Menu
Blogi

Nyt tarvitaan punavihreitä vastuunkantajia

Hyvät ystävät,

Tällä viikolla olin jo ennen keskiviikkoiltaa ehtinyt käydä vaalitilaisuuksissa niin Tammisaaressa kuin Utsjoellakin. Kun oman vaalikiertueen syke on ollut todella kova, on ollut upeaa huomata, että ehdokkaillamme ja tukiryhmillämme ympäri Suomen on vähintään yhtä kova vauhti päällä.

Näissä vaalitilaisuuksissa minulle on kirkastunut se, että tulevan eduskunnan ja hallituksen tärkein tehtävä, on palauttaa ihmisten luottamus niihin lupauksiin, joita yhteiskunta on meille antanut. Meille on annettu lupa luottaa siihen, ettei meidän tarvitse pelätä omaa vanhenemistamme. Samalla meille on luvattu, että meidän ei tarvitse pelätä vanhempiemme tai isovanhempiemme puolesta, kun he vanhenevat ja tarvitsevat muiden ihmisten apua pärjätäkseen.

Todellisuus on tänään kuitenkin valitettavasti se, että monet ikäihmiset kokevat olevansa taakka yhteiskunnalle. Monet omaishoitajat eivät halua käyttää omia vapaapäiviään, koska pelkäävät omaisensa olevan huonommassa kunnossa hoitojakson jälkeen, kuin sen alkaessa.

Monet hoitajat eivät jaksa jatkaa sitä työtä jota varten ovat kouluttautuneet, kun resurssien niukkuus estää heitä jäämästä keskustelemaan yksinäisen vanhuksen kanssa ja pakottaa heidät tilanteisiin, joissa he eivät voi tehdä työtään arvojaan vastaavalla tavalla.

Tämän vaalikiertueen aikana olen keskustellut kymmenien ja kymmenien ihmisten kanssa, jotka ovat sanoneet, että “minä olen yksi niistä 70 000 koulutetuista hoitajasta, jotka eivät enää ole alalla. Minä en yksinkertaisesti jaksanut enää”. Todellisuus Suomessa on tänään valitettavasti myös se, että peruspalveluministeri joutuu kutsumaan hoivayritysten johtajia koolle sopiakseen erikseen siitä, ettei aliravitsemusta saa esiintyä suomalaisessa vanhustenhuollossa.

Hyvät ystävät,

Hyvinvointipalveluiden vahvistaminen on yksi vasemmistoliiton keskeisimmistä tavoitteista seuraavalle eduskunnalle ja hallitukselle. Vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen parantamisesta vallitsee vahva yhteisymmärrys puolueiden kesken. Sitä vastustaa Suomessa yksin kokoomus, joka ei ole valmis käyttämään rahaa heidän mielestään “turhiin desimaaleihin.” Paremman hoitajamitoituksen lisäksi tarvitaan parempaa valvontaa ja tiukempia sanktioita. Suomen ikäihmiset ansaitsevat sen, että heidän oikeuksiensa laiminlyöntejä ei hyväksytä.
Hoitajamitoituksen parantaminen ei kuitenkaan riitä, jos suuret voittoa tavoittelevat yritykset jatkossakin kiertävät sääntöjä teettämällä hoivatyöhön liittymättömiä työtehtäviä hoitajilla tai kirjaavat työvuorolistoihin haamuhoitajia. Suomen ikäihmisten oikeuksien turvaamiseksi vasemmistoliitto esittää, että Suomessa säädetään ensi vaalikaudella laki, jolla voidaan puuttua hoivayritysten kohtuuttomiin voittoihin. Kun kyse on yhteisiin palveluihin tarkoitetuista meiltä kaikilta kerätyistä verovaroista, on vain kohtuullista ja oikein odottaa että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin.

Hyvät ystävät,

Olen puhunut sote-uudistuksesta jokaisessa puheessa, jonka olen pitänyt puoluevaltuustolle tämän puoluekokouskauden aikana. Meidän

tavoitteemme on ollut estää Sipilän hallitusta tekemästä peruuttamatonta haittaa suomalaiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle maan historian suurimman yksityistämisprojektin muodossa.

Ystävät,
Me onnistuimme!

Kaupallisen soten kaatuminen on suuri voitto Suomelle, ja avaa meille mahdollisuuden toteuttaa aidosti hyvinvointia parantava sote-uudistus. Nyt meidän on mahdollista keskittyä niihin ongelmiin, jotka todella vaivaavat suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Vanhuspalveluiden resurssien vahvistamisen lisäksi meidän pitää nopeuttaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä.

Jokaisen suomalaisen on päästävä korkeintaan viikossa ja maksutta terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ylisuuret asiakasmaksut pitää kohtuullistaa, ja maksukattoja yhtenäistää niin, ettei kukaan joudu maksamaan kohtuuttomasti siitä, että saa itsensä terveeksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtäminen kuntia suuremmille itsehallinnollisille alueille on järkevää, jos niiden aito itsehallinto turvataan. Se tarkoittaa verotusoikeutta, riittäviä resursseja ja suorissa vaaleissa valittuja päättäjiä. Tämä on ollut tavoitteemme koko vaalikauden ajan.

Me olemme ainoa puolue, jonka sote-kanta ja -malli on pysynyt selkeänä, johdonmukaisena ja perustuslain raameissa. Olen ilokseni huomannut, että muut puolueet ovat liikkuneet meidän suuntaan. Tässäkin suhteessa kokoomus on poikkeus. Tämän muka vastuullista taloudenpitoa korostavan poikkeuksen takia suomalaisten veronmaksajien rahaa hukattiin 200miljoonaa euroa pörriäisten ehdoilla tehdyn sotemallin valmisteluun. Samalla hukattiin kolme ja puoli vuotta aikaa turvata kaikkien oikeus terveyteen ja arvokkaaseen vanhuuteen. Erikoisinta on se, että mallin kaaduttua, kokoomus on keksinyt kannattavansa Suomen nykyistä sote-rakennetta.

Politiikassa puhutaan paljon vastuusta ja sen kantamisesta. Vastuullista politiikka ei ole se, että kahden puolueen lehmänkaupan seurauksena Suomessa yritetään pakottaa läpi sote-mallia, jota kukaan ei kannata. Vastuullista ei myöskään ole se, että kutsutaan kilpailukykypolitiikaksi politiikkaa, jonka seurauksena koulutuksesta, osaamisesta ja tieteestä leikataan lähes miljardi euroa ja palkansaajien toimeentulosta leikataan.

Hyvät ystävät,
Kuluneen vaalikauden aikana Suomessa on ollut vallassa hallitus, jonka mielestä Suomella ei ole varaa säilyttää kaikkien lasten tasa-arvoista oikeutta varhaiskasvatukseen, mutta jonka mielestä Suomella on varaa lähes kahden miljardin verokevennyksiin. Vallassa on ollut hallitus, jonka mielestä maksuton toinen aste on liian kallista yhteiskunnalle, mutta joka ei nähnyt syytä vähentää suuryritysten verotukia edes euron verran.

Nyt on aika sanoa ääneen, että Suomessa valtaa pitänyt hallitus on ollut​ vastuuton.

Lapsiköyhyys on Suomessa ennätyksellisellä tasolla – silti vastuutaan väistelevä hallitus on leikannut suomalaisten perusturvasta.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on nyt tulenpalava kiire – silti istuvan hallituksen johdolla ympäristölle haitallisia verotukia on lisätty.

Tämä on vastuutonta politiikka.

Se mitä tämä maa nyt kaipaa, on punavihreitä vastuunkantajia ja vallanpitäjiä, jotka palauttavat oikeudenmukaisuuden, inhimillisyyden ja tasa-arvon politiikan johtaviksi arvoiksi. Tämä maa tarvitsee hallituksen, joka ottaa niin eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämisen kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisen tosissaan. Suomalaiset ansaitsevat hallituksen joka palauttaa ihmisten luottamuksen yhteiskunnan antamiin lupauksiin: että vanhenemista ei tarvitse pelätä, että palkalla voi tulla toimeen ja että voi sairastua joutumatta ulosottoon.

Vaikka Suomi on yksi maailman vauraimmista maista, ja jopa maailman onnellisin maa, on tämä myös maa, jossa eläkeläisiä ja opiskelijoita seisoo leipäjonoissa ja 150 000 lasta elää köyhyydessä. Lapsiperheköyhyyttä on syystä kutsuttu köyhyyden haitallisimmaksi muodoksi. Se myös periytyy sukupolvelta toiselle.

Vasemmistoliitto esittää, että lapsiperheköyhyyden torjumiseksi korotetaan lapsilisien yksinhuoltajalisää 50 eurolla. Sen lisäksi koko Suomeen pitää palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus, pienentää ryhmäkokoja ja tehdä lukio ja amis aidosti maksuttomaksi kaikille. Perheiden ja lasten tasa-arvon edistämiseksi pitää selvittää Islannin tapaisen harrastusmallin käyttöönotto Suomen kunnissa. Se takaisi harrastuspasseja paremmin jokaisen lapsen ja nuoren oikeuden mielekkääseen tekemiseen vapaa-ajalla.

Lisäksi pitää palauttaa ihmisten luottamus siihen, että me yhdessä pystymme ratkaisemaan tulevaisuuden suuret kysymykset. Eduskuntatalon edessä ilmastolakkoilevat nuoret kantoivat banderollia jossa luki “edeltävät sukupolvet jättivät teille hyvinvointivaltion, jätättekö te meille ympäristökatastrofin?”. Juuri siitä tässä on nyt kyse. Meidän tehtävä tänään on kantaa se vastuu, mikä meillä tulevia sukupolvia kohtaan on. Meillä on vielä mahdollisuus pysäyttää ilmaston lämpeneminen korkeintaan puoleentoista asteeseen. Se kuitenkin edellyttää, että ryhdymme toimiin välittömästi.

Vastuu tarkoittaa myös sen ymmärtämistä, että ilmastonmuutoksen torjuntaa ei voi sysätä yksittäisten ihmisten harteille. Tarvitaan poliittisia päätöksiä, joilla ohjataan yritysten ja kuntien toimintaa. Tarvitaan päätöksiä, joilla yhteiskunta tekee mahdolliseksi ympäristöystävällisten valintojen tekemisen kaikille, ei harvoille. On posketonta, että Juha Sipilä, joka juuri on toiminut maan pääministerinä lähes neljä vuotta, kehottaa ilmastolakkoilevia nuoria istuttamaan puita. Se mitä he vaativat on että Juha Sipilä olisi tehnyt enemmän, paremmin ja nopeammin ollessaan tämän maan johtaja.

Ilmastokriisi ei myöskään ratkea sillä, että päättäjät nyt ilmoittavat kaikille kansalaisille että olisi syytä hankkia sähköauto. Kaikilla ei ole siihen varaa, vaikka sähköautojen hinnat tulevat alas. Siksi tarvitaan nyt hallitus, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen mittaluokan. Tarvitaan mittavia yhteiskunnallisia panostuksia ekologiseen jälleenrakennukseen, eli uusiutuvaan energiaan, joukkoliikenteeseen, raideinvestointeihin, hiilensidontaan ja hiilinielujen kasvattamiseen.

Ilmastopolitiikan hillinnässä tarvitaan myös se puolue, joka tuntee niin pienituloisten, kaupunkien kuin maaseudun arkea, ja joka on sitoutunut tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen kaikessa päätöksenteossa. Me emme ole ratkaisemassa ilmastokriisiä tasaveroja korottamalla, kuten kokoomus. Me emme ole sysäämässä vastuuta hiilinielujen kasvattamisesta koululaisten harteille, kuten keskusta. Me aiomme tehdä Suomesta hiilinegatiivisen 2030-luvun alussa ja samalla lisätä taloudellista tasa-arvoa sekä kaventaa tuloeroja. Vasemmistoliitto on pienituloisen vihreä valinta.

Lopuksi hyvät ystävät,
Kun olen kiertänyt vaalitapahtumissa Tammisaaresta Utsjoelle, olen nähnyt paitsi koko Suomen, myös sen osaavan ja monipuolisen ehdokasjoukon, jonka avulla me tulemme voittamaan vaalit. Kaikkialla Suomessa ihmiset tulevat myös puhumaan siitä, miksi muutosta tarvitaan. Ihmiset ympäri Suomen puhuvat nyt ilmastonmuutoksesta, aktiivimallista, lomarahaleikkauksista, eläkkeiden verotuksesta, ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen vähäisyydestä, lääkkeiden omavastuista ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta.

Sen lisäksi, että on suuri joukko suomalaisia jotka todella haluavat ja kaipaavat muutosta, on Suomessa on myös valtava määrä ihmisiä, jotka tarvitsevat näitä muutoksia selvitäkseen arjestaan. Rakennetaan yhdessä oikeudenmukainen Suomi kaikille, ei harvoille.