa. Urpilainen teki suuren virheen linjatessaan, että uudistuksia tarvitaan mainitsematta kuitenkaan sanallakaan, mitä ne tulisivat olemaan. Tällä tavalla hän luovutti pelikentän täysin muille tahoille siitä, mitä rakenneuudistuksella tarkoitetaan. Viimeistään 21.8. kun Petteri Orpo linjasi, että kokoomukselle käy kaikki rakenneuudistukset, oli selvää, mikä sanan tosiasiallinen merkitys on: leikkaus.
Suomen poliittinen keskustelu on vaihtoehdottomuudessaan saavuttanut uuden lakipisteen, kun rakenneuudistusten yhteydessä puhutaan vain sosiaaliturvan leikkauksista, eläkeiän nostosta ja peruspalveluiden huonontamisesta. Kansalaisten ymmärrykseen vedotaan, mutta ehdotusten valossa vaikuttaa siltä, että lietsottua paniikkia pyritään hyödyntämään työntekijöiden aseman heikentämiseen ja julkisen sektorin alasajoon.
Vaihtoehtoja on. Taloutta vahvistetaan luomalla uusia työpaikkoja niin elvytyksen kuin kunnianhimoisemman elinkeinopolitiikan kautta. Pk-sektorin vientiedellytysten edistäminen, teollisuuden ekologisen rakenneuudistuksen tukeminen, vuokra-asuntotuotannon ja homerakennusten korjaamisten vauhdittaminen sekä sote-palveluiden parantaminen ovat kaikki keinoja edistää työllisyyttä ja samalla vahvistaa palveluita.
Ihmisten työhyvinvointia voidaan parantaa johtamiskoulutusta, työsuojelutoimintaa ja työpaikkademokratiaa lisäämällä sekä työaikaa lyhentämällä. Takaamalla pätkätyöläisille yhtäläiset loma-, sairasloma- ja työterveysoikeudet sekä kriminalisoimalla alipalkkausta ja nollatuntisopimuksia parannetaan työelämän laatua.
Ihmisten asemaa parantavia uudistuksia ovat myös nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän korvaaminen perustulolla, harmaaseen talouteen puuttuminen hallintarekisterin kaltaisten järjestelyiden poistamisella, kaikkien tulojen yhtenäisen veroasteikon toteutettava verouudistus, yksityisen terveydenhuollon julkisen tuen lopettaminen ja mielenterveyspalveluiden parantaminen.
Mutta näistä ei keskustella, koska â€rakenneuudistusâ€-keskustelun tarkoitus tällä hetkellä on pohjustaa ja vauhdittaa oikeiston pyrkimystä ajaa hyvinvointiyhteiskunnan alas entuudestaan. Niin kauan kuin tilanne on tämä, minä sanon ei rakenneuudistuksille.
2 Comments
JiiPee
30.8.2013 at 20:42Jäin miettimään, mitä sanoit äskeisessä Pressiklubissa ja yritin l&aouml;ytää täältä vastauksia. En ole itse (kauppatieteilijä, vihreiden äänestäjä, yrittäjä, isä) kovin vakuuttunut nyt esitetyistä uudistuksista ja vähemmän niitä edeltäneistä keskusteluista (joita ei juuri ole kunnolla ollut).
Mitä ne vaihtoehdot ovat? Nopeasti selattuna en muistakaan blogauksista niitä l&aouml;ytänyt. Olisiko sinulla laittaa linkkejä mielestäsi hyviin lähteisiin joissa vaihtoehtoja on esitetty?
Erityisesti kiinnostaisi uudet ajatuksen mainitsemistasi teemoista:
– kunnianhimoisempi elinkeinopolitiikka
– PK-sektorin ja sen vienninedistäminen
– sote-palveluiden parantaminen
– johtamiskoulutuksen parantaminen (tässä on isoja puutteita, Nokia surullisimpana esimerkkinä)
– suosittelemastasi perustulomallista (niitä on monia, samoin tasoja)
KoKoo
20.9.2013 at 10:22Ei uudistuksia, jatketaan rämpimistä sosialismin pimeissä sy&aouml;vereissä….